FONTOS


 

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro
Ezüstbúcsú Olaszországtól


Mit szólnának ahhoz, ha egyszer a 400 méteres vegyes úszás előfutamait mondjuk a pillangóúszás 100 métere nélkül rendeznék meg, azután a döntőben már ezt az úszásnemet is teljesíteniük kellene a finalistáknak? Vagy ha a tízpróbából kezdetben kihagynák a rúdugrást vagy az 1500 méteres síkfutást? Ugye, elképzelhetetlen?

Márpedig öttusában, az 1994-es sheffieldi világbajnokságon bevezették azt az őrült szabályt, hogy a selejtezőket lovaglás nélkül rendezik meg. És, hogy tovább soroljuk az őrültségeket, az a válogatott, amelyik nem jut be mindhárom csapattagjával a döntőbe, a csapatverseny eredményének kiszámolásakor hátrányba kerül.

Hat éve is négy selejtező csoport rostálta a mezőnyt, és mivel a magyarok közül két csapattag kiesett, végül a hatodik helyen zárt az együttes. Egy évvel később, a bázeli vb-n viszont már a selejtezőbeli eredményekkel aranyérmes lett a magyar válogatott, mert más országból nem jutott be a teljes csapat a fináléba.

Pesaróban vasárnap úgy indult a férfidöntő, hogy a csapatérmeken az amerikai, a lengyel és a svéd trió osztozik, a többiek - kevesebb fővel - a helyezésekért csatáznak (ebben az esetben a döntős versenyzők teljesítményéhez hozzáadják a kiesett csapattag selejtezőbeli pontszámait). Egyébként a tavalyi, margitszigeti vb-n is három csapat, a magyar, a litván és a fehérorosz küzdött a dobogós helyekért.

Persze, az egyéni verseny korántsem volt lefutva, sőt, mivel az érmek mellett - akárcsak a nőknél - 14 olimpiai kvóta is gazdára várt, nagy izgalmakra volt kilátás.

A magyarok legutóbb az említett sheffieldi vb-n képviselték magukat "csonka csapattal" a döntőben - és most is csak Balogh Gábor és Sárfalvi Péter jutott a 32 közé. Hogy mennyire nem egyszerű manapság döntőbe kerülni, azt mutatja a sportág másik nagyhatalmának, az oroszoknak az esete. Mivel az olimpiai ezüstérmes Zenovka, valamint az új csillag, a junior világ- és Európa-bajnok, a tavalyi felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett Turkin is kiesett, így csupán a kétszeres egyéni világbajnok Dmitrij Szvatkovszkij képviselte a szbornaját. Panaszkodtak is, hogy a selejtező rendszerének bevezetése óta alig tudtak részt venni a csapatversenyeken. De nem volt csapatuk a franciáknak és az olaszoknak sem, pedig utóbbiak a rendező jogán négy versenyzővel állhattak rajthoz.

A döntő nyitó száma, a lövészet után meglepő dolog történt: a nézőtér tapsban tört ki, amikor a hatalmas kivetítő táblán megjelent, hogy a fehérorosz Dovgal 191 körös, fantasztikus eredménnyel nyerte meg a számot. A vb-címvédő Balogh Gábor szenzációs, 188 körös produkcióval második lett.

- Balogh Gabi teljesítménye önmagáért beszél. Meg kell jegyezni, hogy pisztolyának sütésével a fegyverellenőrzés során problémák adódtak, állítania kellett, és verseny közben ehhez a helyzethez kellett alkalmazkodnia. Ez lekötötte a figyelmét, így a verseny előtti hosszú technikai szünet őt kevésbé zavarta meg. Sárfalvi Peti esetében a 176-178 körrel már elégedettek lettünk volna. A budapesti Westel-Világkupa után most is a számára kedvezőtlen sorrendben teljesítette a selejtező számait, ez mindkét esetben rányomta a bélyegét a döntőbeli lövészetére. Ezt a negatív élményt ilyen rövid idő alatt nem tudta feldolgozni, ennek is betudható a 172 kör - összegzett Pécsi Gábor technikai igazgató.

A vívás előtt Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke összehívta a versenybírókat és a rendezőket, így próbálta meg megelőzni a női döntőben tapasztalt káoszt és a sok óvást, reklamálást. És hogy számunkra mit hozott a fülledt teremben rendezett többórás pengecsata?

- Bár elcsépelt, mégis azt kell mondanom: egyik szemem sír, a másik nevet. Petit nagyon sajnálom, mert a gyengébb lövészet után nem sikerült úgy összekapnia magát, mint ahogy vártuk. Bátortalanabbul vívott, mint a selejtezőben. A végén össze is zuhant, négy vereséget szenvedett el zsinórban. Gabit csak dicsérni lehet. relatív gyenge kezdés után nagyon összeszedte magát, azt a vívást produkálta, ami számára eredményes, amit csinálnia kell. Az elején kicsit bizonytalan volt, de aztán a küzdeni tudás meghozta eredményét. Az utolsó nyolc asszóból csupán egyet vesztett el - értékelt Hegedűs Ferenc vívóedző.

Két szám után Balogh vezetett (2132 pont) az ukrán Csimerisz (2054) előtt, Sárfalvi a 23. helyen állt (1760).

Jól úsztak a mieink, ám a litván Zadnieprovskis is remekelt, és összetettben feljött Balogh mögé a második helyre - 40 pont volt közöttük.

- Ugyanazt a lovat húztam, amelyikkel a tavalyi, római Világkupa-versenyen buktam - kommentálta a lósorsolást Sárfalvi Péter. Ezek után a nevezett ló, Ridesto az első fordulóban az észt Tiidemann-nal a hátán csupán egy akadályt vert...

Zadnieprovskis hibátlanul lovagolt, fel volt tehát adva a lecke Baloghnak. A vb-címvédő Berberóval lovagolt a pályára, a 6-os akadályt koccantotta ugyan, de fennmaradt a léc. Aztán a következő akadályt leverte. Vagyis tíz pont maradt kettejük között.

Mintha a tavalyi, margitszigeti vébén lennénk, Balogh minimális előnnyel állt az élen.

A második kanyarban Sárfalvi tanári módon lovagolt a "nem szeretem" lóval. Nyoma sem volt a rossz emlékű szereplésnek.

- Ez a lovaglás az olimpia próbaversenye volt, hasonló lovak lesznek Sydneyben is, mint itt, temperamentumos, erős telivérek. Mind a két fiú jól oldotta meg a feladatot, korrekt pályát ment, uralta a lovát. Ez biztató jel az olimpiára - mondta Balaska Zsolt lovasedző.

Már a lovaglás előtt haditervet dolgoztak ki a magyar szakemberek, hogyha Balogh éles küzdelembe kerül a győzelemért, akkor a futás során Sárfalvi hogyan tudná őt segíteni a klasszis futó Zadnieprovskisszal szemben. A helyzet aztán úgy alakult, hogy Sárfalvi lábsérülése - a vívás során, a Szvatkovszkij elleni asszóban egy együttes találatnál az orosz úgy szúrta meg Sárfalvi vádliját, hogy mély seb keletkezett - egyre kínzóbb fájdalmat okozott. Berka Imre masszőr kezelésbe vette, a lovaglás előtt külön kötéssel látta el, nehogy elfertőződjön a seb, de a megdagadt láb már legfeljebb arra volt képes, hogy tisztességgel lefussa a távot.

Az első kör végén Balogh még tartotta előnyét, a másodiknál a litván jobban megközelítette őt. Aztán háromszáz-négyszáz méterrel a cél előtt Zadnieprovkis óriási hajrába kezdett. Sárfalvi addig bevárta Baloghot, próbálta "húzni" társát, de a litvánt nem lehetett megelőzni. Balogh szinte önkívületi állapotban, ezüstérmesként ért célba, Sárfalvi pedig e szép tette után sérülés miatt kiállt.

- Úgy vágtam neki a futásnak, hogy megpróbálom, bár tudtam, mire képes Zadnieprovskis. Azt hiszem, ha nincs a verőhibám, vagyis nagyobb előnnyel vágok neki, bajban lett volna a litván fiú... A lövészetem meglepetés volt azok után, hogy fegyverhibával kezdtem a napot. Ennek ellenére sikerült ez a produkció. A víváson először nem volt vb-hangulatom, hiszen a fő versenyem az olimpia, de a végére felpörögtem. A lovaglásomnak örülök, a két fizikai számban viszont gyengébbet nyújtottam a vártnál. Hozzá kell tenni, hogy idén sok minden zavarta a felkészülésemet, nem voltam olyan állapotban, mint a tavalyi vb előtt. Az ezüstérmemet édesanyám gyógyulásának ajánlom - nyilatkozta Balogh Gábor.

- A mai nap egy dráma volt. Igazából már a lövészetnél kezdődött, nem értem, miért ilyen gyenge mostanában ez a számom. Ez rányomta bélyegét a továbbiakra. Csalódott vagyok, csak a lovaglással vagyok elégedett. A futást a fájó lábam miatt nem erőltettem, inkább nem kockáztattam a hazai Európa-bajnokságot - összegzett Sárfalvi.

40. férfi és 20. női világbajnokság, Pesaro

Férfiak. Egyéni. Világbajnok: Andrejus Zadnieprovskis (Litvánia) 5577 pont, 2. Balogh Gábor (Magyarország, egyesület: Honvéd-Steffl, edzői: Rátonyi Gábor, Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc, Miklós György, Sárfalvi Béla, Serfőző Sándor, Pécsi Gábor - technikai igazgató) 5551 (lövészet: 188 kör/1192 pont; vívás: 940 pont; úszás: 2:10.53/1195 pont, lovaglás: 1070 pont; futás: 1154 pont), 3. Nicolae Papuc (Románia) 5444; 4. I. Tiidemann (Észtország) 5393, 5. S. Deleigne (Franciaország) 5380, 6. V. Iliev (Egyesült Államok) 5377, ... 31. Sárfalvi Péter (Magyaroroszág) 4006 (172/1000; 760; 2:11.25/1188; 1058; 0). Csapat. Világbajnok: Egyesült Államok (James Gregory, Velizar Iliev, Chad Senior) 15 867, 2. Lengyelország (Marcin Horbacz, Andrzej Stefanek, Igor Warabida) 15 123, 3. Svédország (Mihael Brandt, Per-Olov Danielsson, Erik Johansson) 14 295, 4. Franciaország 14 692, 5. Mexikó 14 518, 6. Németország 14 214, ... 9. Magyarország (Balogh Gábor, Sárfalvi Péter, Fülep Sándor) 13 573

Kapitányi kommentár

Pécsi Gábor, technikai igazgató: - Amiért jöttünk, teljesítettük. Az első számú cél a negyedik olimpiai kvóta megszerzése volt, ez Simóka Nóra révén sikerült. A férfiakról szólva, egy ezüst és egy bronzérem birtokában elégedetten mehetünk haza. Ami nem sikerült, az a tartalékkvóták biztosítása, így csak Sárfalvi Pétert helyettesítheti egy esetleges sérülésnél Hanzély Ákos. Tudtuk, hogy Fülep Sándornak már a döntőbe kerülés is nehéz feladat lesz a 105 tagú mezőnyben. Balszerencséjére a legerősebb csoportba került, és a számára legrosszabb számsorrendet kapta a selejtezőben. Nála sokkal nagyobb nevek sem kerültek a döntőbe, ami természetesen minket nem vigasztal. Arról a szakmai kihívásról, hogy Fülep hogyan fog kimászni ebből a gödörből, egyelőre korai lenne nyilatkozni. Tudtuk, hogy Balogh és Sárfalvi a világ élvonalába tartozik, közülük Balogh kiemelkedőt nyújtott, de erre Sárfalvi is képes, ha jó napot fog ki. A váltó csapat tagjai egységesen szerepeltek. Az első két versenyszámban összteljesítményük elmaradt a várakozástól, de a bronzéremmel elégedettek lehetünk.

Kulcsár Antal női szövetségi kapitány: - Világbajnokként megyünk haza, ami nagyon fontos, és megszereztük a női szakág második kvótáját is. Már korábban úgy gondoltuk, hogy mivel a vébén talál gazdára a kvóták zöme, mi is itt tudunk még szerezni. Sikerült, vagyis teljes magyar csapat utazhat az olimpiára. A női együttes nagyon fiatal, úgy a vb-aranyérmes váltó, mint a Sydneybe utazó is, és ez biztató a jövőre nézve. Ezekben a lányokban még több olimpia is "benne lehet". A világbajnokság a versenyeket tekintve fantasztikus volt, kiélezett küzdelmeket hozott a váltó, a selejtező és a döntő is. A váltócsapatot, Máthé Vivient, Simóka Beát és Vörös Zsuzsát csak felső fokon tudom emlegetni, olyan teljesítménnyel lettek aranyérmesek, amely személyenként és számonként is kiváló. A hagyományos verseny résztvevői - Simóka Nóra és Bea, valamint Vörös Zsuzsa - a selejtezőben kiváló teljesítményt nyújtottak, meg voltam velük elégedve. A döntőben aztán vegyes volt a kép, akadtak gyenge számok: Zsuzsa és Bea vívása, valamint Bea lovaglása. De ezekért teljességgel kárpótol a második olimpiai kvóta. Simóka Nóra, bár visszafogott eredményt ért el futásban, a többi számban kiegyensúlyozott, magas szintű teljesítménnyel, megérdemelten szerzett kvótát. Összegezve annyit mondhatok: a személycserék, Partics Kati eligazolása, illetve az, hogy Füri Csilla helyett Máthé került a váltóba, nem hoztak visszaesést, sőt, előnyére váltak a csapatnak.

Az olimpiai kvótával rendelkező versenyzők. Európa-bajnokként: Sárfalvi Péter (magyar) és Zsanna Dolgacseva-Subenok (fehérorosz). Világbajnokként: Balogh Gábor (magyar) és Vörös Zsuzsanna (magyar). A pán-amerikai zóna győzteseként: Velizar Iliev és Mary Beth Larsen (mindkettő amerikai). A Vk-döntő győzteseként: Sebastien Deleigne (francia) és Dorota Idzi (lengyel). Az óceániai térség legjobbjaként: Robert McGregor és Kitty Chiller (mindkettő ausztrál). Afrikai győztesként: Emad el-Gezeri (egyiptomi) és Kariena Gerber (dél-afrikai). A mexikói Vk-verseny győzteseként: Chad Senior (amerikai) és Stephanie Cook (angol). Ázsia-bajnokként: Csian Csen-hua és Vang Jin-lin (mindkettő kínai). A szöuli Vk-verseny győzteseként: Imre Tiidemann (észt) és Jelizaveta Szuvorova (orosz). A darmstadti Vk-verseny legjobbjaként: Andrejus Zadnieprovskis (litván) és Fabiana Fares (olasz)

A pesarói vb-n jogot szerzett versenyzők. Férfiak: Nicolae Papuc (román), Dmitrij Szvatkovszkij (orosz), Eric Walther (német), Georgi Csimerisz (ukrán), Horacio de la Vega (mexikói), Mihael Brandt (svéd), Igor Warabida (lengyel), Vadim Tkacsuk (ukrán), Olivier Clergeau (francia), Denis Cerkovskis (lett), Samuel Félix (mexikói), Canko Hantov (bolgár), Pavel Dovgal (fehérorosz), Stefano Pecci (olasz), illetve James Gregory (amerikai) is kvótás helyen zárt, de Iliev és Senior révén az amerikaiaknak már van kvótájuk, így a szövetségük dönt az utazóról. Nők: Pernille Svarre (dán), Paulina Boenisz, Anna Sulima (mindkettő lengyel), Elena Rublevska (lett), Claudia Cerutti, Emanuela Gabella (mindkettő olasz), Kate Allenby, Georgina Harland (angol), Tatjana Nakaznaja (ukrán), Emily Deriel (amerikai), Elena Reiche (német), Tatjana Muratova (orosz), Simóka Nóra (magyar), Caroline Delemer (francia), Florence Dinichert (svájci), Jeanette Malm (svéd), Partics Katalin (görög)

Megjegyzés: amely ország kettőnél több kvótát szerzett, eldöntheti: melyik két versenyzőt indítja az olimpián.

Füredi Marianne helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.06.19.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK