FONTOS


 

A Westel Világkupa-döntő szervezőinek harca az égiekkel - hajók helyett autóbuszok szállítanak
Női verseny Simóka Bea nélkül


Az égiek nem fogadták kegyeikbe az öttusázókat.
Az 1989-es férfi világbajnokság előtti napokban lezúdult hatalmas mennyiségű eső eláztatta a Galopp-pályát. Az 1999-es férfi, női világbajnokság előtti özönvíz eláztatta a Margitszigetet. A hét végén, szombaton és vasárnap az óbudai Hajógyári-szigeten kerül sor az olimpiai kvalifikáló Westel Világkupa-döntőre, és mit ad isten, szerda óta szakad az eső.


- Az öttusa egyik száma, az úszás vizes tusa, ezért a versenyzők már hozzászoktak a vízhez, de ennyi nedvességre senki sem vágyott, mint amennyiben mostanában részünk van - jegyezte meg keserűen Pécsi Gábor technikai igazgató. - Ki gondolta volna, hogy a száraz augusztus helyett egész Európát meglepi az özönvíz, és nekünk is harcolnunk kell az árral.
- Mennyire veszélyezteti az ítéletidő a hét végi versenyt?
- Természetesen nem marad el a Világkupa-döntő, csak nem olyan lesz, mint szerettük volna. A Killtec-sporttelepen lévő füves lovaspálya száraz, napos időben gyönyörű, látványnak is szép, de ha elázik ... Mély a talaja, a füvön csúszkálnak a lovak. Nem leányálom. És a felállított sátort sem szakadó esőre képzeltük. Az esőzés a programba is beleszólt, ugyanis az eredeti tervek szerint az úszás helyszínére, a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodába kishajók szállították volna át a versenyzőket és az érdeklődőket. A Duna magas vízállása miatt azonban a verseny központjánál, a Ladik csárdánál nem lehet kikötni, így a hajózásról le kellett mondanunk.
- Milyen megoldást tudtak találni helyette néhány óra alatt?
- Buszokról kellett gondoskodnunk, és további szállítási lehetőséget ajánlott fel a szövetségnek a Volkswagen Haszonjárművek. Jó érzés, hogy a bajban mindenki ahogy tud, segít.
- Vasárnap estére nem mindennapi programot szervezett a szövetség: a magyar öttusasport 75. születésnapja alkalmából meghívták azokat a versenyzőket és szakembereket, akik évtizedeken át szállították a sikereket, illetve sokat tettek a sportágért. A nekik tervezett hajókirándulás is elmarad?
- Nem, mert az ünnepséget nem kishajón, hanem a több száz személy befogadására alkalmas Európa hajón bonyolítjuk le. Annyi a változás, hogy az Európa hajó nem a Ladik csárdánál, hanem pár száz méternyire tőle tud kikötni, és onnan indul.
A mondás szerint a baj nem jár egyedül. Jelen esetben ez beigazolódott, hiszen nem elég, hogy az időjárás mostohán bánik az öttusázókkal, az újdonsült világbajnok Simóka Bea sem indulhat a viadalon. A keddi lovasedzésen kisebb balesetet, zúzódást szenvedett versenyzővel a pénteki ellenőrzésen közölték az orvosok, hogy ki kell hagynia a Vk-döntőt.
- A Sportkórházban mindenki mindent megtett értem, de semmi sem segített. Az ultrahang- és röntgenvizsgálatok kimutatták, hogy komolyabb a baj, mint gondoltuk. Nagy valószínűség szerint az egyik csigolyámról letörött egy darab, és elrepedt az egyik bordám. Fájdalomcsillapítókat kaptam, de még így is belém hasít néha a szúró fájdalom. Nagyon saj-
nálom, hogy csak nézőként lehetek ott a versenyen - panaszolja Simóka Bea.
- Ezek szerint tartaléksorból előrelép a húga, Nóra.
- Nem, ő sem tud indulni, mert megbetegedett, influenzás lett.
A magyar színeket ezek után csak két női versenyző, az újdonsült világbajnok csapat két tagja, Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla képviseli majd szombaton, míg vasárnap a férfiknál a szintén világbajnok Balogh Gábor, Horváth Viktor és Sárfalvi Péter indul harcba az athéni kvótáért és a pénzdíjért.

FM, Nemzeti Sport 2002.08.10.

Világkupa-döntő Simókáék nélkül?

Öttusázóink teljesítménye több, mint elismerésre méltó. Alig három hónap leforgása alatt három nagy világversenyen kellett részt venniük. Júniusban az Eb-n, júliusban a vb-n, a hét végén pedig Budapesten a Világkupa-döntőn versenyeznek Balogh Gáborék.

Elképzelhető, hogy a szombati olimpiai kvalifikációs viadalon világbajnokunk, Simóka Beáta nem indul.

- Bea a lovas edzésen megsérült, a hátán zúzódást szenvedett - nyilatkozta Rátonyi Gábor, a Honvéd öttusa- és úszó szakosztályának igazgatója. - A tervek szerint testvére, Nóra indult volna helyette, de ő belázasodott. Ma kiderül, hogy vállalják-e a versenyt.


Balogh vasárnap pattan nyeregbe

Rátonyi Gábornak több tanítványa is indul a Világkupa-döntőn, köztük a legnagyobb esélyes kétségkívül Balogh Gábor, aki vasárnap versenyez.

- Balogh teljesítményét meghatározhatja az, hogy mennyire tudja túltenni magát a világbajnoki kudarcon. Nem tartom tragikusnak, hogy egyéniben nem szerzett érmet, hiszen öt éve ő viszi hátán a magyar öttusasportot. Bízom benne, hogy most tud javítani, s az athéni olimpiáig van még időnk.

Pataki Nóra, A színes Sport 2002.08.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK