FONTOS


 

Régen várt rajt-cél győzelem
Kállai Ákos: egyik vb-ről a másikra


Világbajnokságról ért haza, és most újból világbajnokságra készül.

Kállai Ákosról, a Honvéd-Steffl 26 éves versenyzőjéről van szó, aki a hétvégén aranyérmes lett a svájci katonai világbajnokságon, most pedig a június 12-én kezdődő, olaszországi vb-re készül.

-- Gratulálhatunk a világ legjobb katona öttusázójának?

-- Köszönöm az elismerést, de azért nem szabad túlértékelni a sikeremet, mert nem volt olyan a mezőny, mint az "igazi" világbajnokságokon. Persze, itt is indult néhány klasszis, például az olimpiai kvótával rendelkező amerikai Senior vagy a lett Duhanov és Cserkovszkisz... A lövészetet egyéni csúccsal, százkilencven körrel megnyertem, és utána már nem engedtem ki a kezemből az aranyérmet. Jót tett az önbizalmamnak. Azért örülök különösen a győzelemnek, mert világversenyen már régen álltam a dobogó tetején. Azt hiszem, kilencvenhétben.

+ Az volt a csúcséve.

-- Valóban, a világversenyeken nyert két arany- és egy ezüstérmemmel én voltam a legtöbb érmet szerző magyar öttusázó. A következő évben sem voltam rossz, de akkor már kezdett formálódni a Balogh, Hanzély, Sárfalvi összetételű csapat, és nekem a váltóban jutott hely. Tavaly egyrészt sérülések és betegségek akadályozták a felkészülésemet, no meg a többiek nagyon jók voltak, már az Európa-bajnokságon mindent megnyertek, abba a csapatba képtelenség volt bekerülni.

+ Most viszont ismét vébére készülhet.

-- Igen, bekerültem a váltóba. A hagyományos verseny két helye foglalt volt az olimpiai részvevő Balogh és Sárfalvi számára, mellettük a remek idényt produkáló Fülep Sanyi szerepelhet. A váltóban pedig a ranglista további helyezettjeként indulhatok én is. Idén újra jó formában érzem magam, végre nem gátolt sérülés vagy betegség. A lövészetem stabilizálódott, és mostanra a vívásom is helyreállt. Mert edzéseken mindig jól vívtam, ám versenyeken korábban ezt nem tudtam hozni. Futásban sokat fejlődtem, kétszer is megjavítottam az egyéni csúcsomat. A Világkupákon sem szerepeltem még olyan jól, mint az idén, hogy mindig az első tízben végeztem. Ezt kellene állandósítani, majd előre lépni.

+ Az Európa-bajnokságnak júliusban ismét Székesfehérvár ad otthont, vagyis az a város, ahol három éve első jelentős sikerét aratta.

-- Csak a vébé után hirdet Eb-csapatot Pécsi Gábor technikai igazgató. Mit mondjak? Bízom benne, hogy megint versenyezhetek Fehérvárott...

*

Szerdán ismét Székesfehérvárott -- a július 3. és 9. közötti Európa-bajnokság színhelyén -- edz majd az alig két hét múlva kezdődő, olaszországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar férfiválogatott. A versenyzők reggel a Sius Ascor-gépekkel felszerelt lőtéren kezdik a napot, aztán az egyre szépülő lovardai létesítményben pályát lovagolnak, majd úszóedzéssel zárják a felkészülés fehérvári szakaszát. A magyar versenyzőkkel tart az áprilisi, budapesti Westel-Világkupa-viadal győztese, a mexikói Horacio de la Vega is, aki az olaszországi világbajnokságig Magyarországon edzőtáborozik.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.05.31.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK