FONTOS


 

A kongresszus dönt a megemelt létszámú kvalifikációról
Kellemes gondok

A NOB végrehajtó bizottságának elmúlt heti ülése - pontosabban az ott hozott döntések - felkavarta a sportvilágot. Vannak sportágak, amelyeknek a következő olimpia előtt létszámcsökkenéssel kell szembenézniük, és így kialakítani az ötkarikás programot, és vannak, amelyek létszámnövelésnek örülhetnek. A "fogyókúrára ítélt" vívókkal, ökölvívókkal, birkózókkal (és még folytathatnánk a sort) szemben sokkal kellemesebb gondjaik vannak mondjuk az öttusázóknak, akiknek a megnövelt, 32-32-es férfi és női létszámnak megfelelően kell kialakítaniuk az olimpiai kvalifikáció rendszerét.

- A nemzetközi szövetség technikai bizottságának két héttel ezelőtti ülésén eredetileg napirenden szerepelt a kvalifikáció kidolgozása, ám a témát elnapolták. Novemberben viszont a kongresszusnak döntést kell hoznia az ügyben. Milyen lépések várhatók a következő időszakban? Megint összeül a technikai bizottság? - kérdeztük Pécsi Gábort, a nemzetközi szövetség technikai bizottságának magyar tagját.

- Azzal kell kezdenem, hogy a frankfurti ülésen a döntést elnökünk, Klaus Schormann javaslatára napoltuk el, aki bízott a NOB-vébé kedvező döntésében. Az elnök jó jósnak bizonyult, nyolc-nyolc fővel növelték a férfi és női versenyzők számát. És ez már a második olimpiai ciklus, amikor fejlesztik sportágunkat, míg másokat leépítenek. Innen már csak egy lépés a leglátványosabb szám, a váltóverseny bevezetése, hiszen ahhoz ezt a létszámot már nem kell emelni.

- Ne szaladjunk ennyire előre! Maradjunk a sportág vezetőire váró feladatoknál.

- A technikai bizottság, amelynek feladata a különböző javaslatok kidolgozása, november előtt már nem tud összeülni. Véleményem szerint körlevél formájában kérik majd ki a tagok véleményét, és így kerül a kongresszus elé. Tény, most szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint Sydney előtt, mert akkor már javában zajlottak a kvalifikációs versenyek, amikor felemelték a létszámot. Nem egészen egy évvel az olimpia előtt kellett alkalmazkodnunk az új helyzethez, most viszont csaknem három évünk van Athénig, van idő az egyenletesebb rendszer megvalósítására.

- Mit ért ez alatt?

- Mint említettem, akkor egy évvel a rajt előtt döntöttek a létszámemelésről, így az utolsó kvalifikáló viadalon, a pesarói vébén aránytalanul sok, tizenhárom-tizenhárom versenyző szerzett olimpiai kvótát. Most ilyen kapkodásra, összezsúfolásra nem lesz szükség.

- Vannak már elképzelések a kvalifikációról?

- Az előbbi visszásságot leszámítva, nem volt rossz a legutóbbi rendszer, mert egy-két versenyző kivételével, akik regionális győztesekként "kötelezően" jutottak ki Sydneybe, valóban a legjobbak voltak ott az olimpián. A harminckettes létszámba még több jó öttusázó férhet be - ha elérjük célunkat, vagyis hogy országonként ne csak két-két, hanem ha kvótát szerez -, három versenyző is ott lehessen Athénban. Persze, bizonyára ezúttal is szembekerülünk a kérdéssel: az erős országokból szerepeljenek-e többen, ezzel is emelve a színvonalat, vagy inkább több országnak adjunk lehetőséget? Mondanom sem kell, hogy a sportágban meghatározó nemzeteknek - így nekünk is - a három fő lenne a kedvező megoldás.

WARENDORF. A német öttusaközpontban 66 résztvevővel szerdán megkezdődött a katonai világbajnokság. A selejtezőben jól szerepeltek világ- és Európa-bajnok versenyzőink, Fülep Sándor nyerte a lövészetet (186 kör), Kállai Ákos pedig a vívást (22 győzelem/1000 pont), és mindketten bejutottak a pénteki döntőbe. Nem sikerült ugyanez a két fiatalnak, Halmai Ottónak és Várbíró Máténak.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.09.27.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK