FONTOS


 

Sárfalvinak nyolc, hogy meglesz-e a nyolc
Sárfalvi idén a világbajnokságra koncentrál


- A hét végi, Thorn-kupáért kiírt országos bajnokságon címvédőként áll rajthoz, és újabb sikere esetén megdönti Balczó András egyik rekordját. Az öttusalegenda ugyanis ugyanúgy négyszer volt "zsinórban" egyéni bajnok, mint ön. A megszakítás nélküli öt győzelemmel egyeduralkodó lenne. Ám összességében egyelőre a nyolc aranyérmes Balczó mögött van öt aranyával.

- Hogy tervezem-e az öttusakirály megelőzését? - kérdez vissza Sárfalvi Péter, a Csepel-Dunapack világ- és Európa-bajnoka. - Nos, a nyolc arany még nagyon messze van. Ahhoz kétezer-háromig nemcsak versenyeznem kellene, hanem mindig győzni is. Az pedig a mostani, kiegyenlített mezőnyben igen nehéz. Egyébként én már arra is büszke vagyok, hogy eddig öt aranyat sikerült szereznem. Bár nem készítek statisztikákat, de Mizsér Jenő bácsitól tudom, hogy az örökranglistán szorosan Balczó mögött állok, mivel az öt aranyérem mellett van egy második helyezésem is, még kilencvennégyből. Szóval maradjunk annyiban: bár nagyon jó érzés bajnoknak lenni, ám most nem az számít, hogy első leszek-e vasárnap, hanem az, hogy jól szerepeljek. Nekem a világbajnokság az idei fő versenyem, elsősorban arra készülök.

- A világbajnokság előtt még ott az Európa-bajnokság. Vagy a vb azért "üti" az Eb-t, mert kontinensbajnokságon már sikerült egyéniben is győznie, világbajnokságon azonban még nem?

- Valóban így van, sőt még egyéni érmem sincs világbajnokságon. Jó lenne már egyszer dobogóra állnom, illetve először biztos világbajnoki indulónak lenni.

- Ezt miért mondja? Már biztos utazó, csak az dől el a bajnokság után, hogy hol kap szerepet: a hagyományos egyéni és csapatversenyen vagy a váltóban.

- Tudom, hogy számít rám a kapitány, de a világbajnokságig még annyi minden történhet. Akkor leszek nyugodt, ha addig sérülés és betegség nélkül kibírom. Tavaly hiába voltam jó formában, az olimpia előtt megsérült a derekam... Ezért is fontos, hogy egészséges legyek.

- Most jól van?

- Lekopogom, igen. Ezt az állapotot szeretném júliusig megtartani. Most rövid az idény, már júliusban véget ér, ellentétben a tavalyival, amikor szeptember végén versenyeztünk az olimpián.

- Idén a bajnokság legrutinosabb versenyzőjeként áll rajthoz, de úgy is mondhatnám, harminc évével a legidősebb. Nem furcsa ez a szerepkör?

- Tény, hogy az egykori társak, Hanzély Ákos, Madaras Ádám, Martinek Jani visszavonultak, de én még egyáltalán nem érzem a koromat. Sőt! A fizikai számokban jobb vagyok, mint tavaly.

- Fantasztikus futását a két hete rendezett budapesti Világkupán is megcsodálhattuk...

- ... akkor a negyedik legjobb futóidőt értem el, míg a párizsi versenyen a harmadik legjobbat. Előttem pedig ott a példa, a harmincnegyedik születésnapja előtt álló francia Deleigne, akiről azt hittük, hogy idén abbahagyja, erre sorra nyeri a futásokat. Ez számomra azt jelzi, hogy még én is fejlődhetek. Szóval a futásom és az úszásom jó, a lövészetben is jobb vagyok, mint tavaly. A vívásom versenyen még nem állt össze. Hiába vagyok jó az edzésen, a versenyeken, így a pesti Világkupán is elmaradtam a várttól. Nem volt rossz az az eredmény sem, de ha még két tust adok, elégedett is lettem volna. Remélem, előbb-utóbb a páston is megtalálom a legjobb formámat.

Világbajnoki utánpótlás

Budapest. Öttusázóink gondoskodnak arról, hogy a jövőben is legyenek képviselői az összetett sportágnak. A legújabb utánpótlás neve Kállai-Simóka Nóra Anna, súlya 3159 gramm, hossza 52 centiméter. A jövevény édesapja Kállai Ákos, édesanyja pedig Simóka Bea, mindketten világbajnok versenyzők.

(füredi), Nemzeti Sport 2001.05.26.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Sárfalvi Péter