FONTOS


 

Balogh Gábor a harmadik helyen
Címvédő magyar férfiak



A Fülep Sándor (balra), Sárfalvi Péter, Balogh Gábor trió Csehországban megvédte kontinensbajnoki elsőségét
Csütörtökön 12 óra előtt néhány perccel Sárfalvi Péter a vívóteremben lerogyott egy székre, és a törülközőjébe temette az arcát. Így tett mellette Balogh Gábor is. Percekig ült a két fiú szótlanul. A kép beszédes volt. Arról árulkodott, hogy a vívás nem úgy sikerült versenyzőink számára, mint szerették, szerettük volna. Kis idő múlva csatlakozott hozzájuk a csapat harmadik tagja, Fülep Sándor.
És akkor következzék némi magyarázat a fentiekhez. Az Eb férfidöntőjében két szám után Balogh a 6., Fülep a 17., míg Sárfalvi a 25. helyen állt, csapatunk bronzérmes helyen tanyázott. Pedig biztatóan indult a nap, a lövészet után azt hittük, jó vívással miénk lehet a világ. Balogh 183, Fülep 182, Sárfalvi pedig 176 kört ért el. Igaz, ekkor is volt egy kis szépséghibája a dolognak, mégpedig az, hogy a litvánok és a csehek még ennél is jobban céloztak - bár a különbség nem volt jelentős. Ekkor kellett volna következnie a megálmodott jó vívásnak, ami elmaradt.
"Azt vártuk, hogy »rávívunk« a litvánokra és a csehekre. Sajnos, épp fordítva történt, és növelték az előnyüket velünk szemben - összegzett Hegedűs Ferenc, a válogatott vívóedzője. - Egyik fiú sem vívott kiemelkedően jól. Balogh végig küzdött, és ha nem 1/3-mal zár, jó eredményt érhetett volna el, mert körbeverték egymást a versenyzők. Fantasztikusan szép megoldások mellett néha köny-nyen kapott tusokat. Tőle a 900-1000 pont a reális, ettől most ha nem is sokkal, de elmaradt. Sárfalvi a selejtezőhöz hasonlóan jól kezdett, jól mozgott a páston, ám a közepén fizikailag és idegileg is elfáradt, és nem talált magára. A 776 ponttal messze elmaradt a tőle várttól. Fülep is 776 pontot gyűjtött a páston, ám ez nála nem annyira tragikus, mivel nem tartozik a jó vívók közé."
Szóval így álltunk a két technikai szám után, majd következett az úszás, amelynél sosem szokott átrendeződni a mezőny. Ezúttal sem történt különösebb említésre méltó, hacsak az nem, hogy a rendezők már kezdenek "beletanulni" az Eb-be, a versenyzőket zenére vezették a rajtkövekhez, és végre volt némi hangulat, nézősereg és buzdítás is. Nem véletlen, hiszen kedvencük, az 1999-es vb-ezüstérmes Libor Capalini állt az élen, és ezt a helyezést az úszás után is megőrizte.
Az örök igazság - vagyis hogy az öttusában a lovaglás előtt mindenféle számolgatás felesleges, mert a legbizonytalanabb számban felborulhat az addigi sorrend - ezúttal is beigazolódott. A mieink kiemelkedtek a mezőnyből, lovaglásukon látszott a magabiztosság. Nem csoda, hogy Balaska Zsolt lovasedző elégedetten szorította meg versenyzőink kezét a remek produkciók után.
"Nehéz, Eb-színvonalú pályát építettek a csehek, és a versenyzők dolgát az iszonyú hőség is megnehezítette. Sanyi egy veréssel jó teljesítményt nyújtott. Gábor kimagaslott a mezőnyből, ha nagyobb türelme van, az utolsó akadályt nem veri le, és hibátlanul zár. Sárfalvi olyan lovat kapott, amely az első kanyarban többször megállt, és rombolt is, ám Peti helyretette lovat" - vélekedett Balaska.
A házigazdák nagy örömére Capalini a maximális 1200 ponttal zárta a lovaglást, így a remek futó biztos lehetett aranyérmében, hiszen 49 másodperccel vezetett. Balogh negyedikként rajtolt, de tudtuk, hogy előrébb lép. A nagy kérdés a csapat helyezése volt, ugyanis a csehek 18, a litvánok pedig 2 másodperccel voltak előttünk. A csehek tűntek könnyebb ellenfélnek. Így is történt. Hatalmasat futottak a fiúk, Sárfalvi például a második lett ebben a számban. Olyan szoros volt az állás, hogy egyes magánszámítások szerint csak egy-két másodperc dönt az aranyéremről. Leírhatatlan volt a feszültség magyar táborban. Többen ki is mondták: nincs annál rosszabb, mint egy másodperccel lemaradni az aranyról. Ekkor megjelent Balogh Gábor, és halálos nyugalommal megjegyezte: "Azt mondják, simán nyertünk."
És valóban, a 40 pont, vagyis tíz másodperc simának számít. Ahhoz képest, amit egész nap átéltünk, különösen.
A lényeg: a magyar férficsapat megismételte tavalyi győzelmét, az arany mellé begyűjtött egy egyéni bronzot is - míg tavaly Fülep, ezúttal Balogh gondoskodott róla.

Aranyszavak

Balogh Gábor: - Most már egyéni Eb-érmem is van, a csapataranynak is nagyon örülök. A boldogságom mégsem felhőtlen, mert sok fekete pont volt a teljesítményemben, így a lövészet, a vívás, és a taktikai futásban is nálam erősebb előzött meg. Ezeken mindenképp javítani kell, de hozzá kell tennem, hogy ezen a napon Capalinit nem lehetett legyőzni. A végén szurkoltam neki, hogy ilyen teljesítmény után meglegyen a győzelme, érezze, mit jelent hazai közönség előtt nyerni. Jó érzés két ilyen remek versenyző mellett a dobogón állni.

Fülep Sándor: - Csak a lovaglásommal vagyok elégedett annak ellenére, hogy az idén ez volt a legjobb szereplésem. Minden számban jobb voltam, mint a Világkupákon, de jobbat vártam magamtól. Az szinte hihetetlen, hogy a kezdeti több száz pontos hátrányból meglett a csapatarany.

Sárfalvi Péter: - A vívás kivételével mindennel elégedett vagyok. A páston mindent megpróbáltam, de nem ment. A futás a csapat miatt nagyon fontos volt. Örülök, hogy a lovaglással és a futással visszahoztam a páston elhullajtott pontokat.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány: - Örülünk az eredménynek, de a világbajnokságon többre lesz szükség.

11. férfi Európa-bajnokság, Ustí nad Labem
Egyéni. Európa-bajnok: Libor Capalini (Csehország) 5804 pont, 2. Andrejus Zadnieprovskis (Litvánia) 5612, 3. Balogh Gábor (Magyarország, egyesület: Honvéd-Steffl, edzői: Balaska Zsolt, Kulcsár Győző, Serfőző Sándor, Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató) 5572 (lövészet: 183 kör/1132 pont, vívás: 860 pont, úszás: 2:07.50/1272, lovaglás: 1172 pont, futás: 9:26.60/1136 pont), 4. Bisov (Fehéroroszország) 5544, 5. Horbacz (Lengyelország) 5520, 6. Dietz (Németország) 5496 ..., 11. Fülep Sándor (Magyarország) 5440 (182/1120, 776, 2:09.69/1244, 1172, 9:28.60/1128), ...18. Sárfalvi Péter (Magyarország) 5356 (176/1048, 776, 2:10.95/1232, 1096, 9:09.60/1204)
Csapat. Eb: Magyarország (BALOGH GÁBOR, Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Kulcsár Győző, Serfőző Sándor, Rátonyi Gábor szakosztályigazgató, FÜLEP SÁNDOR, UTE, e: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc, Karacs Zsolt, SÁRFALVI PÉTER, Csepel-Dunapack, e: Sárfalvi Béla, Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány)16368, 2. Litvánia (Zadnieprovskis, Zemaitis, Krungolcas) 16328, 3. Csehország (Capalini, Michalik, Sedlecky) 16288, 4. Oroszország 16288, 5. Svédország 14812, 6. Németország 15008 - a németeknek csak két versenyzője jutott a döntőbe, ehhez adták hozzá a harmadik csapattag selejtezőbeli pontjait

FM, Nemzeti Sport 2002.06.21.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK