FONTOS


 

Magyar hatásra nem változnak alapvetően a lovasszabályok
A budapesti Vk-döntő kvótát ad

Több szempontból is "magyar napok" voltak az elmúlt héten Havannában, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának ülésén. (Mint lapunkban már megírtuk, a tanácskozás az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt elmaradt kongresszust "helyettesítette", így döntései véglegesek). Az eseményen két fo témát tárgyaltak, és mindkettoben sportdiplomáciai sikert könyvelhettünk el.

- A tanácskozásnak kellett döntenie az idén kísérleti jelleggel bevezetett lovasszabályok jövojérol, vagyis hogy maradjon-e a hagyományos, pontveszto számítás, vagy vezessük be a néhány versenyen kipróbált pontgy?jto variációt - kezdi Császári Attila, a magyar és az európai szövetség elnöke. - Bár a pontgy?jto kudarcot vallott a közönség és a versenyzok körében, a technikai bizottság és a tagországok többsége ezt támogatta. Ezek után nem hittem volna, hogy sikerül elfogadtatni a magyar javaslatot.

- Ezek szerint mégis sikerült...

- Igen, és nagyrészt annak köszönhetoen, hogy ezt a témát a végén, a különbözo beszámolók és a költségvetés elfogadása után tárgyaltuk, addig pedig szinte mindenkivel tudtam beszélni, és ezek szerint meggyoztem oket a magyar javaslat elfogadásáról. Megjegyzem, a versenyzoi bizottság indítványa is hasonló volt a miénkhez. Szóval, döntoen nem változnak a szabályok, marad a pontveszto számítás, amikor egy bizonyos pontszámból veszít a versenyzo minden egyes hibázásnál. A módosítás annyi, hogy az eddigi ezeregyszáz helyett ezerkétszáz pontból indulnak, ami végül is logikus, mert tizenkét akadály van a pályán, továbbá hogy a felére csökken azoknak a hibázásoknak a száma, amelyekért kizárással büntetik a lovast. Az viszont fontos változás, hogy ha valaki valami miatt, mondjuk mert megsérül, nem tudja befejezni a pályát, az addigi teljesítményének arányában azért szerezzen pontot.

- Az olimpiai kvalifikáció rendszerérol is Havannában kellett dönteniük.

- Döntöttünk is, ám ehhez még a NOB áldása is szükséges, akkor lesz hivatalos a menetrend. Most csak kilencvenkilenc százalékos, bár nem hiszem, hogy változna.

- Az alapelveket megtudhatnánk a hivatalossá válás elott?

- Egy számunkra jó hírrel kezdem: az elso kvótákat a jövo évi Világkupa-dönto férfi és noi gyoztese kapja meg név szerint. És mivel a Vk-döntonek augusztus tizenegyedikén és tizenkettedikén Budapest ad otthont, versenyzoink hazai pályán kezdhetik meg a küzdelmet az olimpiai helyekért. Sajnos, nem sikerült elérni, hogy országonként három-három versenyzo is indulhasson Athénban, ha jogot szerez, marad a két-két fo.

- Melyek a további kvótaszerzo versenyek?

- Jövore csak a Vk-dönto, kétezer-háromban a világbajnokság, a különbözo kontinensek bajnokságai, valamint a Vk-dönto, míg az olimpia évében három Világkupa-verseny és a moszkvai világbajnokság ad lehetoséget kvalifikálásra. Újdonság, hogy ha átfedések alakulnak ki, nem az utolsó versenyen töltik be az üres helyeket, hanem a világranglista alapján. Így elkerüljük azt az aránytalanságot, ami a sydneyi olimpia elott fordult elo, hogy az utolsó vébén tizennégy hely talált gazdára. A kontinensbajnokságoknál azonban - természetesen - az átfedésnél nem a világranglista dönt, hanem a sorban következo versenyzo lép elore. Mindkét nemnél egy helyet kap a rendezo ország, vagyis a görögök, egyet pedig rendkívüli esetre fenntart a NOB. Úgy érzem, igazságos rendszert sikerült kidolgozni, hiszen majdnem három idény áll a versenyzok rendelkezésére, hogy bizonyítsanak.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2001.11.28.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK