FONTOS


 

Változó öttusa, állandó magyar sikerekkel

Egyéniben vb-arany, vb-ezüst, Eb-bronz, csapatban vb- és Eb-arany, váltóban vb- és Eb-arany - a magyar férfi öttusázók nem csak vetettek, arattak is 2001-ben. Az egy éve posztján lévő szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós, valamint a csapattrió mégsem fért be a legjobbak közé az év végi választáson.

A szakember utóbbit sajnálja inkább, de tudja, mi a sportág dolga: hasonlót produkálni 2002-ben is, s hogy ez ne sikkadjon el itthon, megfelelő esemény lehet az augusztusi, már az athéni olimpiára kvalifikáló Világkupa-döntő Budapesten.

Mint emlékezhetünk rá, 1999-ben Budapest adott otthont az öttusa-vb-nek, ahol, s előtte a lengyelországi Eb-n is arattak a magyarok. A két világverseny összesített eredménysora (egyéni, csapat, váltó): 7 arany, 1 ezüst, ebből a férfiaké 6-1. Az év sportolója-választáson mindez tükröződött, hiszen Balogh Gábor 1., Vörös Zsuzsanna, a férfi csapat és Pécsi Gábor szövetségi kapitány 2. lett kategóriájában.

Eredményességben 2001, a millfieldi vb és a szófiai Eb mérlege közel hasonlóra sikeredett: 6 arany, 1 ezüst, 1 bronz, ebből a férfiaké 5-1-1. Ehhez képest az év sportolója-voksoláson Balogh nyert, edzője, Rátonyi Gábor 3. lett, de sem a csapatok, sem a kapitányok között nem akadt senki a sportágból a legjobbnak szavazottak között. Pálvölgyi Miklóstól, a férfiak egy esztendeje "regnáló", kiválóan debütáló szövetségi kapitányától először azt kérdeztük, szerinte miért.

- Egyszerűen lemaradtunk az előre megadott listáról, ahonnan választani lehetett. Azt persze elismerem, hogy más sportágakból is nagy egyéniségek kandidáltak. Igazából azt sajnálom, hogy a csapat nem ért oda az élbolyba, hiszen tavaly mindent megnyert. De őszintén mondom, nincs tüske bennem, s tudom, mi a dolgunk: idén is hasonlót produkálni. Az újságírók dolga pedig az, hogy mindezt ne felejtsék el év végére.

- Utóbbiban, a publicitás megélénkülésében talán segíthet egy újabb nagy hazai esemény, a Világkupa-döntő augusztusban Budapesten.
- Így van, az év legjobbjai név szerinti meghívással vesznek részt rajta. A rangját tovább növeli, hogy ez lesz az első olimpiai kvalifikációs verseny, férfi és női győztese ott lehet majd Athénban.

- Ahol 24-24 helyett immár 32-32 pentatlonista hölgy és úr vetélkedhet a NOB tavalyi döntése szerint. Hogyan érinti mindez a magyar öttusát?
- Jól különösebben nem, hiszen marad ez egy nemzetre jutó két kvóta nemenként, pedig mi többet is be tudnánk tölteni. Viszont a döntés megnyitotta az utat az eddig háttérben maradó országoknak, főleg a női mezőnyben. A létszámnövelés talán abból szempontból lehet számunkra is kedvező, hogy növeli a váltó sanszát az olimpiai műsorba kerülésre, igaz, Athénban valószínűleg még nem.

- Eddig háttérben maradónak számítottak például az egyiptomiak, erre tavaly a férfi váltójuk megnyerte itt, Budapesten a junior vb-t.
- Mert jó napjuk volt, lendületet kaptak, s a többiek, így a magyarok is "segítettek" nekik. A felnőttek között, ahol stabilabbak a teljesítmények, nem kell ilyesmire számítani.

- És a további magyar sikerekre 2002-ben?
- Azokra feltétlenül. Csapatban és váltóban egyértelmű esélyesnek számítunk, s bár az egyéni mindig bizonytalan, 2001-es három dobogós helyünk csak jót jelent.

- Az egyiket, a legértékesebbet Balogh Gábor szerezte, aki szinte dacból nyerte meg a vb-t, azok után, hogy ön nem bontotta meg miatta az Eb-győztes váltót. Mi erről a véleménye?
- Nem kell ezt az ügyet felfújni. Ő bizonyított, mert egyénit nyert, én szintén, mert a váltó is első lett. Ez a szám marad az utolsó, úgyhogy továbbra sem kell különösebben taktikázni az összeállításnál.

- Apropó, összeállítás! Kap-e valaki könnyítést az Usti Nad Labem-i Eb-re és a San Franciscó-i vb-re történő válogatásnál, mint tavaly éppen Balogh?
- A válogatási elveket már elfogadta a szövetség elnöksége. Ezek szerint kiemelés nincs, mindenkinek egy külföldi és a budapesti VK számít be. Biztos vagyok benne, hogy Balogh ott lesz a világversenyeken, nincs rászorulva, hogy hendikepeket kapjon.

- A dopping is bizonyosféle hendikep, s sajnos miatta át kellett írni a tavalyi junior vb eredménylistáját. Az öttusa is doppingveszélyes sportág lett?
- Egy ukrán és egy orosz versenyző bukott le, s eddig is főleg a szovjet utódállamokra volt jellemző ez az eszköz. A dopping nincs jelen komolyan a sportágban, kultúrországokban kultúremberek nem élnek vele. Még nem tart ott az öttusa, hogy külön hátsó kaput kelljen nyitni miatta az ellenőrzés elől menekülőknek, mint néhány atlétikapályán.

Deák Zsigmond, Népszava 2002.01.03.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK