FONTOS


 

42. férfi és 22. női világbajnokság
Jól kezdtek a magyar fiúk
Női csapattagok: tovább!



A továbbjutás mellett Simóka Bea egy "szakaszgyőzelmet" is elkönyvelhetett: remek eredménnyel megnyerte a vívást az amerikai világbajnokságon
Majd csak lesz valami. Olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy, és sorolhatnám a hasonló bölcsességeket, amelyek azt próbálják érzékeltetni, mit is éreztünk, mire gondoltunk a vb első programja, a keddi női selejtező alatt. Tény, a sportág első kaliforniai világbajnokságán minden létesítmény adva van a jó lebonyolításhoz, csak a motor, a gépezet akadozik néha. Persze nem lehet haragudni a rendezőkre, akik még sosem vettek részt öttusaverseny lebonyolításában, no és azokra a segítőkre sem, akik nem tudnak felvilágosítást adni arról, mikor kezdődik valami, vagy mikor jutunk eredménylistához - ugyanis udvariasan közlik, hogy ők önkéntesek, és ilyen irányú kiképzésben nem részesültek ...
Szóval döcögősen indult a selejtező, de a nap végére ugyanúgy kiderült, hogy a 61 indulóból ki lehet ott a csütörtöki 32-es döntőben, mint azokon a versenyeken, amelyeket gyakorlott rendezőgárda iranyít. Számunkra a legfontosabb, hogy mindhárom csapattagunk, Füri Csilla, Simóka Bea és Vörös Zsuzsanna is tovabbjutott, az összképet csupán az rontja, hogy az egyéni induló Simóka Nóra kiesett. "Úgy gondoltam, több időm lesz pihenni a számok között, végül rohanás lett a nap. A vívás elején megijedtünk, mert az asszók negyede egy óra alatt ért véget, és azt hittük, négyórás pengecsata vár ránk. Szerencsére nem így történt, annak pedig még jobban örülök, hogy ez a huzavona nem zavart meg, jól ment a vívás, vagyis jól indult a napom, és ez a jókedv aztán végigkísért. Egyedül a lövészettől tartottam egy kicsit, de csak azért, mert a vívás és az úszás után volt, azaz kicsit fáradtan álltam a lőállásba. Nálunk nem is születtek olyan jó eredmények, mint a másik csoportban, ahol ez volt a nyitó szám, úgyhogy a 179 körrel fel tudtam jönni az első helyre. Vezető pozícióból rajtolva természetesen nem kellett kifutnom magam, egyébként is a selejtezőben csak az a fontos, hogy biztosítsd a helyed a döntőben. Persze nem árt az élmezőnyben végezni, de első se legyél, mert az nem jó jel. Az első helyet mindenki a fináléra tartogatná" - összegzett a harmadik helyen továbbjutott Vörös Zsuzsanna.

Világbajnoknőnkhöz hasonlóan bronzérmesként lépett tovább a másik csoportból Simóka Bea, aki egy "szakaszgyőzelmet" is elkönyvelhetett: remek eredménnyel, 1064 ponttal megnyerte a vívást. "Korábban is vívtam már ilyen jól, nyerni is tudtam a páston, például két éve a fehérvári Eb-n vagy a ’98-as mexikói vb-n. Szóval nem ez volt az első jó vívásom világversenyen, és remélem, nem is az utolsó. Pedig döcögősen indult, de azt hiszem, ezt csak az izgalom okozta. Bár lőhettem volna jobbat 176 körnél, mert többre vagyok képes, de így sem vagyok elégedetlen. Soha rosszabbat!" - magyarázta Simóka Bea. Bár Füri Csilla nem az első helyen vágott neki a futásnak, mint Vörös és Simóka Bea, érte sem kellett izgulnunk, hiszen neki a futás az erőssége. "Nagyon elfáradtam, pedig nem futottam ki magam, és nem futottam jó időt. A nagy meleg kikészített, de gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Az egy nap pihenő alatt majd összeszedem magam. A lövészet első fele nem volt rossz, kár, hogy utána elrontottam, becsúszott egy hármas is. Az úszásban megzavart a medence sós vize, amelyből sikerült kortyolnom is, és ez nem volt kellemes. A biztos továbbjutáshoz jól kellett vívnom, és ez sikerült. A legjobban talán a 936 pontos vívásomnak örülök" - mondta Füri. Simóka Nóra 167 körös lövészete es 888 pontos vívása megpecsételte a sorsát, ez a két produkció együtt kevés volt - ha csak az egyik sikerül gyengén, még belefér --, így a futás előtt gyakorlatilag már nem volt esélye a továbbjutásra.
A listákat tanulmányozva kiderült, hogy csak négy országnak - magyar, orosz, olasz, angol - jutott minden csapattagja a csütörtöki női fináléba, így ők döntik majd el az érmek sorsát. Szerdán - magyar idő szerint este ötkor - 78 résztvevővel a férfiak selejtezője is elkezdődött. A mieink közül az A-csoportban szereplő, tavalyi vb-ezüstérmes Horváth Viktornak kellett a legkorábban kelnie, majd lőállásba állnia. A korai rajt nem zavarta meg a székesfehérvári versenyzőt, remek teljesítménnyel, 186 körrel megnyerte a lövészetet. "Az elején kicsit izgultam, és hamarabb lőttem, hogy ne legyen gond, de aztán megjött az érzés, és minden simán ment" - mondta. A C-csoportban az egyéni induló Sárfalvi Péter 181, míg a vb-címvédő Balogh Gabor 178 kört lőtt. A B-csoportba osztott Fülep Sándor a leggyengébb számával, a vívással kezdett, és 748 pontig jutott.

42. férfi és 22. női vb, San Francisco
Női selejtező (61 induló). Az élmezőnyök. A-csoport: 1. Hortobágyi Eszter (ausztrál) 4092 pont, 2. Fahry (egyiptomi) 4088, 3. Simóka Bea (magyar) 4088, 4. Kolonyina (orosz) 4084, 5. Nakaznaja (ukrán) 4080, 6. Boenisz (lengyel) 4080, ... 8. Füri Csilla (magyar) 4072. B-csoport: 1. Tatjana Muratova (orosz) 4100, 2. Park (dél-koreai) 4060, 3. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4032, 4. Rublevska (lett) 4032, 5. Larsen-Jagorasvili (amerikai) 4032, 6. Guiguet (francia) 4032, ... 21. Simóka Nóra (magyar) 3876 - kiesett.

FM, Nemzeti Sport 2002.07.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK