FONTOS


 

Magyar aranyeső az öttusa-vébén

Aranyérmet nyert Simóka Bea, illetve a Simóka, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla összeállítású csapat a San Franciscó-i öttusa-világbajnokság hagyományos versenyében. Egyéniben Vörös a második helyen végzett.

Simókáék megduplázták az eddigi aranyak számát

A sportág történetében a magyar nők - Vörös (1999), illetve a Vörös, Simóka B., Máthé Vivien alkotta váltócsapat (2000) révén - eddig csupán két elsőséget szereztek, most viszont egyszerre megduplázták ezt a számot.

Az egyéniben győztes Simóka jól lőtt, fantasztikusan vívott - 1112 pontos teljesítményével toronymagasan az élen végzett ebben a számban -, egyéni legjobbjától csak néhány tizeddel maradt el úszásban, a lovaglásban pedig mindössze egy akadályt vert. Az első négy tusában nagy előnyre tett szert, a 3000 méteres futásnak 57 másodperccel hamarabb vághatott neki, mint a másodikként rajtoló orosz Muratova. Győzelme egy percig sem forgott veszélyben.

Vörös hullámzóbb teljesítményt nyújtott, jó lövészete után főleg a vívásban hullajtott el értékes pontokat. Ezek után az úszásban is elmaradt egy kicsit a várakozástól, a lovaglást viszont hibátlan teljesítménnyel megnyerte. A futásnak Muratova után öt másodperccel vágott neki. Eleinte csak tartotta vele a lépést, később viszont az egy kör hátránnyal induló Füri segítségével leelőzte őt, majd növelte is a kettejük közötti különbséget. Ekkor viszont már attól a brit Harlandtól kellett tartania, aki a 13. helyről fokozatosan felzárkózott és nagy tempóban közeledett, majd 2400 méternél utol is érte a magyarokat. Vörös azonban tartotta a lépést, majd 400 méterrel a cél előtt szinte állva hagyta az addigra már teljesen elfáradt brit futóspecialistát.

Füri a gyenge lövészete után vívásban javított, az úszásban elért harmadik idejével pedig már az utolsóról tíz helyet lépett előre. A negyedik tusában viszont nem volt szerencséje: azt a lovat húzta, amelyikkel az első körben csupán 260 pontot értek el. Ő ugyan 452-vel zárt, de a további felzárkózás reménye ezzel elszállt számára. A futásban azután komoly segítséget nyújtott Vörösnek, és jó idejével hozzájárult a csapat elsőségéhez.

Eredmények:
hagyományos verseny, egyéni, világbajnok:
Simóka Bea 5568 pont (lövészet: 1120, vívás: 1112, úszás: 1208, lovaglás: 1172, futás: 956)
2. Vörös Zsuzsanna 5508 (1120, 804, 1240, 1200, 1144)
3. Georgina Harland (Nagy-Britannia) 5468 (1000, 776, 1296, 1116,
1280)
4. Tatjana Muratova (Oroszország) 5408
5. Partics Katalin (Görögország) 5396
6. Federica Foghetti (Olaszország) 5392
...
26. Füri Csilla 5484 (856, 888, 1288, 452, 1100)

hagyományos verseny, csapat, világbajnok:
Magyarország (Simóka B., Vörös, Füri) 15660 pont
2. Olaszország (Foghetti, Corsini, Cerutti) 15388
3. Oroszország (Muratova, Kolonyina, Grecsisnyikova) 15172
4. Nagy-Britannia 15064
5. Lengyelország 10532
6. Csehország 10520

Nyilatkozatok

Simóka Bea , aki alig egy évvel gyermeke születése után lett egyéni világbajnok: "Az idei produkcióimhoz képest nagyon jó kezdés volt a 182 körös lövészet és a vívással is teljesen elégedett vagyok. Korábban többször előfordult, hogy egy nagyon jó sorozatot négy vereséggel zártam le, most viszont az utolsó asszóimat is sikerült megnyernem. Az úszásban majdnem az egyéni legjobbamat értem el, és a lovaglás is jól ment. A bemelegítésnél olyan ideges voltam, hogy azt sem tudtam, merre kell mennem. Amikor viszont belovagoltam a pályára, teljesen megnyugodtam. Az egy verés az én hibám volt. A futás előtt arra gondoltam, hogy ezt már nem veszíthetem el."

Vörös Zsuzsanna: "A lövészetem és a vívásom hullámzó volt, akadtak benne jó sorozatok, de rosszak is. Sajnos az úszás sem sikerült igazán, annak viszont nagyon örülök, hogy megnyertem a lovaglást. Remélem, hogy egy lélektani határt is átléptem, az utóbbi időben ugyanis többször akadtak gondjaim ezzel a számmal. A futás előtt azt hittem, hogy a harmadik, negyedik vagy ötödik helyen végzek. Azután körülbelül 1500 méternél éreztem, hogy ebből még ezüstérem is lehet. Külön köszönöm Csillának, hogy sokáig diktálta nekem a tempót. A hajráról annyit: 2000-ben a pesarói világbajnokság váltóversenyében már volt hasonlóban részem, akkor a Harlandnál is jobban futó Cookot hagytam le, miután felzárkózott.

Füri Csilla: "Lövészetben és vívásban is elkövettem egy-két hibát, az úszás viszont jól sikerült. A lovammal nem tudtam mit kezdeni. Még percekkel a verseny után is remegett a lábam, annyira kellet szorítanom, hogy legalább az első néhány akadályt megugorja. Nagyon el voltam keseredve, attól féltem, hogy ezen múlik a csapat aranyérme. A futásban magától értetődően segítettem Zsuzsát, szerintem hasonló helyzetben más is megtette volna."

Kulcsár Antal, szövetségi kapitány: "Jól kezdődött és jól végződött a nap. A lélektanilag fontos számokat remekül oldották meg a lányok. A verseny során emellett akadtak olyan klasszis teljesítmények, mint Bea vívása vagy Zsuzsa lovaglása. Külön szeretném kiemelni, azt a csapatmunkát, amit a futás során bemutattak a lányok. Az Európa-bajnokság után azt mondtam, hogy a hazai mezőny adott, ezzel a néhány versenyzővel néha nyerünk, máskor nem. Most nyertünk."

[origo] 2002.07.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK