FONTOS


 

A tavalyi sikeremberekre építenek az öttusázók

Egy-egy Világkupa-versenyen vannak túl a vb- és Eb-szereplésre pályázó férfi öttusázók. Pálvölgyi Miklós kapitány azt mondja, a válogatás lényeges kérdései a jövő héten, a budapesti VK-n eldőlnek, de csapatot csak a magyar bajnokság után hirdet.

A vártnál egy kicsit halványabbra sikerült a sindelfingeni Világkupa-versenyen a magyar öttusázók szereplése, a négy részvevőből csak Kállai Ákos tudott a döntőbe kerülni, és a 21. lett. Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző, a férfiválogatott kapitánya arra emlékeztetett, hogy Kállai nagy futás után tudott csak bekerülni a döntőbe, az is sokat kivett belőle, aztán nem is volt szerencséje, a lovaglásban a hetedik ugrás után "barátkozott össze a lóval", a vívásban pedig az utolsó hat asszójából mindössze egyet nyert meg. Igaz, ő legalább bejutott a 32-es döntőbe. A két fiatalnak, Horváth Andrásnak és Kertész Ádámnak ez nem sikerült, de a kapitány szerint nekik még van idejük arra, hogy hozzászokjanak az ilyen erős mezőnyökhöz.

Az Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok Sárfalvi Pétert viszont a döntőbe várták, de a selejtezőben hiába futotta az egész mezőny második legjobb idejét, nem tudta pótolni a lövészetben és a vívásban elvesztett pontokat. Pálvölgyi úgy látja, a vívásban túlzottan is akart, és nehezen viselte el a kezdeti vereségeket. Pedig kifejezetten jó vívó, a párbajtőrözők ranglistáján az első tíz között van, még úgy is, hogy több versenyt kihagyott.

Sindelfingenben az a cseh Capalini nyert, aki a budapesti vb-n Balogh mögött második lett, de azóta nem volt igazán kiugró eredménye; mellette két, kevésbé ismert öttusázó lett dobogós, a cseh Sedlecky és az orosz Szabirhuzin, mindketten ott voltak már a tűz közelében, de kiemelkedő sikert még nem értek el. Ebből látszik egyrészt, hogy szoros a sportág élmezőnye, másrészt pedig az, hogy különösebb következtetéseket nem lehet levonni ezekből az eredményekből.

Pedig valamilyet azért le kell vonni, már csak azért is, mert a magyaroknak egyben világ- és Európa-bajnoki válogató is volt. Mivel a külföldi VK-n egy országból csak négy öttusázó indulhat, a világversenyes részvételre pályázók másik csoportja egy hónapja Madridban szerepelt. Ott Horváth Viktor győzött, Balogh Gábor nyolcadik, Fülep Sándor a 26. lett, Kovács Gergő pedig nem került a döntőbe.

A két négyes a jövő héten a budapesti Világkupa-fordulón találkozik egymással, és a lényeges válogatási kérdések ott már eldőlnek. A tavalyi világ- és Európa-bajnok csapat, illetve váltó tagjai mind a négyen döntősök voltak - kommentálta az eredményeket a kapitány -, egyedül az akkori egyéni induló Sárfalvi Péter esett ki. Pálvölgyi Miklós egyelőre csak annyit mond, hogy Balogh és Horváth Viktor valószínűleg nem marad ki a válogatottból, persze erre az eddigiek alapján logikai úton is rá lehet jönni. A kapitány csapata a jövő hét végére nagyjából összeáll, és ha még azután is lesz vitás kérdés, azt egy héttel később a magyar bajnokság dönti el.

Tavaly az Eb-n és a vb-n is a magyar csapat és a váltó nyert, Balogh Gábor volt az egyéni világbajnok. Pálvölgyi Miklós természetesnek tartja, hogy a versenyzők számára most is ez a mérce, a hazai öttusában egyébként sem divat célként a harmadik helyet megjelölni.

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.05.03.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK