FONTOS


 

Jól vizsgázott a magyar számítógépes program
Az Eb ötkarikás próba volt

Görögország egyre-másra ad otthont olyan versenyeknek, amelyekkel bizonyos szempontból már a 2004-es nyári olimpiára "gyakorlatoznak" a rendezők. Ilyen volt az elmúlt héten az athéni ifjúsági öttusa Európa-bajnokság, amely magyar szempontból remekül sikerült, hiszen 2 arany-, 4 ezüst-, 1 bronzérmet szereztek fiataljaink.

- Milyen házigazdák voltak a görögök, akik még nem nevezhetők a sportág meghatározóinak? - kérdeztük Császári Attilát, az Európai Szövetség elnökét .

- Kellemes meglepetés ért, ugyanis rendkívül sokat fejlődött a görög öttusa, és ez elmondható versenyzőikről és a rendezésről is. Az, hogy zökkenőmentes volt a lebonyolítás, és szinte pillanatok alatt kézhez kaptuk az eredménylistákat, köszönhető a magyar számítógépes programnak, amelyet a Cardsys Kft. dolgozott ki. Ezt a programot egyébként az európai szövetség megvásárolta, és minden tagországnak ingyen felajánlotta a rangos versenyeire. Ezután senki sem hivatkozhat arra, hogy azért kell órákig várni az eredményekre, mert nem tudták megfizetni a magyar programot. A két programozó, Utczás István és Torbágyi Zoltán azt is vállalta, hogy bárhol segít a szakembereknek a betanulásban, és a görögök, tekintettel a közelgő olimpiára, ezt most ki is használták.

- Az Eb idején tartotta tanácskozását az európai szövetség vezérkara. Milyen fontos döntéseket hoztak?

- Eldőlt, hogy a 2003-as Európa-bajnokság ötkarikás kvalifikáló viadal lesz, amelyen három-három férfi és nő szerez majd kvótát. Erre az Eb-re Madrid már korábban benyújotta a pályázatát, de mivel az olimpiai kvalifikáció megnöveli a rangját, újabb jelentkezők várhatók. Szó esett arról, hogy a 2004-es idény nagyon zsúfolt, hiszen az augusztusi olimpia előtt kerül sor három olimpiai kvalifikációs Világkupára és a világbajnokságra is, ezért a Eb-t a megszokott koranyári időpontba értelmetlen lenne belezsúfolni. Minden bizonnyal ősszel kerül majd sor a kontinensbajnokságra.

- Mit lehet még kiemelni az ülés témái közül?

- Határozatot hoztunk arról, hogy a jövőben többet áldozunk a különböző korosztályos Eb-k doppingvizsgálataira. Eddig nálunk nem voltak pozitív esetek, de hogy továbbra is megőrizzük a sportág tisztaságát, tudjuk, áldozni kell rá.

FM, Nemzeti Sport 2002.04.25.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK