FONTOS


 

Sárfalvi Péternek az olimpiai csapatversenyért fáj a szíve
Görcsösség helyett önbizalommal

A felnott férfi öttusaválogatott tagjai hétfon a közös felkészülés harmadik hetét kezdték meg a tatai edzotáborban. A keret rangidose a 31 éves Sárfalvi Péter, aki a számára gyengén sikerült versenyidény után vágott neki újból a kemény munkának.

- A júniusi Európa-bajnokságra úgy utazott el, hogy Pálvölgyi Mikós szövetségi kapitánnyal megbeszélte: csak egyéni indulóként szerepel Szófiában. A társai csapatban és váltóban is aranyérmet nyertek, ezért a "leosztás" a millfieldi világbajnokságon sem változott. Utólag nem sajnálja a döntést? Így kimaradt egy-egy gyozelembol, mert bizonyára önnel is nyert volna a csapat.

- Nem sajnálom, hogy így egyeztünk meg a kapitánnyal, arra azonban gondolni sem mertem, hogy így alakul az idényem. Az Európa-bajnokság teljes dráma volt, a harmincadik helyemrol kár is beszélni. A hatszáz pontos vívással megpecsételodött a sorsom, az egynapos öttusában ekkora hátrányt lehetetlen ledolgozni. A selejtezoben még teljesítettem a kilencszázas minimumot, ez az a pontszám, amit mindig hoznom kell, de a döntoben már nem sikerült. Újonc, rutintalan versenyzoként még lehet magyarázatot találni az ilyen produkcióra, de ennyi világverseny után, mint ahogy én pástra léptem! Sokat gondolkoztam rajta, mi lehetett az oka ennek a pofonnak.

- És mire jutott?

- Gátlásosabb, görcsösebb voltam a döntoben. Tudja, az Ebé volt az elso világversenyem az olimpia után, és mivel Sydneyben a sérülésem miatt nem úgy szerepeltem, mint vártuk, Szófiában kétszeresen is bizonyítani akartam. A nagy akarás aztán visszaütött... és ez az egész évemre jellemzo volt.

- Pedig a világbajnokságon már nem a vert mezonyben végzett, a tizedik hely nem rossz.

- Hát igen, a balul sikerült Ebé után talpra álltam, pedig nem volt egyszeru. Úgy éreztem magam, mint amikor az ökölvívót kiütik. Szóval, Millfieldben tizedik lettem, és csak apróságokon múlt, hogy nem tudtam pontszerzo helyen, a hat között végezni. A futásban az utolsó métereken hajráztak le. Tudom, a hatodik hely sem remek ott, ahol csak az érmek számítanak igazán, de rajtam most egy hatodik hely is sokat segített volna. A juttatásomon nagyon megérzem a különbséget. Nem akarok panaszkodni, mert tény, hogy az utóbbi két évben nem volt kiemelkedo eredményem. De elotte éveken át csak letettem valamit a magyar sport asztalára... Mielott megkérdezné, nincs bennem tüske, már megnyugodtam és jobb kedvvel vágtam neki a felkészülésnek. Elhatároztam, nem lesz bennem a tavalyi görcsösség, felszabadultan, egészséges önbizalommal fogok versenyezni. A vívásra nagyon odafigyelek, az a kulcsszám, kilencszáz pont alatt nem szabad lejönnöm a pástról. A fizikai számokkal az idén sem volt gond, a futásban az Ebé kivételével minden versenyen az elso három között végeztem, úszásban pedig képes voltam a három-négy évvel ezelotti eredményekre.

- A kulcsszámnak tartott vívásban régi-új edzo irányítja a munkáját, egy év kitéro után visszatért a válogatotthoz Hegedus Ferenc edzo. A váltás nem zavarja meg a felkészülését?

- Nem, mert hasonló a stílusa, mint Magyary Istvánnak volt, és mindkettojükkel nagyon jó a kapcsolatom. Annyi a különbség, hogy Ferivel többet dolgoztam együtt, hiszen korábban hét évig volt a mesterem. Amikor megtudtam, hogy Pisti elmegy a válogatottól, féltem, hogy valaki idegen jön. A legjobb megoldás, hogy Feri jött vissza, nem mást kaptunk. Szóval, úgy érzem, eddig sem a tudásommal volt gond. A görcsösséggel, a kapkodással, a beteges bizonyítási vággyal saját magam helyzetét nehezítettem meg, és ez a vívásban csapódott le. A páston az volt a célom, nehogy megszúrjanak, nem pedig az, hogy tust adjak. Remélem, a jövoben ez nem fordul elo.

- Bár egyelore nem foglalkozik a visszavonulás gondolatával, azért csak készített már mérleget a pályafutásáról.

- Egyre többször gondolkodom el rajta, mert sokan kérdezik is. Majdnem maradéktalanul elégedett vagyok... Olyan csapatoknak lehettem tagja, amelyek éveken át veretlenek voltak. Egyvalami hiányzik a pályafutásomból, az olimpiai csapatverseny. Atlantában és Sydneyben is csak egyéni versenyt rendeztek, pedig ha van csapat vagy váltó, szinte biztos, hogy mi gyozünk, mert mindkét olimpia elott mindent megnyertünk. Mi voltunk a legjobbak, de olimpián nem bizonyíthattunk, pedig megérdemeltük volna. Ez nagyon fáj, jobban, minthogy egyéniben nincs világbajnoki érmem! Kilencvenkilencben még az Év csapata sem tudtunk lenni, mert az öttusacsapat nem olimpiai szám, azt kevésbé értékelték az újságírók, pedig hat aranyból hatot nyertünk. Remélem, nemsokára musorra tuzik a váltót, mert az öttusasport igazán megérdemelne egy olimpiai csapatversenyt.

SÁRFALVI PÉTER

Született: 1970. július 31., Budapest

Egyesület: Csepel-Dunapack

Edzoi: Sárfalvi Béla, Balaska Zsolt, Hegedus Ferenc - Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetoedzo

Legjobb eredményei: 3x csapatvilágbajnok (1995, 1997, 1999), váltóvilágbajnok (1999), csapat vb-2. (1998), egyéni vb- 4. (1997), egyéni Európa-bajnok (1999), 2x csapat Európa-bajnok (1995, 1999), 2x váltó Európa-bajnok (1999, 2000), 2x csapat Eb-2. (1997, 1998)

(füredi), Nemzeti Sport 2001.12.04.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Sárfalvi Péter