FONTOS


 

11. férfi és 10. női Európa-bajnokság, Usti nad Labem
A múlt kötelez
Érmeket remélő magyarok


Felesleges tagadni, az idén a június a labdarúgó-világbajnokság hava, világszerte ez az első számú sportesemény. Persze, azért van élet a labdarúgó-vb-n kívül is, még ha a többi verseny kénytelen is "meghúzódni" a foci árnyékában. Keddtől például az egyik magyar sikersportág, az öttusa Európa-bajnokság kezdődik a csehországi Usti nad Labemben.
A kontinensviadalokat kezdetben külön rendezték - a férfiak 1987, a nők 1989 óta vetélkednek az Eb-ken - a két nem számára, és csak 2000-ben Székesfehérvárott "egyesült" a két mezőny. Az előttünk álló versenyen a férfiak lépnek színre először, és a mieink esélyeiről Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az indulás előtt visszafogottabban nyilatkozott, mint tette volna mondjuk egy hónapja - előzetes terveit ugyanis a vb-ezüstérmes Horváth Viktor sérülése miatt kénytelen volt megváltoztatni.


A tavalyi szófiai Európa-bajnokság legeredményesebb magyar résztvevője Fülep Sándor volt, aki most is éremesélyes (Fotó: Árvai Károly)

- Mi tagadás, Horváth Viktorral stabilabb lett volna válogatottunk, de a kény- szerűség hozta összeállításban sem vagyunk esélytelenek. Balogh Gábor, Fülep Sándor és Sárfalvi Péter még sosem szerepelt egy csapatban, de nekik is harcban kell lenniük az érmekért. Fülep ebben az évben halványabban muzsikált ugyan, de tavaly Eb-bronzérmes volt, Sárfalvi egy kisiklás ellenére remek idényt tudhat maga mögött, Balogh pedig mindenre képes. A cél ezúttal sem lehet más, mint az éremszerzés, és erre minden számban megvan az esélyünk - mondta.
- A lányok felkészülését nem zavarta sérülés vagy betegség, és ez már jó jel. Ellentétben kapitánytársammal, én a tervezett csapatot tudom indítani - kezdte Kulcsár Antal, a nők szakvezetője. - Vörös Zsuzsa és Simóka Bea Világkupát tudott nyerni az idén, Füri Csilla pedig az utóbbi időben mindig az első tíz között végzett, és ezt biztatónak tartom. Ha az Eb-n is mind a hárman az élmezőnyben lennének, az már a csapatban is érmet jelenthetne. Tavaly aranyérmes volt a váltónk, de más összetételben. Kísérletezgetek, keresem az ideális stafétát, amely kiegyensúlyozott teljesítményre képes. Az Eb-n egyébként nemcsak az érmekért, hanem a vébé-szereplésért is vetélkednek a lányok, a csehországi eredmények alapján döntök a San Franciscó-i öszszeállításról.
Az eddigi Eb-ken a magyar nők mérlege 4 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronzérem, és mindössze kétszer (1998, 1999) maradtak medália nélkül. A férfiak 15 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek, és egyszer sem maradtak dobogós hely nélkül.
A sikersorozat folytatásával öttusázóink ismét magukra irányíthatják a szurkolók figyelmét. Már csak azért is, mert a labdarúgó vb-n nem szoríthatunk magyar csapatnak ...

Az eddigi férfi Eb-győztesek
1987, Nyugat-Berlin - egyéni: Demeter József (magyar); csapat: Szovjetunió; váltó: Szovjetunió
1989, Umea - egyéni: Vahtang Jagorasvili (Szovjetunió); csapat: nem volt; váltó: Szovjetunió
1991, Róma - egyéni: Madaras Ádám (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Magyarország
1993, Szófia - egyéni: Fábián László (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Magyarország
1995, San Benedetto del Tronto - egyéni: Sebastien Deleigne (francia); csapat: Magyarország; váltó: Olaszország
1997, Székesfehérvár - egyéni: Dmitrij Szvatkovszkij (orosz); csapat: Oroszország; váltó: Magyarország
1998, Umea - egyéni: Sebastien Deleigne (francia); csapat: Franciaország; váltó: Franciaország
1999, Drzonków - egyéni: Sárfalvi Péter (magyar); csapat: Magyarország, váltó: Magyarország
2000, Székesfehérvár - egyéni: Imre Tiidemann (észt); csapat: Oroszország; váltó: Magyarország
2001, Szófia - egyéni: Andrejus Zadnieprovskis (litván), csapat: Magyarország, váltó: Magyarország

Az eddigi női Eb-győztesek
1989, Modena - egyéni: Dorota Idzi (lengyel); csapat: Lengyelország; váltó: Lengyelország
1991, Szófia - egyéni: Zsana Dolgacseva (szovjet); csapat: Szovjetunió; váltó: Szovjetunió
1993, Győr - egyéni: Kim Raisner (német); csapat: Németország; váltó: Lengyelország
1995, Berlin - egyéni: Iwona Kowalewska (lengyel); csapat: Lengyelország; váltó: Magyarország
1997, Moszkva - egyéni: Kate Allenby (angol); csapat: Lengyelország; váltó: Oroszország
1998, Varsó - egyéni: Paulina Boenisz (lengyel); csapat: Olaszország; váltó: Fehéroroszország
1999, Tampere - egyéni: Zsana Dolgacseva-Subenok (fehérorosz); csapat: Oroszország; váltó: Lengyelország
2000, Székesfehérvár - egyéni: Vörös Zsuzsanna (magyar); csapat: Magyarország; váltó: Nagy-Britannia
2001, Szófia - egyéni: Stephanie Cook (angol), csapat: Nagy-Britannia, váltó: Magyarország

FM, Nemzeti Sport 2002.06.18.

Keddtől öttusa-EB Csehországban

Egyaránt éremesélyekkel utazhat a magyar férfi és női válogatott a csehországi Usti nad Labemben kedden lekezdődő, és vasárnapig tartó öttusa Európa-bajnokságra.

A tavalyi nagyszerű eredményekből kiindulva - a magyar válogatott három arany- és egy bronzéremmel tért haza Szófiából - mindenképpen számolni kell majd a mieinkkel: a hagyományos versenyben a Fülep Sándor, Balogh Gábor, Horváth Viktor összeállítású csapat, illetve a Fülep, Horváth, Kállai Ákos, valamint a Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Simóka Nóra alkotta váltó végzett az első helyen (emellett Fülep egyéniben a harmadik helyen végzett).

Idén a Világ Kupa-sorozatban, illetve az azt felvezető kisebb versenyeken - a budapesti idénynyitón, Párizsban és Kairóban - is születtek remek eredmények. VK-versenyt nyert Madridban Horváth Viktor - ő, és Kállai Ákos sérülés miatt nem vehet részt a kontinensviadalon -, valamint Székesfehérváron Vörös és Varsóban Simóka Bea. Nem sokkal maradt el tőlük Sárfalvi Péter sem, aki a Westel Kupán második lett. Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai ezüstérmes Balogh: két VK-versenyen indult, és a nyolcadik, majd a hatodik helyet szerezte meg. A nők mezőnyében Füri három viadalon állt rajthoz, és mindig az első tíz között zárt.

Népszabadság 2002.06.17.

Az Eb műsora és a magyar indulók
június 18., kedd: férfi selejtező (Balogh Gábor, Fülep Sándor, Sárfalvi Péter, Horváth András - az utóbbi egyéni induló)

június 19., szerda: női selejtező (Füri Csilla, Simóka Bea, Vörös Zsuzsanna, Máthé Vivien - az utóbbi egyéni induló)

július 20., csütörtök: férfi döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban

július 21., péntek: női döntő, bajnokavatás egyéniben és csapatban

július 22., szombat: férfi váltóverseny (Balogh, Fülep, Sárfalvi)

július 23., vasárnap: női váltóverseny (Máthé, Simóka B., Vörös)

- Aranyat érő magyar egység
- Örömök és csalódások
- Nagy futás a gyilkos pályán
ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK