FONTOS


 

Vb-aranyat nyert a női öttusaváltó

Magyar győzelemmel kezdődött meg Pesaróban az öttusa-világbajnokság, a Vörös Zsuzsa, Simóka Bea, Máthé Vivien összeállítású váltó aranyérmes lett.

A női váltók versenyeztek az olaszországi Pesaróban az öttusa-világbajnokság első napján. A versenyt a tengerparton rendezik meg, a közönséget főleg nyaralók alkotják, csak az úszást vitték be a városba a rendezők. Mivel az olimpiára a hagyományos egyéni és csapatverseny kvalifikál - mondta el lapunknak a helyszínről Medvegy Iván, a szövetség alelnöke -, néhány válogatott arra tartalékolta a legjobbjait, sőt, az oroszok például el sem indultak, kilenc együttes versenyzett. Hiába javasolta Császári Attila, a magyar szövetség elnöke, hogy a váltót tegyék a program végére, mert addigra már túl lesznek az olimpiai kvalifikációs versenyen, és akkor Medvegy Iván szerint is nagyobb mezőny állt volna rajthoz.

A magyar váltóban az egyéni világbajnokként már olimpiai részvevő, Vörös Zsuzsa mellett Simóka Bea és Máthé Vivien kapott helyet. Csapatunk a lövészetet a negyedik-ötödik helyen fejezte be, a vívásban második lett, mindössze két vereséggel, és az összetettben is feljött a vezető fehéroroszok mögé. Az úszást a papírforma szerint megnyerték Vörösék, de maradtak a második helyen. A lovaglásban néhány válogatottnak elszálltak az esélyei, a mieink viszont alig hibáztak, és az élre álltak.

A futás előtt a magyaroknak 27 másodperc volt az előnyük a németek, 43 a fehéroroszok előtt, és ott volt tőlük 69 másodpercnyire a brit váltó, amely tavaly a világbajnokságon szinte reménytelen helyzetből futott fel a dobogó tetejére (akkor 1:40 perc volt a különbség a két csapat között). Ezúttal senki sem érte utol a magyarokat, bár a végén a brit Cook megközelítette Vöröst, a magyar világbajnoknak még maradt ereje a hajrára. Sokan biztatták a csapatot, a futópálya számos pontján lehetett magyar szót hallani.

Rátonyi Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója a klub versenyzőjét, Simóka Beát dicsérte. A tavalyi vb óta tizenegy kilót adott le, a futásban nem lógott ki a csapatból, a mieink közül ő lőtt és vívott a legjobban. A székesfehérvári Máthé Vivien eredményének értékét növeli, hogy mindössze 18 éves, vagyis csak ifjúsági korú, és még három évig a juniorok között versenyezhet.

Ma a férfiváltók versenyével folytatódik a vb.

(Lépesfalvi Zoltán - Magyar Hirlap) [origo] 2000.06.14.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK