FONTOS


 

11. férfi és 10. női Európa-bajnokság - olasz aranyérem
Női váltónk is hatodik


Milyen furcsa is a sors, néha egészen különleges helyzeteket teremt.
Az Európa-bajnokság utolsó napján rendezett váltóversenyen a magyar női válogatottnak két "szakaszgyőzelem" is kevés volt ahhoz, hogy a dobogóra állhasson. Ezzel szemben az olaszok csupán egy tusában tudtak a legjobbak lenni, a végén mégis övék lett az aranyérem.

A zárónapi viadalnak címvédőként vágott neki együttesünk, igaz, tavaly nem ebben az összetételben nyertek a lányok - akkor Vörös Zsuzsanna, Simóka Nóra és Füri Csilla alkotta a stafétát, Ustí nad Labemben a hármasból csak Vörös maradt, mellette a most szülés után visszatért Simóka Bea és a fiatal, még junior Máthé Vivien szerepelt. Egyébként ez az alakulat sem volt új, hiszen 2000-ben ez a trió lett világbajnok.
Mint említettem, az olaszok csak egyetlen számot nyertek, a nyitó lövészetet, amelyben a mieink kellemetlen meglepetésre nagyon gyengék voltak, csak hetedikek lettek, több mint kétszáz ponttal elmaradva a győztestől. Vörös 90 körrel megállta a helyét, és az egy év kihagyás után újra versenyző Simóka Beától is megfelelő a 85 kör - csak ne lett volna a jó lövő Máthé 78 körös produkciója, amellyel messze elmaradt a tőle várttól.
"Egy erős lövőcsapattól mélyütés ez az eredmény" - fogalmazta meg érzéseit tömören Kulcsár Antal szövetségi kapitány.
A lehangoló lövészet után jó vívással rukkoltak elő a lányok, sorra hozták a győzelmeket - csak néha túl szorosak voltak ezek a győzelmek, több 8:1-es eredmény kellett volna, mint ami a házigazda csehek ellen sikerült. Mint később kiderült, a végelszámolásnál nagyon hiányoztak ezek a találatok, és hiába volt a legjobb a páston a magyar váltó, az első hellyel is csak kettőt tudott előrelépni összetettben. A győzelem mellett azért ki kell emelni a lányok lelkesedését, egy percre sem álltak meg, űzték-hajtották egymást, és jó volt látni, ahogy egy-egy tus után szinte örömtáncot lejtettek a pást mellett.
Az úszást szokás szerint megint a mieink nyerték - csak sajnos nem tudtak akkora előnyt szerezni, mint amekkora hátrányba kerültek a lőtéren, és megint csak kevéssel csökkent a távolság az élen levőktől. Számszerűsítve a negyedik helyen várták a lovaglást.
Hogy a futásnak az éremszerzés reményében vághassanak neki, mindenképpen remekelni kellett volna a lovaspályán. Sőt, még ez sem lett volna elég, jól jött volna a vetélytársak "pályaátrendezése" is. Az álmok nem mindig válnak valóra - most legalábbis nem teljesedtek be. Mi nem voltunk képesek hibátlan produkcióra - Máthé 3, Vörös és Simóka egy-egy akadályt vert -, a többiek pedig nem rendezték át a pályát.
A záró, 3x1500 méteres futásnak a negyedik helyen vágott neki váltónk, de mivel a mezőny legjobb futóinak számító britek mögöttük, a hetedik helyen rajtoltak, várható volt, hogy nem tudják megőrizni ezt a pozíciót. Mindent megtettek a lányok, de a britek ellen nincs, ezúttal sem volt gyógyszer. Hatalmasat futottak, természetesen ezúttal is ők nyerték a számot, és ezzel öt helyet javítva megszerezték az ezüstérmet. Futásukat látva az sem volt elképzelhetetlen, hogy ha nem féltávot kell teljesíteni, a vezető olaszokat is befogják. Erre nem került sor, így Claudia Corsini egyéni győzelme után a váltóaranyat is megszerezték az olaszok. A magyar női staféta ugyanúgy hatodik lett, mint a férfi.
"A szélsőségek napja volt a mai. Gyenge lövészet után megnyertünk egy olyan jelentős számot, amelyen régen helyezések múltak, most viszont kevesebb pontot hozott egy-egy győzelem. Az úszásban ismét elsők lettünk, de már nem olyan előnnyel, mint egykor. A lovaglásban azt a lócsoportot kaptuk, amely az eddigiek során a legtöbb hibát szedte össze, mi öt akadályveréssel teljesítettük a pályát. Az angolok futása szenzációs volt" - mondta Kulcsár Antal kapitány.
A magyar csapat egy arany (férfi csapat), egy bronz (Balogh Gábor), egy negyedik hely (női csapat), egy ötödik hely (Füri Csilla) és a két váltó hatodik helyével búcsúzott Ustí nad Labemtől.

10. női Európa-bajnokság, Ustí nad Labem
Váltó. Európa-bajnok: Olaszország (Sara Bertoli, Claudia Cerutti, Claudia Corsini) 5352 pont, 2. Nagy-Britannia (Emily Bright, Georgina Harland, Sian Lewis) 5276, 3. Oroszország (Tatjana Muratova, Oleszja Velicsko, Viktorija Zaborova) 5264, 4. Fehéroroszország (Mazurkevics. Subenok, Vnukova) 5244, 5. Lengyelország (Boenisz, Maloszyc, Sedziak) 5160, 6. Magyarország (Máthé Vivien, Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna) 5144

FM, Nemzeti Sport 2002.06.24.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK