FONTOS


 

42. férfi és 22. női világbajnokság
Már a selejtező során eldőlt, hogy a magyar trió megvédi címét
Férficsapatunk világbajnok


San Franciscóban kilenc órával kevesebb van, mint otthon, ezúttal mégis olyan tudósítást olvashatnak a világbajnokságról, amelyet az előzetes tervek - no és vágyaink - szerint csak a pénteki férfidöntő után olvashattak volna. Vagyis hiába vagyunk időben lemaradva Budapest mögött, most mégis előrébb tartunk. De mielőtt magam is belezavarodnék a sajátos időutazásba, gyorsan leírom a lényeget: férficsapatunk olyan remekül szerepelt a selejtezőben, hogy a pénteki finálé eredményétől függetlenül már szerdán aranyérmes lett, vagyis a Balogh Gábor, Fülep Sándor, Horváth Viktor trió megvédte a tavaly Millfieldben megszerzett címet.

Hogy ez hogyan lehetséges? Amióta a sportágban bevezették a selejtező-döntő rendszert, vagyis 1994 óta, él ez a kissé furcsa, ám teljesen érthető szabály, hogy aranyérmes csak az a válogatott lehet, amelynek minden csapattagja bejut a döntőbe. Persze, a többiek is szerephez jutnak a fináléban, mert a döntőben elért pontjaikhoz hozzáadjuk a kiesett versenyző(k) selejtezőbeli pontszámait, de ők semmilyen körümények között sem előzhetik meg a teljes létszámú gárdákat.


Balogh Gábor joggal mosolyog, Amerikában is világbajnoki címig jutott
Nos, szerdán San Franciscóban csak a mieink voltak képesek arra, hogy mindhárom csapattag továbblépjen, így a nap végén biztossá vált a pénteki győzelem. A magyar öttusa erősségét jelzi, hogy az egyéni induló Sárfalvi Péter is ott lehet a 32-es fináléban. Az élet egyszer már produkált hasonlót, mégpedig 1995-ben a bazeli világbajnokságon lett már a selejtező után aranyérmes a Hanzély Ákos, Kálnoki Kiss Attila, Sárfalvi Péter összetételű csapat.
Hogy ezek után mi a tétje a döntőnek? A másik két csapatérem, no és az egyéni medáliák és helyezések. Azt hiszem, itt be is fejezhetném az írást, hiszen nincs olyan művészi tudósítás, amivel egy világbajnoki győzelmet felül lehet múlni - de azért a krónikához tartozik annak a leírása, hogyan is jutottunk el eddig a sikerig. A nem könnyű útról, illetve napról meséljenek maguk a hősök.
"A rajt előtt nagyon izgultam, ideges voltam, de nem tudom az okát, mert jó formában éreztem magam. Sokat készültem a vébére, hiszen számomra ez a fő cél, a legfontosabb verseny. Az idegesség meglátszott a nyitó lövészeten, az első lövések nyolcasra, kilencesre sikerültek. A pozitívum az volt, hogy talpra tudtam állni, jó második tízes sorozatot produkáltam. A vártnál kissé gyengébb, százhetvennyolc körös lövészet után nem volt mese, ki kellett úsznom magam, no és úgy vívni, hogy a futásban már ne okozzon gondot a döntőbe jutás. Az, hogy már aranyérmes a csapat, annyiban könynyebbséget jelent, hogy ha valaki gyengébb napot fog ki pénteken, már nem befolyásolja a társak, a csapat eredményét. Lehet küzdeni az egyéni helyezésekért. Vagyis semmiképp sem hátrány, nem kényelmesít el bennünket a biztos aranyérem" - összegzett Balogh Gábor.

"Éjjel, lefekvéskor járt az agyam, nehezen aludtam el. Az járt a fejemben, hogy a leggyengébb számommal, a vívással kezdek, és ez sorsdöntő lehet. A vívást rosszul kezdtem, a hét vereség mellé csak egy győzelem került. Aztán feljöttem, majd megint hullámvölgybe kerültem. Ha két-három győzelemmel többet szerzek, elégedett lennék. Persze, minden rosszban van valami jó, ennek az volt a haszna, hogy a lövészet előtt teljesen nyugodt voltam, mert már esélytelennek éreztem magam a továbbjutásra. Nyugodtan lőttem, jól kezdtem, viszont a két remek sorozat után elkezdtem izgulni, mert megéreztem, hogy van remény. A száznyolcvankilenc körös lövészet után kiúsztam magam, jobb voltam, mint az Európa-bajnokságon. A futás előtt már szinte biztos volt a továbbjutásom, de azért figyelni kellett, nehogy valaki megtréfáljon" - vélekedett Fülep Sándor.
"Nehezen aludtam el éjjel, mert gondolatban már a versenyen jártam. A lövészet elején kicsit izgultam, de aztán nem volt gond. A vívás nem ment jól, talán azért, mert a lábsérülésem miatt három hét kimaradt az életemből, ezalatt nem vívtam. Nem is a lábmunkámon éreztem a kimaradást, hanem a kezem volt lassabb, mint korábban. A végére azért ráéreztem a ritmusra. Az úszás nem volt rossz, bár nem esett jól. Igaz, közel is volt a víváshoz, tíz perc pihenőm sem maradt. A futás meglepően jólesett, pedig ebben a számban is kimaradtak az edzések" - nyilatkozta Horváth Viktor.
Sárfalvi Péter döntőbe kerüléséért izgulnunk kellett, mert ő a futás előtt nem állt továbbjutó helyen, a 15. helyről rajtolt. Ám ezúttal is kitett magáért, és biztosította a helyet a továbbjutók között.

- A lövészetben nagyon jól kezdtem, aztán a tizenhetedik lövésnek becsúszott egy hatos, és ez megzavart. Szerencse, hogy nem korábban történt. Kemény nap volt, azt hittem, hogy könnyebb lesz a továbbjutás. Egész nap tompa voltam. A vívásban nem volt szerencsém, peches tusokat kaptam. A minimális cél a döntőbe jutás volt, ezt teljesítettem.
Szóval, egy arany már megvan. Furcsa is volt, hogy a nap végén nem ahhoz gratuláltak a vetélytársak, hogy mind a négy magyar döntős, hanem már a világbajnoki sikerhez. Persze, mindenki előtt ott volt a lehetőség, ám mások nem tudtak élni vele.
A furcsaságok sorozata folytatódik: miközben fentebb a férfiak selejtezőben elért világbajnoki sikeréről számoltam be, a nőknel hiába kezdődőtt el helyi idő szerint csütörtök reggel a döntő, az időeltolódás miatt csak részeredményekről szólhatok. Viszont ezek remek hírek. A fináléba jutott három magyar lány, Füri Csilla, Simóka Bea és Vörös Zsuzsanna jól kezdte a napot, a lövészetben mindhárman felülmúlták selejtezőbeli eredményüket. Vörös és Füri 3-3 körrel lőtt többet, előbbi 182, utóbbi 160-ig jutott. Simóka Bea a 176-ot javította 182-re. A csapatversenyben ez a harmadik helyet jelentette (3096 pont) az olaszok (3228) és az oroszok (3144) mögött.
A vívás még jobban ment, Simóka Bea szenzációs versenyzéssel megnyerte a számot (1112 pont), Füri a 7. lett (888), Vörös pedig a 13. helyen végzett (804). Összetettben két szám után Simóka Bea állt az élre (2232), megelőzve az orosz Muratovát (2100) és a lengyel Boeniszt (2064). Vörös Zsuzsanna a 7. (1924), Füri Csilla (1744) pedig a 28. A magyar válogatott ezüstös helyen várhatta a folytatást.

42. férfi és 22. női világbajnokság, San Francisco
Férfiak. Selejtező (78 induló). A-csoport: 1. Bisov (fehérorosz) 4268 pont, 2. Zadnieprovskis (litván) 4268, 3. Deleigne (francia) 4264, 4. Horváth Viktor (magyar) 4260, Brunisholz (svájci) 4256, 6. Tiídemann (észt) 4244. B-csoport: 1. Turkin (orosz) 4300, 2. Litvjakov (fehérorosz) 4284, 3. Horbacz (lengyel) 4272, 4. Meliah (fehérorosz) 4264, 5. Capalini (cseh) 4256, 6. Fülep Sándor (magyar) 4256. C-csoport: 1. Liu Jen Li (kínai) 4248, 2. Balogh Gábor (magyar) 4232, 3. Waltner (német) 4244, 4. Pfister (svájci) 4224, 5. Clercq (francia) 4224, 6. Krungolcas (litván) 4220, ... 9. Sárfalvi Péter (magyar) 4216

FM, Nemzeti Sport 2002.07.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK