FONTOS


 

11. férfi és 10. női öttusa Európa-bajnokság, Ustí nad Labem
Sárfalvi az első helyen
Három magyar a döntőben


Erős túlzással sem állítható, hogy Ustí nad Labem az öttusa Európa-bajnokság lázában ég. Pedig a verseny egyik központja, a küldöttségeknek ideiglenesen otthont adó Bohemia szálló bejáratánál egy hatalmas transzparens hirdeti, hogy "Városunk először rendez felnőtt Európa-bajnokságot öttusában".


Sárfalvi Péter remek versenyzés után csoportgyőztesként léphetett tovább a csütörtöki fináléba (Fotó: Árvai Károly)
Valóban, a csehországi kisváros a fiatal öttusázók több világversenyét bonyolította már le - legutóbb tavaly a junior Eb-t -, de felnőttversenyre korábban nem került sor. Pedig a házigazdák is jók az összetett sportágban, még ha itt ez nem is számít olyan népszerű és sikeres sportnak, mint Magyarországon. Nekik vitathatatlanul a hoki az első.
Szóval, cseh öttusa. A jelenlegi legeredményesebb versenyzőjük Libor Capalini, aki az 1999-es budapesti világbajnokságon Balogh Gábor mögött lett ezüstérmes. Az Eb plakátján egyébként a futást az a fotó jeleníti meg, amelyen Balogh a Margitszigeten éppen megelőzi Capalinit.
A Margitsziget és Ustí nad Labem - ég és föld a különbség a két verseny között. Míg három éve ezrek voltak kíváncsiak még a selejtezők számaira is, addig a mostani viadal egyelőre langyos víz. Nem sokan tolonganak az egyes helyszíneknél.
- Egyáltalán nem izgultam, nem éreztem Eb-hangulatot - jegyezte meg világbajnokunk, Balogh Gábor kedden, a férfi selejtező napján, a lövészet után.
- Szinte otthon éreztem magam, amerre néztem, magyar versenybírót láttam - tette hozzá Sárfalvi Péter.
Igen, a csehek a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében magyar versenybírókat is felkértek zsűriskedni, és az eredményközlésben szintén magyar segítséget vettek igénybe: a székesfehérvári specialisták, Utczás István és Torbágyi Zoltán Cardsys-szisztémáját használják. Sajnos, a magyarországi világversenyek hangulatát nem tudták "importálni" a szervezők ...
Balogh és Sárfalvi a napot a lövészettel kezdte, és már teljesítette is a nyitófeladatot, amikor a B-csoportba osztott Fülep Sándor és az Eb-újonc Horváth András jóformán még el sem kezdte a vívást. A lövők remekül rajtoltak, Balogh 188 köre ezüstérmet ért ebben a számban, Sárfalvi pedig 178-ig jutott. A legjobban a házigazdák nagy örömére Michal Michalík célzott (191).
Sajnos, nem mondható el a jó kezdés Fülepről és Horváthról, mindketten 744 pontot gyűjtöttek a páston (12 győzelem/16 vereség). Fülep rosszul nyitott, de szerencsére a végére belelendült, és olyan sorozatot produkált, amellyel teljesítménye elfogadhatóvá vált. Horváthnál fordítva történt, biztató kezdés után gödörbe került.
A B-csoport lövészetében is elcsíptünk egy második helyet: a címvédő Zadnieprovskis (189) mögött egy körrel lemaradva végzett Fülep. A fiatal Horváth neve mellé sajnos csak 170 kör került, és ezzel megpecsételődni látszott a sorsa. A "szakaszezüstérmek" gyűjtését Sárfalvi folytatta a páston, Krungolcas mögött lett második (17/10). Az 1999-es Európa-bajnokot az elején meg sem lehetett szúrni, 8 gőzelemmel indított.
- Még nem kaptál találatot? - hitetlenkedett csapattársa, Balogh.
- Megpróbálom kihúzni a napot vereség nélkül - poénkodott Sárfalvi.
Ez a rekord ugyan nem sikerült neki, de produkciója így is pazarra sikeredett. Balogh önmagához képest gyengén vívott (13/14), végig hullámzó teljesítményt nyújtott, gyönyörű tusokat érthetetlen vereségek követtek.
Két szám után Sárfalvi a 4., Balogh az 5. volt, míg a másik csoportban Fülep a 8., Horváth pedig a 25. helyet foglalta el.
Mivel az úszás kiszámítható tusának számít - nem szokott fejreállni az addigi sorrend -, ezúttal sem várhattunk jelentős változást. Nem is történt. Horváth három helyet előrelépett ugyan, de így sem volt esélye arra, hogy a záró számban kiharcolja a továbbjutást, vagyis az első 16 között érjen célba. Egyébként a város középpontjában kijelölt futópálya igencsak "gyilkos" volt, ezt női válogatottunk tagja, Simóka Nóra tapasztalatból tudta. Tavaly ugyanis itt, ezt a pályát teljesítve lett junior Európa-bajnok.
- Végig betonon kell futni, a háromszor ezer méterben van hatalmas emelkedő és meredek lejtő is. Nem egy leányálom - mondta.
Nos, nehézség ide vagy oda, a mieink remekül futottak, Sárfalvi csoportgyőztesként, Balogh harmadikként ért célba. Fülep egy helyet előrelépett - Horváth viszont kiesett. A fiatal, első éves felnőtt versenyzőnek még van ideje javulni, ez a mezőny számára túl erős volt. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány megfogalmazása szerint nála elsősorban a rutinszerzés volt a cél.
A lényeg: mindhárom csapattagunk, Balogh, Fülep és Sárfalvi is ott lesz a csütörtöki fináléban, így az egyéni és a csapatérmekért is harcban lesznek. Utóbbival egyébként nem sok ország dicsekedhet, a 14 rajthoz álló alakulatból mindössze ötnek sikerült kvalifikálnia mindhárom tagját a döntőbe.

Európa-bajnokság, Ustí nad Labem
Férfi selejtező. A-csoport (28 induló): 1. Sárfalvi Péter (magyar) 4212 pont, 2. Brandt (svéd) 4212, 3. Balogh Gábor (magyar) 4208. B-csoport (29): 1. Nyikolaj Jaskov (orosz) 4176, 2. Bisov (fehérorosz) 4176, 3. Hantov (bolgár) 4172, ...7. Fülep Sándor (magyar) 4168, ...24. Horváth András (magyar) 3944 - kiesett

FM, Nemzeti Sport 2002.06.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK