FONTOS


 

Háromnegyed század sikerei, érmei és becenevei
Versenydömping a jubileumon

Íme a varázsszámok: 20, 50, 75, 86, 285 - amelyek nem a kihúzott lottószámok (ez az utolsóból egyértelm?en kiderül), hanem a Magyar Öttusa-szakszövetség csütörtöki, a Platánus Hotelben tartott sajtótájékoztatójának témáját meghatározó számok. Persze, jól utánagondolva, az öttusázók számára valamennyi nevezetes, nyertes szám.

Császári Attila elnök bevezetőjében felfedte, mit is takarnak a számok. 1927. április 21. és 29. között rendezték meg a sportág első viadalát hazánkban, vagyis idén lesz 75 éves a magyar öttusasport. A másik nevezetes dátum 1952. július 25-e, amikor Helsinkiben a dobogó tetejére állhatott a Benedek Gábor, Szondy István, Kovácsi Aladár összetétel? csapat, azaz 50 éves az első magyar olimpiai aranyérem. Az eltelt 75 év alatt az öttusázók 285 érmet nyertek felnőtt és korosztályos világversenyeken, ebből 20 az olimpiai, 86 a felnőtt világbajnokságon szerzett medália. Az eredmények magukért beszélnek - az pedig az újságírók öttusázók iránti szimpátiájáról vall, hogy az Év sportolója választás egyéni versenyét kilencszer nyerte az összetett sportág képviselője (Balczó András háromszor, Balogh Gábor kétszer, továbbá Török Ferenc, Kelemen Péter, Mizsér Attila és Fábián László), a csapatot 11-szer választották a legjobbnak, és az edzőknél egyszer vitte el a pálmát Török Ferenc. A szurkolói szeretet sajátos megnyilvánulásai voltak a becenevek, amelyek a pályafutásuk befejezése után is rajtuk maradtak a versenyzőkön, így emlegetnek sokan ma is Rizsát, Joelt, Janikát, Pistát, Alit és Hanzit. A versenyzők után az elnök az edzőkről és más szakemberekről is megemlékezett, akik nélkül nem születhettek volna meg a nagy eredmények: Mizsér Jenő mesteredző, a sportág élő lexikona, Csáthy Dénes, Heged?s Frigyes, Nyulászi András, Karácson László, Bendek Ferenc, László István, Török Ferenc - csak néhány név a sok meghatározó személyiség közül.

Pécsi Gábor főtitkár a jubileumi év eseményeiről szólva kiemelte, hogy hat rangos nemzetközi versenynek ad otthont az idén Budapest és Székesfehérvár, még soha ennyi eseményt nem rendeztünk egy esztendőben. A csúcspont az augusztus 11-i, olimpiai kvalifikációs Világkupa-döntőhöz kapcsolódó ünnepség lesz, amelyre meghívást kapnak az egykori és a mai klasszisok, valamint a sportág nemzetközi vezérkara is. A múltra emlékezve, az első verseny időpontjában, április 21. és 29. között az öttusázók sorra felkeresik és megkoszorúzzák a már elhunyt társak sírjait.

A sajtótájékoztató végén a jelenlévő egykori klasszisok birtokukba vették a szövetség emblémájával ellátott kisbuszt, amellyel az egyik támogató, a Volkswagen Haszonjárm?vek járul hozzá a következő 75 év sikereihez.

(füredi), Nemzeti Sport 2002.02.08.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK