FONTOS


 

36. férfi és 13. női junior-világbajnokság, Budapest
Sporttörténeti egyiptomi győzelem

"Ez az az eset, amikor ki kellene bővíteni az öttusát néhány számmal, mert így túl korán ér véget a verseny, és nincs lehetőségünk a mezőny elejére lépni" - jegyezte meg Deák Ferenc utánpótlás-igazgató vasárnap fél három tájban, a férfi váltóverseny harmadik száma, az úszás után.

Hogy mi váltotta ki a kapitány szavait? A Halasi Zoltán, Horváth András, Kertész Ádám összetételű staféta szereplése. A mieink ugyanis számonként két-két helyet araszoltak előre. És az, hogy az öt szám kevésnek tűnt az előrelépéshez, feltételezi, hogy ekkor nem álltak jól. Sajnos valóban így volt.

A nyitó lövészetben a 16 csapat közül a 13. helyhez volt elegendő a 254 körös eredményük. És hogy kik céltoztak a legjobban? Nem fogják elhinni! Az egyiptomiak. Igen, így történt. Az öttusa-nagyhatalomnak kis túlzással sem nevezhető ország képviselői 272 kört lőttek, és ezért 1168 pont volt a jutalmuk.

"A mezőny nagyon jól lövő, mi pedig nem vagyunk azok. Sajnos ez a realitás. Ilyen lövőteljesítménnyel nem nagyon lehet előrelépni" - hangzott Deák Ferenc kommentárja.

Dél körül már azt is tudtuk, hogy az egyiptomiak nemcsak a lőállásban, hanem a páston is remekül szerepelnek. A lövészet után ugyanis a vívást is megnyerték, és természtes, hogy az összetettben is vezettek, méghozzá fölényesen. Érett a nagy meglepetés. Az egyiptomi győzelem vagy legalábbis érem.

"Egyiptomi versenyző még sohasem tudott világbajnokságon érmet nyerni öttusában, semmilyen korosztályban, most ennek is, vagyis sporttörténeti pillanatnak a tanúi lehetünk" - jegyezte meg a sportág tudora, élő lexikona, Mizsér Jenő.

És valóban az afrikaiak mind közelebb kerültek az aranyéremhez, ugyanis három szám után több mint száz ponttal vezettek az ukránok előtt. A mieink "araszolása" így festett: a vívás után a 11., az úszás után pedig a 9. helyen álltak.

"A vívásunk katasztrófa volt, Halasi rosszul vívott, és Kertész sem villogotott, egyedül Horváth volt az, aki önmagához képest jó volt. Az úszásban aztán hozták magukat a fiúk" - hangzott a kapitányi összegzés.

A Kincsem-parkba kilátogató nézők újabb csodának lehettek tanúi: az egyiptomiak bebizonyították, hogy nemcsak a tevével, hanem a lóval is tudnak bánni. Mindössze két akadályt vertek, és őrizték vezető helyüket. A csapatban bronzérmes magyar trióból Kertész Tücsök hátán hibátlanul lovagolt, Halasi Pólus nyergében egyet vert, míg Horváth Lord társaként három akadályt hibázott.

A zárófutás előtt az egyiptomiak 29 másodperccel vezettek az ukránok előtt, a mieink a 9. helyen álltak, csaknem egypercnyire a dobogós helytől.

A háromszor 1500 méteres futás rajtja előtt a szervezőbizottság elnökének, Pécsi Gábor technikai igazgatónak igen nehéz feladatot kellett teljesíteni, megszerezni az egyiptomi himnuszt. Mert hiába volt felkészült a testület, és begyűjtötte az összes résztvevő ország himnuszát, az egyiptomiak azt állították, a himnuszként kiadott CD-n valami más zene van. Aki élt és mozgott, az egyiptomi himnuszt kereste. Az afrikaiak látták a szorgoskodást, és megnyugtatták a rendezőket, ha nem lesz himnusz, ők majd eléneklik. Ez nem lehet akadály. Nekik a győzelem a fontos, a zenét majd biztosítják ők. Végül Császári Attila elnök hazaszaladt, és elhozta himnuszgyűjteményét, és azt a zenét már az egyiptomiak is elfogadták nemzeti dalukként.

A futásban végre kisebb magyar csodát is láthattunk. A kilencedik helyen rajtolt Kertész remek futás után az ötödik helyen indította Halasit. Ő azonban visszaesett a hetedik helyre, és az utolsó emberünk, Horváth ebben a pozícióban ért célba. Az egyiptomiak befejező embere, Ali Assem már nemzeti színű zászlóval a kezében futott át a célvonalon.

A magyar fiatalok összességében egy arany- (női váltó), egy ezüst- (női csapat) és két bronzéremmel (Simóka Nóra és a férficsapat) szereztek a világbajnokságon.

36. férfi és 13. női junior-világbajnokság, Budapest

Férfiak. Váltó (16 csapat). Világbajnok: Egyiptom (Ali Assem, Raouf Abdel-Raouf, Mohamed Abdel-Raouf) 5282 pont, 2. Oroszország (Alekszej Savikov, Ivan Bobrisev, Makszim Jarmolnyik) 5191, 3. Németország (Steffen Gebhardt, Marco Lützenberger, Delf Borrmann) 5175, 4. Ukrajna 5102, 5. Koreai Köztársaság 5013. 6. Franciaország 4998, 7. Magyarország (Halasi Zoltán, Horváth András, Kertész Ádám) 4976

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.08.06.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK