FONTOS


 

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro
Simóka Nóra utazhat Sydneybe, a csapat negyedik


-- Nem elég, hogy már reggel hét órakor is a tűző nap és a fülledtség miatt szenvedtem, még a lányok is megizzasztottak a lövészet kezdetén -- dohogott Kulcsár Antal szövetségi kapitány szombaton reggel, a női döntő napján. -- Simóka Nóra miatt nem izgultam, mert ő remekül kezdett, egy nyolcas volt az első tíz lövésében, a többi kilences és tízes. A másik két lány, Simóka Bea és Vörös Zsuzsanna azonban megijesztett, mert tudásához képest gyengébben lőtt. Persze, reménykedtem, hogy összeszedik magukat, mint máskor is, de mit lehet tudni... Mégis csak egy világbajnokság izgalmait éljük át. Szerencsére összekapták magukat a lányok, a végén javítottak. Nóra viszont a végén visszafogottabb volt, a két utolsó lövése hetes és hatos volt, és ez elvitte a jobb eredményt.

Egyébként meglepő produkciók születtek a lőtéren, még annak a keze is megremegett, akinek elvileg nyugodtnak kellene lennie, mert már zsebében van a sydneyi kvóta. Például az Európa-bajnok fehérorosz Dolgacseva-Subenok csupán 166 kört ért el, a szintén kvótás lengyel Idzi 173-at.

A vívóteremben osztódott a magyar tábor, hiszen több pástot kellett egyszerre figyelni. Mindenkinek megvolt a maga feladata. Simóka Beát az egykori olimpiai bajnok öttusázó, dr. Móna István követte szaktanácsadóként -- párosuk már a selejtezőben kiállta a próbát, hiszen Simóka remekül vívott. Ezúttal doktor Móna már az első asszóra is felkészült: egy pohár kávéval és kólával próbálta ráhangolni Beát a többórás koncentrálásra, küzdelemre.

-- Ha te nem iszol, majd iszom és. Sőt, ahogy ti fáradtok, úgy fogok én egyre több kólát és kávét inni -- mondta, miután Simóka nem kért a frissítő italokból, ezzel próbálta jobb kedvre deríteni a feszültnek látszó versenyzőt.

A vívószámról röviden azt lehet mondani: világbajnoksághoz méltatlan volt. A versenybírók nem álltak a feladatuk magaslatán, sok volt a vita és az óvás. Ezeket a kísérő momentumokat, a kényszerszüneteket nem mindenki tudta elviselni. Rendkívül feszült volt a légkör. A fiatal Simóka Nórát szerencsére semmi sem zavarta, végig egyenletesen, megingások nélkül, jól vívott, és holtversenyben a második lett a páston (970 pont). Vörös Zsuzsa teljesítményét így értékelte Kulcsár Antal: -- Végig szenvedve vívott. Volt egy-két csodálatos találata, de aztán jó néhány hullámvölgye is.

Simóka Bea nem tudta megismételni a váltóversenyen, illetve a selejtezőben mutatott szenzációs produkcióját. Küzdött ugyan, de egy pici mindig hiányzott a sikerhez. Ám mivel a mezőnyre is az volt a jellemző, hogy minden csapatban volt halványabb produkció, két szám után összetettben a magyar válogatott ezüstérmes helyen állt a lengyelek mögött, míg Simóka Nóra ötödik volt.

Ugye, nem is kell mondani, hol álltak a lányok az úszás után? Igen, az első helyen!

Bár a medencében egyéniben -- Harland révén -- és csapatban is a magyar edző, Németh István irányította angolok voltak a leggyorsabbak, a mieinknek egyéniben (Vörös Zsuzsanna) és csapatban is a második hely jutott, mégis három szám után a magyar trió állt az élen. Sőt, Simóka Nóra továbbra is őrizte ötödik helyét, vagyis olimpiai kvótás pozícióban állt.

Kora délután, rekkenő hőségben rendezték meg azt a számot, a lovaglást, amely, akár semmissé tehette az addigi eredményeket, átrendezhette a mezőnyt. Az első fordulóban szereplők, vagyis az összetettben élen állók között is volt olyan, aki sorra verte az akadályokat, a fehérorosz Baslakova például nulla ponttal zárt. Az első magyar lovas, Vörös Zsuzsanna Eleonóra nyergében egy akadályt vert, majd egy kanyarban megcsúszott a lovával és a földre esett, ám gyorsan folytatta tovább a versenyt. Simóka Nóra nem hibázott, a maximális 1100 ponttal jött le a pályáról, megnyerte a számot -- és összetettben az ötödikről a második helyre lépett előre.

-- Jó lovat húztam, ennek ellenére nagyon izgultam a lovaglás előtt. Még sírtam is. Megfordult a fejemben, hogy itt állok a nagy lehetőség kapujában... Azt hiszem, az ötödik ugrásnál eszméltem rá igazán, hogy mi is történik velem, hogy már a pályán vagyok -- mondta a kitünő lovaglás után, majd az addigi teljesítményét így értékelte: -- Reggel az első tíz lövésem nagyon jó volt, örültem is neki. A második tíz lövésre viszont szétesett a mozgásom, ilyen már rég fordult elő velem. Bosszantott is nagyon! A páston jól kezdtem, és ennek azért örültem különösen, mert korábban gyengébben indultam, onnan kellett felkapaszkodni. Úszásban azt hoztam, amit tudok.

A második kanyar első lovasaként szólították Simóka Beát. Az egyébként jó lovas Simóka ezúttal többször hibázott, lova akadályt vert és ki is tört, így meg kellett elégednie a tudásához képest szerény 850 ponttal.

-- Jól sorsoltak a lányok, mindhárman jó lovat húztak. Vörös Zsuzsa abban a kanyarban csúszott el a lovával, amelyben többen is, így például a férfi váltóversenyen az ukrán Mazjuk. Simóka Nóra élete legjobb lovaglását mutatta be. Ilyen rövid pályafutással a háta mögött és ilyen előkelő pozícióban rajtolva el tudta viselni a terhet. Simóka Bea lova az első fordulóban csupán egy akadályt vert, ám Bea nem tudta megoldani a feladatot -- összegzett Balaska Zsolt, a válogatott lovasedzője.

A záró futást az ötödik helyen várta a csapat, Simóka Nóra a második helyről rajtolt. Hatalmas futással, a 12. (!) helyről lett egyéni világbajnok a 38 éves Svarre, aki az 1984-es vb-n ezüstérmes volt. Simóka Nóra nem tudta megőrizni helyét az élmezőnyben, de az, hogy olimpiai résztvevő lett, minden dicséretet megérdemel.

-- Régebbi lábsérülésem miatt otthon több hétig nem tudtam futni, de azt hittem, ez most nem fog akadályozni. Bíztam benne, hogy a tíz között végzek, nem sikerült. A kvótának viszont nagyon örülök -- mondta Simóka Nóra.

A világbajnoki címvédő Vörös Zsuzsanna így nyilatkozott: -- A lövészet nem a legjobban sikerült, 180 kör fölött akartam teljesíteni. Nem hiányzott sok hozzá. A vívás jól indult, de aztán elfáradtam, a sok óvás miatti kényszerszünet kizökkentett a ritmusból. Ez aztán rányomta a bélyegét az úszásomra is, ennél én sokszor úsztam már sokkal jobbat. Szegény embert az ág is húzza, ezt mondhatom a lovaglásra. Elcsúszott a lovam, és a balszerencsés esés miatt értékes pontokat vesztettem. Pedig a lovasedző szerint is jól lovagoltam. A futás már dacból ment.

Simóka Nóra mellett egyébként még egy magyar hölgy vívta ki a sydneyi részvételt Olaszországban, az immár görög színekben induló Partics Katalin.

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro

Női döntő. Egyéni. Világbajnok: Pernille Svarre (Dánia) 5341 pont, 2. Paulina Boenisz (Lengyelország) 5270, 3. Elena Rublevska (Lettország) 5256, 4. Cerutti (Olaszország) 5243, 5. Dolgacseva-Subenok (Fehéroroszország) 5227, 6. Allenby (Nagy-Britannia) 5219, ...13. Simóka Nóra (Magyarország) 5153 (lövészet: 173 kör/1012 pont; vívás: 970 pont; úszás: 2:25.54/1145 pont; lovaglás: 1100 pont; futás: 926 pont), ...18. Vörös Zsuzsanna (Magyarország) 5019 (179/1084; 760; 2:19.99/1201; 916; 1058), ...27. Simóka Bea (Magyarország) 4793 ( 176/1048; 790; 2:26.95/1131; 850; 974)

Csapat. Világbajnok: Lengyelország (Paulina Boenisz, Anna Sulima, Dorota Idzi) 15 479, 2. Nagy-Britannia (Kate Allenby, Stephanie Cook, Georgina Harland) 15 454, 3. Olaszország (Claudia Cerutti, Fabiana Fares, Emanuella Gabella) 15 345, 4. Magyarország (Simóka Nóra, Vörös Zsuzsanna, Simóka Bea) 14 965, 5. Németország 14 742, 6. Ausztrália 13 375

Füredi Marianne helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.06.18.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK