FONTOS


 

Ugyanúgy edz, mint korábban
Aranyérem -- rekorddal

-- Ha az öttusában jegyeznék a csúcsokat, most minden bizonnyal világrekorder lenne, hiszen nagyon magas pontszámmal, 5824 ponttal szerzett aranyérmet vasárnap, a nemzetközi fedett pályás verseny döntőjében. Igaz, a hibátlan lovaglás már nem 1100, hanem 1200 pontot ért, de ha a különbséget levonjuk, még akkor is tiszteletre méltó az "összeg". Eljutott már valaha hasonló magas pontszámig?

-- Ááá... Úgy emlékszem, eddig még 5700 pont közelében sem voltam -- felelte Sárfalvi Péter, a Csepel-Dunapack versenyzője. -- Ráadásul most úgy szereztem 5824-et, hogy a záró számban elég volt közepesen erősen futnom. Ha veszélyben lett volna a győzelmem, vagyis futnom kellett volna az aranyért, elérhettem volna az 5900 pontot. Az meg már szép szám, ugye? Arra még inkább felkapja a fejét az ember.

-- Képes lett volna ekkora futásra?

-- Igen, kilenc percet én is tudtam volna futni, vagyis húsz másodperccel jobbat az elért eredményemnél. De azért örültem, hogy nem kellett kifutnom magam.

-- Nem t?nt fáradtnak a célban. Vagy ez csak a látszat, és valójában sokat kivett önből a háromnapos versenyzés?

-- Érzésre nem volt rossz. No, meg győzelem után az ember nem érez fáradtságot. Sokkal rosszabb érzésem lett volna, ha mondjuk csak huszadik vagyok. Egyébként pedig az első napi váltó után fáradtnak éreztem magam, a következő nap, a selejtező után már kevésbé, a döntőt pedig egész jól viseltem, jól bírtam erővel.

-- Vagyis ahogy napról napra javult a teljesítménye, úgy párolgott el a fáradtsága. Érdekes...

-- Pedig már nem vagyok "mai csirke".

-- A válogatott rangidőse lett. Jelent ez valami könnyebbséget a felkészülésében?

-- Ugyanúgy edzek, mint korábban. Talán csak annyi változott, hogy az idén az alapozásom nem volt olyan kemény, mint régen. Edző-édesapámmal azért döntöttünk a viszonylag könnyebb alapozás mellett, hogy az idény elejére ne "padlózzak le". Ugyanis előfordult már, hogy a rajtnál kicsit fáradtabb voltam, mert a sok munka visszaütött. Szóval, most némileg könnyítettünk, de nagy kedvezményeket azért nem kaptam. Úgy látszik, eredményes lesz ez a módszer, ha ilyen teljesítményre voltam képes. Nagyon örülök, hogy mind az öt szám jól sikerült. Ilyen ritkán adódik egy öttusázó pályafutásában, hogy mind az öt tusában a maximumot hozza ki magából a versenyen. Nekem egyszer-kétszer már sikerült. Ez önbizalmat adhat a tavalyi, gyengébben sikerült idény után.

-- Tavaly a világ-és az Európa-bajnokságon is magyar siker született csapatban és a váltóban is. Ám egyik egységnek sem volt a tagja Sárfalvi Péter. Vagyis világ- és Európa-bajnok trónkövetelőkkel kell megküzdenie a válogatottba kerülésért.

-- Felveszem a kesztyűt. Tudom, hogy nem lesz egyszer? a dolgom, már csak azért sem, mert a versenyeztetési beosztás szerint az én esetemben két héten belül lezajlik majd a válogatás. A ranglista első négy helyezettje választhatott, hogy a budapesti Világkupa mellett, amelyen mindannyian elindulunk, hol szeretne rajthoz állni. Várható volt, hogy ők a kellemesebb megoldást választják, és április elején Madridban, majd május közepén itthon versenyeznek. Kényszerhelyzetben nekem az jutott, hogy Németországban, majd rá két hétre Budapesten válogatózom. Mivel nincs sok versenyzési lehetőség, a kapitánynak valahogy be kellett osztania, ki hol szerepel. Ha tavaly jobban produkálok, én választhattam volna. Teljesen igazságos a rendszer, még ha így nehezebb is a feladat, meg kell oldanom.

***

SÁRFALVI PÉTER

Született: Budapest, 1970. 07. 31.

Sportága: öttusa

Egyesülete: Csepel-Dunapack

Edzői: Sárfalvi Béla, Balaska Zsolt, Hegedűs Ferenc -- Pálvölgyi Miklós szövetségi vezetőedző

Legjobb eredményei. Egyéni: vb-4. (1997), Európa-bajnok (1999), Eb-4. (1998). Csapat: 3x világbajnok (1995, 1997, 1999), vb-2. (1998), 2x Európa-bajnok (1995, 1999), 2x Eb-2. (1997, 1998). Váltó: világbajnok (1999), 2x Európa-bajnok (1999, 2000). Junior váltó-világbajnok (1990), junior vb-bronzérmes csapatban (1989)

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2002.02.26.

Két magyar öttusázó végzett a dobogón az idénynyitó versenyen
Sárfalvi győzött

Magabiztosan versenyzett, és győzött Sárfalvi Péter, az öttusázók budapesti nemzetközi fedett pályás idénynyitó versenyén. A korábbi világ- és Európa-bajnok 1994-ben és 1997-ben is megszerezte az elsőséget ezen a viadalon. Győzelméhez most sem fért kétség. Sárfalvi remek teljesítményt nyújtott: jól lőtt, úszott és futott, nagy különbséggel megnyerte a vívást és hibátlanul teljesített a lovaspályán. A második helyezett, ugyancsak világbajnok, litván Andrejus Zadnieprovskis 140 ponttal maradt le mögötte.


Sárfalvi hibátlanul lovagolt

Sárfalvi az MTI-nek elmondta, elsősorban a technikai számokra akart odafigyelni, mert azt tudta, hogy a kemény fizikai felkészülés után az úszással és a futással nem lesz gondja. Lövészetben, lovaglásban és vívásban is túlteljesítette, amit kitűzött maga elé. A litván Zadnieprovskist két magyar fogta közre a dobogón, hiszen harmadik helyezett a fiatal Kertész Ádám lett, aki minden dicséretet megérdemel. A pénteki selejtezőből nyolc magyar jutott be a döntőbe, közülük még Fülep Sándor végzett az első tíz között, ő 8. lett.

Füredi Marianne, Nemzeti Sport 2002.02.25.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Sárfalvi Péter