FONTOS


 

A szövetség vezetői találkoznak a NOB elnökével
Világkupát rendezhet

A Nemzetözi Öttusaszövetség (UIPM) végrehajtó bizottságának tagjai Cagliariban találkoztak, hogy előkészítsék az UIPM decemberi, kairói kongresszusát. Amint az eseményen részt vevő Császári Attilától, az európai és a honi szövetség elnökétől megtudtuk, az előre meghirdetett program mellett más kérdések is terítékre kerültek Olaszországban.

- Az athéni olimpia, valamint az odáig vezető út ezek szerint rendben van. A 2008-as szereplést azonban megkérdőjelezte a NOB. Hogyan hatott a tanácskozásra ez a hír?
- A NOB programbizottságának javaslatát megdöbbenve és értetlenül fogadtuk. Sportágunkkal kapcsolatban az utóbbi időben három pozitív NOB-döntés született, hiszen a nők is olimpiai résztvevők lettek, majd a létszámot 16-ról 24-re, utána pedig 32-re emelték. Ezek után különösen megmagyarázhatatlan ez az ötlet. Klaus Schormann elnök és Joel Bouzou főtitkár meghallgatást kért Jacques Rogge-tól, és október elején Lausanne-ban fogadja is őket a NOB-elnök.
- Az említett pozitív döntések mellett mi szólhat még az öttusa mellett?
- Az elnök úrhoz írt levélben megemlítjük, hogy az olimpiai öttusaprogram lebonyolításához nincs szükség önálló létesítményekre, hiszen a más sportágakban használtakban a mi versenyünk megrendezhető. Emlékeztetünk arra, hogy az öttusa kitalálója nem más, mint Pierre de Coubertin báró, az újkori olimpiák atyja, ő kezdeményezte egy olyan összetett sportág megalkotását, amelyben a versenyzők fizikai és technikai képességeire is szükség van. A NOB hosszú időn át, 1912-től 1948-ig olyannyira a sajátjának tekintette az öttusát, hogy a versenyeknek is gazdája volt, nem is létezett önálló öttusaszövetség. Sportágunkat nem terhelik doppingügyek, és mi garantálni tudjuk, hogy a legjobbak valóban ott lesznek az olimpián.

FM, Nemzeti Sport 2002.09.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK