FONTOS


 

42. férfi és 22. női világbajnokság
Egyéniben nem derült ki, hogy ők az aranyérmesek
Jobb a selejtezőre gondolni


Hiába, a megszokás nagy úr. Pénteken reggel, a férfidöntő nyitószáma után, amikor megkaptuk a lövészet egyéni eredményét, vártuk a csapatlistát is. Aztán észbe kaptunk, hogy azt most nem kell keresnünk.
A világbajnoki cím sorsa ugyanis már két napja eldőlt, amikor a selejtezőből csak a magyar csapat jutott be teljes létszámban a fináléba. A többi válogatott eredményét pedig a rendezők nem adták ki, mivel nincs olyan számítógépes programjuk, amely jelölné a csapattagokat és az egyéni indulókat. A csapatverseny állását az érintettek számolgatták, akik harcban voltak a további helyezésekért. Furcsa érzés lehet úgy elkezdeni egy döntőt, hogy a két aranyéremből egy már elkelt.
A kívülállókban felmerülhet a kérdés: jó-e ez a rendszer, igazságos-e, nem veszi el a többiek kedvét ez a szabály?
- Minden válogatott előtt megvolt a lehetőség, hogy minden csapattagja bekerüljön a döntőbe - kezdte Vladimir Miller, a nemzetközi szövetség (UIPM) technikai bizottságának tagja, a vb technikai küldötte. - Az igazságtalanság fel sem merülhet. Hogy csak a magyaroknak sikerült teljes csapattal a fináléba jutniuk, ez a magyar öttusa erősségét jelzi. Az ily módon, vagyis már a selejtezőben bebiztosított győzelem értékét vitatni hozzá nem értést jelez. Más sportágakban is előfordul, hogy a tervezett "vége" előtt eldől, hogy ki a legjobb, mégsem nevezi senki értelmetlennek azt a versenyt. Volt, hogy Michael Schumacher már az idény felénél megnyerte a vb-címet, mégis lefutották a hátralévő futamokat, és azoknak is megvolt a tétje, izgalma. Schumacher is mondhatja: más is nyerhetett volna már az elején. Tudom, ez nem teljesen jó példa, de ahogy nem lehet összehasonlítani a sportágakat, nincs értelme azt vitatni, hogy melyik aranyérem az "igazi". Az, amelyiket az utolsó pillanatban, Forma-1-nél az utolsó futamban nyernek meg, vagy amelyiket már korábban?
Hát igen ... aki a mieinkhez hasonlóan "páholyból" akarja nézni a csapatversenyt, csinálja a fiúk után a selejtezőt.
Persze, azért így is volt bőven izgulni valónk, hiszen az egyéni érmekre mind a négy magyar, a tavalyi arany- és ezüstérmes Balogh Gábor és Horváth Viktor, valamint Fülep Sándor és az egyéni induló Sárfalvi Péter is esélyes volt. Az első számban remekeltek a fiúk, ám a szenzációs lövészet után a vívásban mintha átok ült volna rajtuk. Sárfalvi kivételével szenvedtek a páston. Hegedűs Ferenc vívóedző megfogalmazása szerint Balogh türelmetlenül vívott, nem dolgozta ki az akcióit. Fülep gyengén kezdett, csak a verseny második felétől produkált úgy, ahogy tud és tőle elvárható, de addigra már negatív volt a mérlege. Sárfalvi végre tudásának megfelelően szerepelt. A selejtező után fogadkozott, hogy feledteti akkori gyenge teljesítményét. Jó tusokat adott, végig küzdött, nagyon akart. Horváth Viktor teljesítményén érződött a sérülés miatti többhetes edzéskihagyás.

Aranyszavak
Horváth Viktor: "Négy jó számom volt, a vívás nem sikerült. Ez kevés volt, érződött a csaknem egy hónapos kihagyás. Szörnyű volt! A csapataranynak nagyon örülök, de azt nem ma nyertük meg, így nehezebb örülni. A selejtező után boldogabb voltam."
Balogh Gábor: "Rosszul sült el a verseny számomra, ez alatt a gyenge vívást és a lovaglást értem. Furcsa, de a sok siker után valahol már számítottam egy gyenge szereplésre. Sok volt ez a négy év, benne volt a pakliban ez az eredmény. Pedig nagyon készültem az évre, életem legjobb formájában voltam."
Fülep Sándor: "Csak a lövészetemmel és az úszásommal vagyok elégedett, vb-n a legjobbamat értem el ezekben a számokban. Tavaly huszonyolcadik lettem, most minden számban jobb voltam, de ennél többre vágytam."
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány: "Ez nem a mi napunk volt. A sorsunk a víváson dőlt el. Megengedhetetlen, hogy négy versenyzőből három mínuszban végezzen. Otthon sok mindenben változtatni fogunk, mert a vívás kulcsszám, ezt tudomásul kell venni. Korábban együtt készültünk a vívókkal, de az utóbbi időben keresztezték egymást a programjaink, kevesebbet vívtunk együtt. Nem szoktam a körülményekre hivatkozni, de ma szerencsénk sem volt. Ha Peti nem jár így a kengyellel, dobogóra állhatott volna. Világbajnok a csapat, de elveszi a jó ízét, hogy egyéniben nem szerepeltünk jól. Ez a négy fiú a világ legjobbjai közé tartozik, de ma nem tudták megmutatni."
A medencében bármilyen gyors is valaki, nagyon nehéz visszahozni a páston elhullajtott pontokat, ott ugyanis egy siker 28 pontot ér. A mieink sem tudtak jelentősen előrelépni, Sárfalvi a 8., Balogh a 10. volt három szám után, a másik két fiú a 20. hely környékén tanyázott. Vezetett a litván Zadnieprovskis, akiről szinte mindenki kijelentette, hogy ha nem hibáz nagyot, 2000 után ismét aranyérmes lesz. Igen, a lovaglás következett, és ez a szám sokak életét megkeserítette. Balogh lova egy akadálynál kétszer is kitört, Horváth és Fülep is több akadályt vert, Sárfalvit ráadásul üldözte a balszerencse: a pálya felénél elszakadt a kengyelszíja, ezután hullottak az akadályok, csoda, hogy egyáltalán fenn maradt a nyeregben. A már említett Zadnieprovskis pedig az egyik kanyarban leesett a lóról, és után hiába lovagolt jól, már nem tudott alapidőn belül végigmenni a pályán.
A záró futásnak valamennyi versenyzőnk a mezőny közepén vágott neki, a legelőkelőbb helyen, a tizenötödiken Horváth. Hát, nem így képzeltük ezt a napot.
- A 97-es szófiai vb után most álltam újból közel az éremhez. Azért vagyok dühös, mert ott rossz lovat kaptam, most pedig, ha nincs a kengyelprobléma, az éremért futhatok - kesergett Sárfalvi.
A világbajnoki címet Sedleczky szerezte meg, és ezzel a cseh férfi öttusa az Eb-arany után - egy hónapja Capalini lett a kontinens legjobbja - a vb-aranyat is begyűjtötte. Mi pedig azzal vigasztalódtunk, hogy férficsapatunk megvédte aranyérmét. Csak egy kicsit szomorúra sikerült az ünnep, a csapatarany mellől hiányzik egy jó egyéni produkció, egy másik érem.
Magyar idő szerint szombaton kora este a női váltók is megkezdték szereplésüket, ebbe a versenyszámba 14 válogatott nevezett. A stafétában mód van egy friss versenyző bevetésére, és a hagyományos csapatverseny dobogósai éltek is ezzel a lehetőséggel. A világbajnok magyar trióból az egyéni arany- és ezüstérmes Simóka Bea és Vörös Zsuzsanna maradt, mellettük Máthé Vivien szerepelt Füri Csilla helyett. Ez az egység szintén dicsekedhet világbajnoki címmel, ugyanis 2000-ben Pesaróban lett aranyérmes. Az olaszok Foghettit Bertolira cserélték, míg az oroszok Muratova helyett Zaborovát indították.
A nyitó lövészetet a dél-koreaiak nyerték 270 körrel, ami 1144 pontot ért, a magyar trió 261 köre (1036 pont) a nyolcadik helyre volt jó. Sok következtetést nem szabad ebből levonni, már csak azért sem, mert nincsenek nagy különbségek a váltók között. Csapatunkból legjobban Vörös célzott (94), Simóka 85, Mathe 82 körig jutott. Ami biztató: az egy hónapja rendezett Eb-hez képest 12 körrel jobbat lőttek a lányok ...

42. férfi és 22. női világbajnokság,
San Francisco

Férfi döntő. Egyéni. Világbajnok: Michael Sedlecky (Csehország) 5640 pont, 2. Erik Johansson (Svédország) 5632, 3. Eric Walter (Németország) 5592, 4. Tiidemann (Észtország) 5572, 5. Horbacz (Lengyelország) 5556, 6. Brunisholz (Svájc) 5544, ... 14. Horváth Viktor (Magyarország) 5468 (lövészet: 187 kör/1180 pont, vívás: 720 pont, úszás: 2:07.67/1268 pont, lovaglás: 1144 pont, futás: 9:21.38/1156 pont), ... 18. Sárfalvi Péter (Magyarország) 5336 (178/1072, 944, 2:10.28/1240, 1032, 9:48.61/1048), 19. Balogh Gábor (Magyarország) 5284 (188/1192, 804, 2:08.74/1256, 1036, 10:01.08/996), 20. Fülep Sándor (Magyarország) 5284 (188/1192, 692, 2:07.97/1268, 1116, 9:56.13/1016)
Csapat. Vb: Magyarország (HORVÁTH VIKTOR, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, ifj. Deák Ferenc, Varga Domokos, Mészöly Gábor, BALOGH GÁBOR, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Kulcsár Győző, Serföző Sándor, Rátonyi Gábor szakosztály-igazgató, FÜLEP SÁNDOR, egy: UTE, e: Deák Ferenc, Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány) 16036 pont, 2. Csehország (Sedlecky, Capalini, Michalik) 15348, 3. Litvánia (Krungolcas, Zadnieprovskis, Zemaitis) 15056, 4. Fehéroroszország 14872, 5. Németország 14844, 6. Franciaország 14504

FM, Nemzeti Sport 2002.07.20.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK