FONTOS


 

Terítéken az olimpiai kvalifikáció és a lovasszabályok
Az arányos kvótaelosztásért

Mint már lapunkban beszámoltunk róla, az Egyesült Államokat ért szeptember 11-ei terrortámadás következtében kialakult politikai helyzet miatt elmaradt a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) Kairóba tervezett kongresszusa. Mivel a határidos döntéseket meg kell hozni, az ilyen különleges esetekben életbe lép az alapszabály azon pontja, mely a végrehajtó bizottságot ruházza fel a döntések meghozatalával. Nos, a testület a hét közepén tanácskozik Havannában, és az eseményen a magyar színeket Császári Attila, az európai szövetség elnöke, valamint Bretz Gyula kincstárnok képviseli.

- Kairó helyett miért esett a választás az öttusasportjáról enyhén szólva nem nagyon híres Kubára? - kérdeztük Császári Attilát.

- A kubaiak valóban nem dicsekedhetnek sikerekkel, még olyannal sem, mint az egyiptomiak, akik éppen az idén, a budapesti junior vébén szerezték elso világversenyes aranyérmüket, ám náluk is beindult az öttusa. Szövetségük éppen egyéves, és szeretnének bekapcsolódni a versenyek rendezésébe, a vérkeringésbe, ezért is adnak otthont az ülésnek.

- A tanácskozásnak két fontos kérdésben kell határozatot hoznia, melyekben elozetesen összegyujtötték a javaslatokat. Milyen elveket követnek majd az olimpiai kvalifikáció kidolgozásakor?

- Nagyon fontos, hogy arányos legyen az elosztás. Vagyis az egyes állomásokon közel azonos számú kvótát lehessen megszerezni, és ne forduljon elo az, ami Sydney elott, amikor az utolsó versenyen, a pesarói vébén tizennégy hely talált gazdára. Szeretnénk elérni, hogy akár három versenyzo is indulhasson egy országból az olimpián, ha megszerzi a jogot, és ne csak ketto, mint legutóbb.

- A másik kulcskérdés a lovasszabályok módosítása. Az idén kísérleti jelleggel bevezetett pontszerzo számítás sem a versenyzok, sem a nézok körében nem aratott sikert. Milyen döntés várható?

- A pontszerzo számítás valóban nem muködött a gyakorlatban, a nézok nem tudták követni az állást. A magyar javaslat ezért szinte teljesen megtartaná a hagyományos számítást, de kiküszöbölne néhány, kizárással járó büntetést. Például azért ne végezzen senki nulla ponttal, mert feladták neki a leejtett lovaspálcáját. Ez túl szigorú büntetés. Egyébként a versenyzok bizottsága is ezt indítványozta, vagyis maradna a pontveszto számítás, annyi módosítással, hogy az eddigi 1100 helyett 1200 pontról indulnának a lovasok, és rontás esetén ebbol veszítenék a pontokat. Mivel ez nem lényeges különbség, no és a 12 akadály miatt logikus is a javaslat, készek vagyunk a kompromisszumra. Számunkra az a fontos, hogy a nézok tisztában legyenek a pályán történtekkel.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.11.21.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK