FONTOS


 

Érmek tükrében mérlegen a magyar utánpótlás
Kulcsszám a lovaglás és a lövészet

-- Sikeres junior Európa-bajnokság után várhattuk a budapesti világbajnokságot, hiszen Ustí nad Labemben Simóka Nóra arany-, Szathmáry Adrienn ezüst-, a váltó arany-, a csapat pedig bronzérmes lett, és Sasvári Éva is előkelő helyen állt három szám után, csak a gyengébb lovagláson múlt a jó helyezése -- kezdte Kulcsár Antal női szövetségi kapitány a vasárnap véget ért junior-vb értékelését. -- Bár a világbajnokság erősebb mezőnyű, mint az Eb, bíztunk benne, hogy hazai környezetben is sikerül hasonlót produkálniuk a lányoknak.

-- Szinte hajszálra sikerült lekopírozni azt az eredménysort.

-- Igen, bár itt az egyes számok nem álltak össze olyan könnyedén, mint az Eb-n, minden részeredményért meg kellett küzdeni. A hagyományos versenyen azt hozták a lányok, ami elvárható volt, de nagy harc árán született meg Simóka harmadik és a csapat második helye, úgyhogy ezeket az érmeket nagyon megbecsüljük. A váltó külön szám, elsősorban azért, mert ott nyerni tudtunk. Örömteli, hogy ismét sikerült három lánynak igazi csapatot alkotnia. A váltó egyébként régóta a kedvencünk, az meg, hogy ezúttal a verseny végén rendezték, bearanyozta az egész vébét.

-- A mostani sikercsapatból Simóka és Szathmáry kiöregszik. Lesz ki a helyükbe lépjen?

-- Sasvári Éva és Máthé Vivien junior marad, és erőssége lehet a jövő évi csapatnak. Melléjük a négytusakorosztályból találunk majd feltörekvő fiatalokat.

-- Hozott-e pozitív vagy negatív meglepetést valamelyik versenyszám a vébén?

-- Ha már bizonyos számot kell kiemelnem, elsősorban a lovaglásról beszélnék, amelynek sokszínűsége a lányok szereplésében ismét megmutatkozott, ugyanis a hagyományos verseny vegyes teljesítése után a váltóban remekül lovagoltak. A fizikai számokban tovább kell erősödnünk, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a lövészetben manapság 172 körön aluli teljesítménnyel nem lehet az első hat között végezni.

A magyar fiúk is hasonlóan szerepeltek, mint az Eb-n, vagyis egy érmet szereztek. Ám akkor Kertész Ádám révén egyéni ezüst, a vébén viszont csapatbronz került a tarsolyukba.

-- A csapatbronz mindenképpen előrelépés az Eb-hez képest, hiszen három hete ötödikek lettek a fiúk. A harmadik hely értékét növeli, hogy a 17 válogatottból mindössze három volt képes mindhárom csapattaggal a döntőbe jutni, és ez is jelzi a mezőny erősségét. Ma már senkit sem lehet félvállról venni, példa erre az egyiptomiak teljesen megérdemelt meglepetésgyőzelme. A teljesítményre az vet némi árnyékot, hogy egyéniben egyikük sem tudott a tíz közé kerülni -- mondja Deák Ferenc utánpótlás-igazgató. -- Váltóban jobbat vártunk a csapattól a hetedik helynél. Már többször hangoztattam, hogy ezzel a lövőteljesítménnyel nem lehet előrelépni. Ha nem javulunk, nem kerülünk az élmezőnybe.

-- A közeljövőben van remény a javulásra?

-- Kertész Ádám és Horváth András kiöregszik a korosztályból, ám megnyugtató, hogy Halasi Zoltán jó lövő, és a fiatalok között is vannak biztos kezű célzók. Például Lipták Róbet, aki már közel volt a csapatba kerüléshez. Kérdés, hogy majd a juniormezőnyben meg tudják-e őrizni ezt a képességüket, nem okoz-e törést náluk a négytusából az öttusába átlépés. De nemcsak a lövészetben kell javulni, Halasinak a futásban is fejlődnie kell. A vébén az is gond volt, hogy a vívásban nem volt húzóemberünk, a jó vívó Halasinak sem jött ki a lépés.

-- Van olyan szám, amit kiemelne a mieink teljesítményéből?

-- Kellemetlen meglepetés volt a hagyományos versenyben Kertész nullapontos lovaglása, amit inkább a balszerencse számlájára írnék, hiszen tartalék lóval lovagolt, és aztán a váltóban hibátlan pályát mutatott be. Örömteli viszont, hogy a fizikai tusákban az élmezőnyben vannak, az úszásban és a futásban is másodikak lettek versenyzőink.

***

Fogadás Fehérváron

Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere hétfőn hivatalában fogadta az Alba Volán öttusázóit, akik az elmúlt időszak világversenyein sikeresen szerepeltek: a millfieldi felnőtt vb-n csapatban és váltóban arany-, egyéniben ezüstérmet szerző Horváth Viktort, valamint a junior Eb-n, illetve vb-n aranyérmes Szathmáry Adriennt és Máthé Vivient. A polgármester ajándékkal kedveskedett a versenyzőknek és edzőjüknek, Kulcsár Antalnak.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.08.07.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK