FONTOS


 

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro
Utolsó esély az olimpiára
Teljes siker: három magyar az élen



Vörös Zsuzsanna ezúttal csak második lett legerősebb számában, az úszásban, de így is csoportelsőként lépett tovább

-- Ha még egyszer újrakezdhetném, nem engedném, hogy mind a két gyerekem ugyanazt a sportágat válassza. Minden alkalommal az is egy kis halál, ha versenyeznek, és izgulok értük. De most ráadásul egymás ellen versenyeznek! -- kesergett csütörtök reggel, a női selejtező első száma, a lövészet előtt Simóka anyuka, a váltóban már aranyérmet szerzett Bea, valamint a csak a hagyományos egyéni és csapatversenyben érdekelt Nóra édesanyja. Hogy mi a panasz magyarázata? Mind a két Simóka lány a B-csoportba került, míg az A-ba Vörös Zsuzsannát sorolták be. Sőt a B-ben egy harmadik magyar -- pontosabban félig magyar -- is szerepelt: a vb-n már görög színekben versenyző Partics Katalin.

A 60 fős mezőnyben egyébként minden "nagyágyú" ott volt: egyesek az utolsó olimpiai kvótaszerzési lehetőséget ragadták meg, míg mások, a már sydneyi résztvevők pedig "csak" az érmekért indultak harcba. A szakág meghatározó egyéniségei közül csupán az 1997-es egyéni világbajnok, a tavalyi, margitszigeti vb egyéni ezüstérmese, Jelizaveta Szuvorova hiányzott. Az orosz versenyzőnő azonban csak az indulói listán nem szerepelt, mert a viadalon nézőként jelen volt.

-- Nem vagyok teljesen egészséges, fáj a hátam, és a lábam sem épült még föl teljesen, ezért nem kockáztattuk az indulásomat. A legfontosab verseny mégis csak az olimpia, ott kell jól szerepelnem. Viszont az nem árt, ha feltérképezem a mezőnyt, figyelem a többieket -- mondta a mindig mosolygós Szuvorova.

Térjünk vissza a versenyhez! Mindkét csoport a lövészettel kezdett, utána folytatták a küzdelmeket más-más helyszínen. Vörös Zsuzsanna 176 köre (1048 pont) csoportjában a 11. helyhez volt elég, ám a szenzációs vívása (21 győzelem, 8 vereség/1032 pont) után összetettben az élre ugrott világbajnokunk. A másik csoportban a fiatalabb Simóka, Nóra 177 körig jutott (1060), nővére eggyel kevesebbet ért el, és az 5. és a 6. helyet jelentette számukra.

Némi meglepetésre az úszást ezúttal nem Vörös nyerte meg (2:20.93 perc), a kínai Jü Ja-csüan, ha csak tizedekkel is (2:20.48), gyorsabb volt nála. A "szépséghiba" ellenére Vörös fölényesen vezetett három szám után. A másik csoportban is magyar sikerrel ért véget a vívás, Simóka Bea megőrizte a váltóban mutatott remek formáját, 1066 pontot érő 22 győzelemmel jött le a pástról. Húga neve mellé három győzelemmel kevesebb került. A futás rajtját a B-csoportban Simóka Bea várta az első, Nóra a harmadik helyen.

Előbb az A-csoport vágott neki a 3x1000 méteres körnek -- Vörös fél perccel a többiek előtt. A távot a lovaspályáról kiindulva, a szállodák előtti útszakaszon jelölték ki a rendezők, így a hotelszobák ablakaiból is követni lehetett a küzdelmet. Vörös könnyedén futva még növelte is előnyét, Simóka Bea is megőrizte első helyét, Nóra feljött a másodikra. Így csak magyarok álltak a csoportok élén, és Partics is bejutott a szombati, 32-es fináléba.

Öttusa-világbajnokság, Pesaro

Női selejtező. A-csoport: 1. Vörös Zsuzsanna (magyar) 4185 pont, 2. Svarre (dán) 4040, 3. Nakaznaja (ukrán) 4035, 4. Dinichert (svájci) 4013, 5. Reiche (német) 4007, 6. Sulima (lengyel) 4003

B-csoport: 1. Simóka Bea (magyar) 3993, 2. Simóka Nóra (magyar) 3954, 3. Boenisz (lengyel) 3924, 4. Partics (görög) 3924, 5. Dolgacseva-Subenok (fehérorosz) 3924, 6. Fares (olasz) 3923

***

Magabiztosan

Simóka Bea: -- Nagyon féltem, izgultam a nap elején. A vívás remekül ment, ennek köszönhető, hogy a befejezés is könnyűre sikeredett.

Vörös Zsuzsanna: -- A lövészet eleje nem ment jól, aztán magamra találtam, és végül életem legjobbját vívtam. Mivel két szám után vezettem, nem volt fontos, hogy megnyerjem az úszást. Szerettem volna a futásban megőrizni az addigi előnyömet -- sikerült.

Simóka Nóra: -- A lövészeten nagyon izgultam, de most végre úgy ment az elején is, ahogy szerettem volna. Az úszás jólesett, nem hajtottam ki magam. A vívás jól ment, míg a futás nehezen indult, de aztán belejöttem.

***

Utcát Budapestnek!

A világbajnokság központja a város Flaminia nevű része, itt található a küldöttségek többségének -- így a magyaroknak is -- otthont adó Flaminia Szálloda, no meg közvetlenül a tengerparton a lőtér, a vívóterem, a lovaglás és a futás helyszíne (csupán az uszoda van más városrészben).

A terület központja az Európa tér, amelybe számtalan kisebb-nagyobb utca torkollik. Van itt Moszkva, Bern, Berlin, Belgrád és Stockholm utca is -- ám számunkra Budapest nevű utcát hosszas keresés után sem tudtunk felfedezni, de talán versenyzőink gondoskodnak majd arról, hogy idővel valamilyen módon Budapest nevét is megörökítsék errefelé. Ha máshogy nem megy, vagyis új utcát már nem tudnak kialakítani, legalább a tengerparti versenyszínhelyekhez vezető sétány viselhetné Budapest nevét.

***

Azért a foci az úr... Az öttusázók nem panaszkodhatnak, a rendezők gondoskodtak arról, hogy a világbajnokságra minden lakos, illetve itt nyaraló külföldi vendég felfigyeljen. Már a városba bevezető főút is tele van a vb plakátjaival, nem is beszélve Pesaro utcácskáiról. Az üzletek kirakataiban pedig vb-emblémás pólók, kulcstartók, sapkák, táskák, törülközők és egyéb ajándéktárgyak "kelletik" magukat. Ám, amikor a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit -- természetesen elsősorban az olasz válogatott meccseit -- közvetíti a televízió, szinte megáll az élet, az öttusa helyébe lép a foci. A belgák elleni szerda esit mérkőzés idején például az étteremben a pincérek közölték: már bezárt a konyha, nincs kiszolgálás, de azért nem kell elmennünk, leülhetünk... és nézhetjük együtt a meccset a személyzettel.

Füredi Marianne helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.06.16.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK