FONTOS


 

Westel Világkupa-döntő
Vörös bronzérmet szerzett Budapesten
Corsinié az első kvóta


Nyolc másodperc. Roppant kevés idő. De van, amikor nagyon sok. Szombaton délután úgy fél hat felé a Westel Világkupa-döntő női versenyének közönsége még nem tudta, hogy jelen esetben a nyolc sok lesz, vagy kevés? Vagy éppen elég. Nyolc másodperc (harminckét pont) választotta el ugyanis a záró futás előtt Vörös Zsuzsannát az élen álló Claudia Corsinitől.
Vörös három éve világbajnok, alig három hete vb-ezüstérmes lett, az olasz hölgy pedig az idei Európa-bajnok.


Vörös Zsuzsanna (elöl) éppen lerázza az orosz Tatjana Muratovát
Ki mondja meg, hogy sok vagy kevés a nyolc? A lovaglás után még nem tudtuk. Csak nagyon sajnáltuk, hogy Vörösnek nem úgy sikerült a lövészet, mint szerettük volna, 5-6 kör (vagyis 60 pont körüli eredmény) benne maradt. A másik magyar résztvevő, Füri Csilla ezúttal sem remekelt leggyengébb számában. Itt kell megjegyezni, hogy a nők mezőnye nem volt teljes, sorozatos sérülések és betegségek miatt hiányzott például az újdonsült világbajnok Simóka Bea, illetve a helyette indulásra jogosult Simóka Nóra, így a 32 helyett csak 29-en indultak harcba az első athéni olimpiai kvótáért és a pénzdíjakért.
Nos, lányaink a vívásban szorgalmasan gyűjtötték a győzelmeket és megkezdték a felzárkózást. Miközben a versenyzők a páston tették a dolgukat, a pást mellett is felbukkantak a klasszisok. Például olimpiai bajnok párbajtőrözőnk, Nagy Tímea, aki nagy pocakkal, második kisbabáját várva is kilátogatott az eseményre.
"Már mindenórás vagyok, de azért kijöttem - magyarázta Nagy Tímea. - Elsősorban azért, hogy találkozhassak barátnőmmel, Simóka Beával, akivel a világbajnokság óta még nem tudtunk igazából beszélgetni. Most, hogy sérülése miatt Bea nem versenyez, csak szurkol a többieknek, erre is lesz mód."
Szóval a vívás után Vörös már negyedik volt összetettben, az úszás után pedig dobogós, bronzérmes. És következett a lovaglás.

Zsuzsa jó lovas, ezt bizonyította a San Franciscó-i világbajnokságon is, ahol hibátlan teljesítménnyel megnyerte a számot. A székesfehérvári kitűnőség ezúttal is hibátlan pályát teljesített, csupán időtúllépés miatt vesztett pontjaiból. Corsini előnye pályára lovaglása előtt 124 pont volt. Nem sportszerű ugyan, de azért szorítottunk, hogy minél többet hibázzon az olasz versenyző. Nos, kezdetben minden a vágyaink szerint alakult - végül egy kitörés és két verés került Corsini számlájára, és ekkor még nem tudtuk, hogy ez elég lesz-e.
Corsini nekivágott a 3000 méternek, 8 másodperc múlva követte őt Vörös és az orosz Muratova. Vörösnek hamar sikerült leráznia Muratovát, de az olasszal szembeni hátránya nem csökkent az első kör után. Sőt, mintha nőtt is volna. Igen, a második kör után már egyértelmű volt, hogy az olaszt már aligha lehet legyőzni, könnyedén rótta a métereket. Vörös meg mintha fáradt volna. Hiába próbálta őt segíteni, "húzni" a futógép, a vb-bronzérmes brit Harland, Zsuzsa már nem tudta tartani az iramot. A lengyel Boenisz is megelőzte őt, így bronzérmesként ért célba. Füri Csilla a 14. helyről feljött a 11.-re.

"Előzetesen aláírtam volna az érmes helyezést, ám most egy kicsit csalódott vagyok. A futás előtt bíztam abban, hogy az ezüstérmet azért megszerzem ... A lövészetem a vártnál gyengébbre sikerült, és ebbe belejátszott az is, hogy a sátor megvilágítása nem volt tökéletes, így több lövésem vaktában ment el. Az sem kedvezett nekem, hogy túl gyorsan hangzottak el a vezényszavak. Én egyébként is lassabb lövő vagyok, szeretek rákészülni egy-egy lövésre, most viszont nem tudtam felvenni a megszokott ritmust. A vívás ugyanolyan jól ment, mint a világbajnokságon, tudatosan adtam a tusokat, türelmes voltam a páston. Az úszás a vébén nem sikerült, most jó volt. A lovaglásomnak nagyon örülök, mindent megvalósítottam, amit az edzőm kért. Corsini valamivel jobb futó nálam, de nem tudtam, hogy a vébé után pihent-e vagy készült erre a versenyre. Úgy látszik, ő is becsületesen edzett, gratulálok neki. Most nem sikerült kvótát szereznem, hiszen az csak az elsőt illeti meg, de lesz még lehetőségem rá bőven" - mondta a remek évet záró Vörös.

Westel Világkupa-döntő, Hajógyári-sziget
Női verseny (29 induló): 1. Claudia Corsini (olasz) 5500, 2. Paulina Boenisz (lengyel) 5412, 3. Vörös Zsuzsanna (magyar) 5352 (lövészet: 174 kör/1024 pont, vívás: 936 pont, úszás: 2:19.00/1252 pont, lovaglás: 1180 pont, futás: 11:30.27/960 pont), 4. Kalinovska (cseh) 5324, 5. Muratova (orosz) 5280, 6. Cerutti (olasz) 5256, ... 11. Füri Csilla (magyar) 5080 (153/772, 808, 2:17.46/1272, 1168, 11:05.20/1060

FM, Nemzeti Sport 2002.08.11.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK