FONTOS


 

Augusztusban sztárparádéra készülnek
Jubileumi esztendő

A tavaly sikert sikerre halmozó, a világbajnokságon minden számot megnyert férfi öttusázóink körül egyelőre nagy a csend, tegyük hozzá: szerencsére, mert ez azt jelzi, hogy felkészülésük a terv szerint halad, nem akadályozzák sérülések. A hét végén útra kel a válogatott, és mint minden évben, ezúttal is a Barcelona melletti bázison edzenek majd két hétig a legjobbak Pálvölgyi Miklós kapitány irányításával. De nemcsak a versenyzők készülnek az idényre, a szövetség vezérkara is fokozott várakozással tekint az esztendőre.

- Az idei év két szempontból is fontos évforduló a magyar öttusasportban, és ezért szinte minden a jubileumok jegyében zajlik majd - mondja Pécsi Gábor technikai igazgató. - 1927. április huszonegyedike és huszonkilencedike között rendezték meg a sportág első viadalát hazánkban, tehát hetvenöt éves a magyar öttusasport. Érdekesség, hogy akkoriban kilenc napig tartott a verseny, mert minden szám között egy nap pihenőt kellett tartani. A másik nevezetes dátum 1952. július huszonötödike. Helsinkiben ezen a napon lett olimpiai bajnok a Benedek Gábor, Szondy István, Kovácsi Aladár összetételű csapat, vagyis ötvenéves az első magyar olimpiai aranyérem.

- Bizonyára méltó módon emlékeznek majd meg ezekről az eseményekről.

- Elkészült egy "jubileumi csomag", amelyről különböző szóróanyagokból értesülhetnek majd az érdeklődők. A terveinkről február hetedikén tájékoztatót tartunk, némi meglepetéssel fűszerezve.

- Gondolom, a meglepetést nem akarja elárulni, de azért valamit megtudhatunk az ünnepi eseményekről?

- Hat nemzetközi versenyt rendezünk, és ezek közül a legrangosabbhoz, az augusztusi Világkupa-döntőhöz "sztárparádét" kapcsolunk. A Világkupa-döntő lesz az első alkalom, amikor olimpiai kvótát lehet szerezni, tehát Budapestre érkezik a nemzetközi élmezőny és a nemzetközi vezérkar is, vagyis "házhoz jönnek" a sportág jelenlegi meghatározó egyéniségei. Mi pedig azt tervezzük, hogy az ünnepségre meghívjuk a jelen és a múlt kiemelkedő hazai versenyzőinek és szakembereinek minél szélesebb körét.

- Nem lesz könnyű megszervezni az eseményt, mivel a magyar öttusasport nagyon sok olimpiai és világbajnokkal és remek szakemberrel büszkélkedhet. De a hat világverseny lebonyolítása sem mindennapi feladat. Győzik majd pénzzel?

- Nagy kihívás, hogy leküzdjük a pénzügyi nehézségeket. A hazai versenyek megrendezése is jelentős kiadásokat jelent, és akkor még nem beszéltem arról, hogy az idén a felnőtt-világbajnokságnak az Egyesült Államok, a juniornak pedig Ausztrália ad otthont. Egyik sincs a szomszédban, és ez növeli gondjainkat. Örömmel fogadtuk viszont az ISM ígéretét, amely szerint hamarosan megoldódik a "lókérdés", ugyanis intézkedéseket tettek a lóállomány ellátása és színvonalának megtartása érdekében.

(füredi), Nemzeti Sport 2002.01.30.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK