FONTOS


 

42. férfi és 22. női világbajnokság
Vörös Zsuzsanna ezüstérmes, Füri Csilla a 26. helyen zárt
Magyar parádé: Simóka Bea és a csapat is világbajnok



Vörös Zsuzsanna a futásban a harmadik helyről eggyel feljebb tornázta magát
Most már biztos, hogy július 18-a aranynapként vonul be a magyar öttusa történetébe. Három éve a margitszigeti világbajnokságon e napon nyert aranyérmet Balogh Gábor és a Balogh, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter összetételű csapat - az idén pedig sajátos módon több siker is megkoronázta ezt a dátumot.
Magyarországon már 18-a volt, amikor a selejtezőben nyújtott remek szerepléssel aranyérmes lett a Balogh, Fülep Sándor, Horváth Viktor összetételű férficsapat, San Franciscóban pedig még 18-a volt, amikor női öttusázóink sosem volt diadalt arattak: világbajnok lett Simóka Bea és a Simóka, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla csapat, emellett Vörös nyakába egyéni ezüstérmet akasztottak. A nőknél eddig csak Vörösnek volt vb-aranya (1999), és Pesaróban nyert a váltó (2000). A szülés után egy évvel visszatért Simókának ez az első egyéni érme világversenyen.

Aranyszavak
Simóka Bea: "Reggel úgy gondoltam, ha minden összejön, az első hatban végzek. A lövészetem jól sikerült, majd a vívásban ugyanannyi pontot szereztem, mint a varsói Világkupán, ahol szintén első lettem. Asszók közben arra gondoltam, hogy most a kislányomért, Nóriért vívok. Mondtam is, hogy ezt Rozsiért kell megnyerni. Öttusás körökben ugyanis Rozsi, Pentarozsi a neve, hogy ne keverjük a húgommal, Nórival, no meg a megszületésekor a Nemzeti Sportban is ezt a becenevet kapta a pentatlonról, hiszen a férjem, Kállai Ákos is öttusázó. Pár tizeddel az egyéni csúcsom alatt úsztam, aztán a lovaglás előtt nagyon féltem. A bemelegítés rosszul sikerült, többször majdnem leestem a lóról, aztán a pályán már minden jól ment, az egy verés az én hibám volt. A futásnál tudtam, hogy Muratova jönni fog, és nem akartam, hogy vérszemet kapjon. Mit mondjak még? Egyelőre nagyon nehéz bármit is mondani. Világbajnok vagyok, ez az első egyéni érmem világversenyen."

Vörös Zsuzsanna: "A legfontosabb, hogy megköszönjem Csillának, amit értem tett: az első kör után futott előttem, húzott maga után, hogy ne essek ki a ritmusból. Ez életem legjobb futóeredménye. Az, hogy a legjobb futó Harlandot így le tudtam hagyni, nem volt véletlen, már produkáltam hasonlót, például a két évvel ezelőtti vb-váltóversenyen hagytam faképnél egy britet, Cookot. Most is bíztam a hajrámban. A lövészetben és a vívásban voltak hullámvölgyeim és hullámhegyeim is, a két szám hasonlóan sikerült, bár a 182 kör jó eredmény, a vívással azonban nem voltam elégedett, ennél tudok többet is. Az úszásban 2-3 másodperccel jobbra számítottam. Nagyon örülök annak, hogy megnyertem a lovaglást, egy ideje gondjaim voltak ezzel a tusával, talán most már nem lesz a mumusom. A futás előtt a 3-5. hely valamelyikében bíztam, ám az edzők hittek a dobogóban. 1500 méternél már én is éreztem, hogy van esély, mert nem voltam fáradt. Kemény, megdolgozott
nap volt."

Füri Csilla: "A fiúk után mi is aranyérmesek lettünk! A lövészetem szokásos volt, a vívásom jól indult, de egy hullámvölgy visszavetett. Persze, így sem volt rossz. A medencében idei legjobbamat értem el, és a lovaglás előtt azt számogattuk, hogy csak 100 pontra vagyok a 8. helyezettől. Erre megkaptam azt a lovat, amely az első kanyarban alig 200 pontot ment. Szörnyû volt! Nagyon elfáradtam a lovaglásban, tartani kellett a ló fejét, no és lovagolni is. A futásban ezt kellett tennem."

Kulcsár Antal szövetségi kapitány: "Jól indult és jól végződött a nap, a két legfontosabb szám, a lövészet és a futás jól ment. Közben voltak szenzációs teljesítmények: Bea vívása, Zsuzsa lovaglása, Csilla és Zsuzsa példamutató összmunkája a futásban, ami minden edző álma, de nem mindenkinek adatik meg. Zsuzsa utolsó 200 méteres hajrája lélektani telitalálat volt, amelyre Harland nem tudott felelni. Ez Bea napja volt. Régi önmagát idéző lövészete után fantasztikusat vívott, egyéni legjobbja közelében utazott. Jó ritmust futott, senkinek sem volt esélye arra, hogy befogja őt."
De hogyan is jutottunk el idáig? Jól indult a nap, a lövészetben minden lány túlszárnyalta a selejtezőbeli eredményét, aztán szenzációsan folytatódott: Simóka Bea parádézott a páston. Bármilyen testhelyzetből képes volt tust adni, a 26 győzelem mellett mindössze öt vereség került a neve mellé. Érződött, hogy ez az ő napja lehet, két szám után már az élen állt. Az úszás túl nagy változást nem hozott a sorrendben, így a legbizonytalanabb számot, a lovaglást Simóka az első, Vörös a negyedik, Füri a 22. helyen várta, csapatunk pedig az élen állt. Az első kanyarban szereplő Vörös hibátlan pályát lovagolt - később kiderült, ezzel meg is nyerte a számot -, Simóka egy akadályt vert. Sajnos, a második fordulóban lovagló Füri azt a lovat kapta, amellyel előtte Grecsisnyikova csupán 260 pontot szerzett. Csilla megdolgozott a lóval, ám Orion nem volt hajlandó ugrani, sőt, haladni sem. A 452 pont veszélyeztette az addig élen álló trió sikereit.
Szerencsére a többiek is hibáztak - a legnagyobb vetélytárs, a legjobb futó briteknél Lewis le is esett a lóról -, így a futás előtt élt a remény, hogy meg lesz az aranyérem.
Simóka Bea 57 másodperc előnnyel vágott a 3000 méternek a jó futó Muratova előtt. Bea remek taktikát választott, az elején "megnyomta", nehogy az orosz vérszemet kapjon, és az első kör után nemhogy csökkent volna, némileg nőtt is az előnye. Közben elrajtolt a harmadik helyen álló Vörös, majd jóval később Füri is. A remek futó Füri bevárta Vöröst és húzta magával, így Zsuzsa megelőzte Muratovát. Aztán a mezőny legjobb futója, a brit Harland a 13. helyről (!) fokozatosan jött előre, a második kör végén ott volt Füri és Vörös nyomában, majd megelőzte őket. Ekkor következtek Vörös percei: a legjobb lélektani pillanatban, még a stadionon kívül ellépett Harland mellett, aki szinte lemerevedett, mert nem számított erre. Talán azt hitte, Vörös csak az utolsó métereken robbant. Ám megtörtént a csoda, Simóka Bea után Vörös ért másodikként célba, őt követte Harland. Hátborzongató volt átélni ezt az izgalmas, fordulatos futást. Aki látta, sosem felejti el.

"Amikor indultam, jött Zsuzsi, gondoltam bevárom őt, mert láttam, hogy a második-harmadik helyért küzd, segíteni akartam neki. Tudtam volna gyorsabban is futni, de mivel a csapatarany nem forgott veszélyben, inkább vártam őt, és biztattam, jöjjön velem, bírni fogja az iramot. Nekem nem volt esélyem a jobb egyéni helyezésre, de így egy másik magyart hozzásegítettem. Más is megtette volna a helyemben" - magyarázta Füri.

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Ettől csapat egy csapat ...
A tudósításhoz tartozik, hogy az itteni magyarok, akik sokat segítettek a csapatnak, olyan hangulatot teremtettek a versenyen, amit nem lehetett meghatottság nélkül átélni. Lobogtak a magyar zászlók, szólt a szép volt, lányok.
Pénteken magyar idő szerint délután ötkor megkezdődött a férfidöntő, amelynek csapatunk világbajnokként vágott neki. Egyébként a fináléba a tavalyi vb-bronzérmes bolgár Hantov kivételével minden menő bejutott. A mieink a biztos arany tudatában sem kényelmesedtek el, remek lövészettel kezdtek. A számot az észt Tiidemann nyerte (189 kör), mögötte Fülep Sándor és Balogh Gábor 188-cal, majd Horváth Viktor 187-tel következett. Az egyéni induló Sárfalvi Péter 177 kört lőtt.
A vívást az ukrán Jefremenko nyerte 1084 ponttal, Sárfalvi 944 ponttal a harmadik, Balogh 804-gyel a tizenhatodik, Horváth 720-szal a huszonhatodik, míg Fülep Sándor 692-vel a huszonhetedik lett. Két szám után Jefremenko vezet 2132 ponttal, Sárfalvi az ötödik (2016), Balogh a tizenegyedik (1996), Horváth a tizenhetedik (1900) és Fülep a huszadik (1884) helyen áll.

42. férfi és 22. női világbajnokság,
San Francisco

Női döntő. Egyéni. Világbajnok: Simóka Bea (Magyarország, egyesület: Honvéd-Steffl, edzői: Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Rátonyi Gábor, Kulcsár Antal szövetségi kapitány) 5568 pont (lövészet: 182 kör/1120 pont, vívás: 1112 pont úszás: 2:22.84/1208 pont, lovaglás: 1172 pont, futás: 11:31.99/956 pont), 2. Vörös Zsuzsanna (Magyarország, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos) 5508 (182/1120, 804, 2:20.22/1240, 1200, 10:44.58/1144), 3. Georgina Harland (Nagy-Britannia) 5468, 4. Muratova (Oroszország) 5408, 5. Partics (Görögország) 5396, 6. Foghetti (Olaszország) 5392, ... 26. Füri Csilla (Magyarország) 4584 (160/856, 888, 2:16.32/1288, 452. 10:55.36/1100). Csapat. Vb: Magyarország (SIMÓKA BEA egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Rátonyi Gábor, VÖRÖS ZSUZSANNA egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos, FÜRI CSILLA egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Móczár Éva, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Rátonyi Gábor - Kulcsár Antal szövetségi kapitány) 15660 pont, 2. Olaszország (Foghetti, Corsini, Cerutti) 15388, 3. Oroszország (Muratova, Kolonyina, Grecsisnyikova) 15172, 4. Nagy-Britannia 15064, 5. Lengyelország 10532, 6. Csehország 10520

FM, Nemzeti Sport 2002.07.20.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK