FONTOS


 

Ha szerda, akkor Székesfehérvár
A hatodik tusa a darts volt


Emlékeznek még a filmre, amely szerint "Ha kedd, akkor Belgium"? Nos, férfi öttusázóink mostanában így módosították a címet: "Ha szerda, akkor Székesfehérvár."

Egy hónapja ugyanis, amikor célegyenesbe fordult a világ-és Európa-bajnokságra való felkészülés, minden szerdán Fehérvárott edzenek a válogatottak. És hogy miért éppen az egykori királyi székhelyen készülnek a jövő héten kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra? Azért, mert a pesarói vb után két héttel Székesfehérvár ad majd otthont az Európa-bajnokságnak - vagyis kettős feladat előtt állnak legjobbjaink.

Szóval szerdán kora reggel Pikály Ágoston, a szövetség "mindenese" a tavalyi, margitszigeti világbajnokság emblémájával ellátott öttusa-kisbuszba a város különböző pontjain felvette a versenyzőket, és elindult az ilyenkor megszokott vb-járat. Az első állomás az 1997-es kontinensbajnokságra épült lőtér volt. Mire a versenyzők felkészültek a nyitó tusára, az edzőkkel befutott az ugyancsak a tavalyi vb-re emlékeztető személyautó is, amelyet a napokban a Trendex Holding Rt.-től kapott a szövetség. A cég ezzel demonstrálja, hogy nemcsak az "aranynapok" idején, hanem a dolgos hétköznapokon is a sportág mellett áll. Az ajándéknak azért örültek különösen az öttusázók, mert még mindig nem sikerült pótolniuk az egy éve ellopott járművüket...

- Rég láttalak Fehérváron, Hanzikám. Éppen tíz éve - fogadja a lőtérre néhány perc késéssel megérkező Hanzély Ákost Mizsér Jenő mesteredző. Hát igen, a világ-és Európa-bajnoknak az 1990-es junior vb (amelyen egyéniben ezüst-, csapatban pedig aranyérmet szerzett) volt az egyedüli világversenye Székesfehérváron, mert a három évvel ezelőtti Eb-t műtéte miatt ki kellett hagynia. De most nagyon készül... No, ő nem a jövő heti vb-re, hanem a fehérvári Eb-re, amelynek magyar indulóiról egyelőre csak azt lehet tudni, hogy a váltóversenyen összeáll a tavalyi aranycsapat, a világ-és Európa-bajnok Balogh, Hanzély, Sárfalvi trió.

Apropó, aranycsapat! A tagok közül a már említett Hanzélyon kívül Balogh Gábor is lőállásban áll, ám Sárfalvi Péter hiányzik. Az ő távollétét edző-édesapja így indokolja:

- Peti most vizsgázik a Külkereskedelmi Főiskolán - mondja, majd kiselőadást tart arról, milyen tantárgyakon van már túl a fia. - Még egy beszámolója maradt a vébé utánra, de arról nem tudok mit mondani - zárja le a témát.

Időközben megérkeznek az Alba Volán versenyzői, köztük a szintén vb-részvevő Vörös Zsuzsanna és Máthé Vivien, és máris megpezsdül az élet a lőállások között. Világbajnoknőnk egyből a frászt hozza mindenkire, mert mintha sántítana, úgy húzza a lábát.

- Nincs semmi baj, csak a speciális lövőcipő van a lábamon, abban meg nagyon nehéz járni. A lövészetnél elkel a stabil lábbeli - nyugtat meg mindenkit Vörös.

Aki végez a lövészettel, az az előtérben folytatja a célzást. No, nem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy levezetésként kemény darts-versenyt rögtönöznek a fiúk és a lányok. A végeredményt nem hozták nyilvánosságra, de az örömkiáltások alapján a vb-keretbe 1997 után visszakerült Kállai Ákos lehetett a legügyesebb. Mielőtt vérre menne a csata, Pécsi Gábor technikai igazgató a kisbuszba parancsolja versenyzőit, és következik a lovarda, ahol Balaska Zsolt és Varga Domokos lovasedő már kész pályával várja a férfiakat. Hogy a nők miért nem pattannak nyeregbe? Nekik futóedzést írt elő Kulcsár Antal szövetségi kapitány. A férfiak viszont szorgalmasan teljesítik a feladatokat, sorra ugorják az akadályokat. A vb-újonc Fülep Sándor lova néha kilóg a sorból, amikor ugrás helyett éppen legelészni támad kedve...

A hőség után hűs víz - vagyis az uszoda következik. A máskor kemény hosszak helyett most csupán átmozgatás szerepel a programban. Persze, a fürdőzés is kiszívja az ember erejét, így nem csoda, hogy farkaséhesen várja a csapat a közös ebédet.

A finom falatokkal aztán hamar eltel a társaság, ám a sikerekere továbbra is éhes mindenki...

(füredi), Nemzeti Sport 2000.06.08.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK