FONTOS


 

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro
Aranyérem Antal-napra


Hatalmas bravúrt hajtott végre a magyar női váltó a pesarói világbajnokságon. A Vörös Zsuzsa, Simóka Bea (képünkön) és Máthé Vivien alkotta trió Nagy-Britanniát és Fehéroroszországot megelőzve aranyérmet szerzett. A váltó győzelme a magyar női öttusasport második felnőtt világbajnoki címét jelenti!

-- Ennyire még sosem izgultam a lövészet előtt. Ez az izgalom az első három lövésig tartott, akkor remekül céloztam, két tízest, és egy kilencest lőttem, utána megnyugodtam, és talán ez volt a baj, mert később már nem sikerült beletalálnom a tízesbe. Persze, így is elégedett vagyok a nyolcvanöt körrel, soha rosszabbat -- mondta a női váltóverseny nyitószáma után a csapat újonca, az első felnőtt világversenyén szereplő 18 éves Máthé Vivien.

A trió legrutinosabb tagja, Simóka Bea nagyon jól lőtt (88 kör), csupán Vörös Zsuzsanna ért el a vártnál gyengébb eredményt (83). Mivel Kulcsár Antal szövetségi kapitány kedden kora reggel azt mondta, hogy 86-os átlaggal elégedett lenne, nem nagyon kellett szomorkodnia a lányok teljesítménye miatt. A számot egyébként a vb-címvédő angolok nyerték meg 268 körrel, a kilenc válogatottat felvonultató mezőnyben.

A második tusára néhány méterrel odébb költöztek a versenyzők: egy hatalmas sátorban került sor a vívásra. Igaz, hogy a rendezők a sátor két oldalát felhajtották, de belül így is óriási volt a hőség. Hogy kit mennyire zavart ez a forróság, nem tudni, de szerencsére Simóka Beát nem befolyásolta. Szenzációsan vívott, alig lehetett megszúrni őt. Szinte minden mérkőzését 3:0-ra nyerte meg, csupán két 2:1-es győzelem került a neve mellé. Egészen az utolsó, a kínaiak elleni találkozóig. Akkor azonban megszakadt a bámulatos sorozat, Simóka 2:1-re kikapott.

-- Sajnos, Bea az utolsó mérkőzésén megduplázta a kapott találatai számát -- fogalmazott tréfásan Heged?s Ferenc, a férfiválogatott vívóedzője. -- De még így is fantasztikus a teljesítménye.

Valóban hihetetlen mérleggel (húsz győzelem mellett négy vereség) zárt a Honvéd-Steffl versenyzője.

-- Nem indult túl jól a napom, rosszul aludtam az éjjel. Szerencsére ez sem a lövészetemen, sem a vívásomon nem érződött. Világversenyen még nem tudtam ilyen jól vívni, mint most. Csak azt sajnálom, hogy edzőm, Bognár Gabi bácsi nincs itt, és nem láthatta ezt a produkciót. A sátorban nagyon meleg volt, de most nem zavart. De hát így van ez! Ha fut a szekér, semmi sem számít, még a hőség sem, de ha rossz napot fogsz ki, csinálhatsz bármit, nem segít -- magyarázta teljesítményét Simóka Bea.

A magyar váltó egyébként a második helyet szerezte meg a páston (874 pont), csupán a fehéroroszok neve mellé került több győzelem (1000 pont).

Az uszodában történtekről elég annyit mondani: minden a papírformának megfelelően alakult. A hozzáértők, a sportágat ismerők ebből már tudhatják, hogy a magyar lányok ismét megnyerték a vizes tusát. A világbajnok Vörös Zsuzsanna utolsó emberként, ha nem is uszodahosszal, de jelentős előnnyel hozta be a csapatot elsőként a célba (3:21.24/1078).

Három szám után tehát a fehéroroszok álltak az élen (2952,) őket követték a mieink (2928).

Az utóbbi időben ritkán fordult elő, hogy női világversenyen a lovaglás után mosolyogtak volna a magyar küldöttség tagjai. Most ennek lehettünk a tanúi. De ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük azzal, hogy az olaszok ötlete nagyon bevált, a tengerparton megrendezett lovaglás tömegeket vonzott a lelátókra, és a pálya mellé. Az üdülő és fürdőző vendégek lélegzetvisszafojtva figyelték a lovasok teljesítményét, és a sok rontásnál szakértő módon hördültek fel. A magyarok nagyon jól oldották meg a feladatot, Vörös és Máthé nem hibázott, a legnehezebb lovaglású lóval szereplő Simóka Bea két akadályt vert.

-- A pálya nehéz, technikás volt, a mieink két jó, és egy közepes képesség? lovat sorsoltak, és ezeket tudásuk szerint osztottuk szét a lányok között. Mindhárman nagyon jól helytálltak abban a mezőnyben, amely rengeteget hibázott -- vélekedett Balaska Zsolt lovasedző.

-- A legnehezebb lovaglású lovat kaptam, otthon is van egy hasonló. Balaska Zsolt ezért azt mondta, csináljam most is azt, amit odahaza szoktam. Elégedett vagyok, mindent kihoztam a lóból, amit lehetett --mondta Simóka Bea.

A hatalmas kivetítőtáblán a legrizikósabb szám után ez állt: 1. Magyarország 3998 pont, 2. Németország 3890, 3. Fehéroroszország 3827.

Hihetetlen! Nem véletlenül lehetett ekkor már mosolyt is látni Kulcsár Antal kapitány arcán:

-- Felnőtt-világbajnokságon még sohasem álltunk így négy szám után. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag kiegyensúlyozott csapatot sikerült a váltóversenyre találnunk. Mindig három emberben kell gondolkodni. Most minden tusában volt legalább egy kiváló produkciónk, Simóka Bea pedig két technikai számban is remekelt. Vörös Zsuzsa és Máthé Vivien úszásban teljesített hatalmasat, és lovaglásban is kitett magáért. Végre jól érzem magam a lovaglás után. Korábban többször is a lovaspályán hagytunk valamilyen érmet, most azonban a két rutinos versenyző mellett az újonc Máthénak is helyén volt a szíve, így be mertük tenni zárólovasnak --összegzett a futás előtt a kapitány.

A zárószám előtt a mieink csaknem fél perccel vezettek a németek, 43 másodperccel a fehéroroszok és több mint egy perccel a kit?nő futóként ismert angolok előtt. Máthé őrizte az előnyt, aztán Simóka is nagyon kifutotta magát, Vörösre várt az a feladat, hogy első helyen vigye célba a csapatot. Közben a britek iszonyú tempót dikáltak, befejezőemberük, Cook 250 méterrel a cél előtt hajrázni kezdett, némileg megközelítette Vöröst, ám világbajnoknőnknek is volt ereje újítani, visszaverte a támadást, és végül aranyérmesként haladt át a célon.

A váltó győzelme a magyar női öttusasport második felnőtt világbajnoki címét jelenti!

*

40. férfi és 20. női öttusa-világbajnokság, Pesaro

Női váltóverseny. Világbajnok: Magyarország (MÁTHÉ VIVIEN, egyesület: Alba Volán, edzők: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Mészöly Gábor, Varga Domokos, Varga Zoltán; SIMÓKA BEA, egy: Honvéd-Steffl, e: Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kancsal Tamás, Miklós György, Rátonyi Gábor; VÖRÖS ZSUZSANNA, egy: Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódi Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Varga Domokos) 4950, 2. Nagy-Britannia (Stephanie Cook, Gwen Kinsey, Sian Lewis) 4937, 3. Fehéroroszország (Galina Baslakova, Zsanna Dolgacseva-Subenok, Anna Vnukova) 4749, 4. Németország 4676, 5. Olaszország 4564, 6. Lengyelország 4559

Világbajnoki szavak

Kulcsár Antal szövetségi kapitány: -- Nagyon gyönyör? névnapi ajándékkal leptek meg a lányok, egy aranyéremnél szebbet nem is kívánhattam volna Antal-napra.

Máthé Vivien: -- Megszólalni sem tudok! Hihetetlen érzés, hogy első felnőtt világversenyemen máris aranyérmet szereztem.

Simóka Bea: -- Egyelőre nem tudok mit mondani. Végre célba értünk!

Vörös Zsuzsanna: -- Világbajnokok lettünk! Ahogy telt a nap, egyre jobb teljesítményt nyújtottunk az egyes számokban. Estére minden összeállt. Nagy futással nyertük meg az aranyérmet. Az utolsó kétszáz méteren, amikor Cook hajrázni kezdett, eszembe jutott a tavalyi, margitszigeti világbajnokság, akkor az angol lány ugyanilyen szenzációs hajrával megelőzte az olasz Farest. Tudtam, hogy én nem engedhetem ki a kezemből az aranyérmet, ezt a hajrát nekem kell megnyernem.

Pesarói pillanatok

Pesaróban lépten nyomon szóba kerül a tavalyi, margitszigeti világbajnokság. Versenyzők, edzők, és szakvezetők egyöntet?en állítják, hogy az egy évvel ezelőtti esemény megpezsdítette a sportágat, most már "adnak magukra" a rendezők, odafigyelnek a körülményekre.

A vb hétfő esti megnyitóján is azt hangsúlyozta Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke, hogy a budapesti vb-t szinte lehetetlen felülmúlni, ám az olaszok mindent megtettek azért, hogy megközelítsék az akkori színvonalat. Nos, valóban így van, mert a hétfő éjszakába nyúló megnyitó -- amelyet a főtéren tömött sorokban néztek végig az érdeklődök -- nagyon látványos, ötletes volt. A város szülöttének, Gioacchino Rossininek a zenéi szolgáltatták az alaphangot, és az ismerős dallamokra lézershow szórakoztatta a közönséget. A lézerbemutató végén a vb kabalaállata, a Pentli névre hallgató kisveréb figurája rajzolódott az égre.

*

A világbajnokság résztvevői közül reggelente sokan kapják fel a "nyúlcipőt", és kezdik a napot futással. Van aki csak úgy mezítláb rója a köröket a tengerpart minden izmot átmozgató finom homokjában, mások arra is vállalkoznak, hogy felfussanak a közeli hegyoldalra. Pontosabban vállalkoznának. A magyar edzők egy csoportja kinézett magának egy csábító hegyi utat, hogy azon tegye meg a napi penzumot. Haladtak is egy darabig, ám egyszer csak egy kerítés állta útjukat, elzárva a hegyoldal további részét. A bennfenntesek megadták a választ a miértre: Luciano Pavarotti villáját és környékét védi a kerítés, a speciális "kínai nagy fal".

Füredi Marianne helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.06.14.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK