FONTOS


 

"Nem vették figyelembe a sportolók döntését"
Furcsa választás


A hétvégi franciaországi Világkupa-döntőn nem csak a trófea és a pénzdíj sorsa dőlt el, hanem a versenyzőket érintő fontos kérdés is lezárult. Az öttusázók még a májusi világbajnokságon kiválasztották maguk közül a sportolói bizottságba jelölendő négy tagot. A delegáltak: az amerikaiVahtang Jagorasvili, az orosz olimpiai bajnok Dmitrij Szvatkovszkij, a brit olimpiai bronzérmes Kate Allenby és Simóka Bea. Úgy képzelné az ember, hogy ha már az érintettek így döntöttek, hogy őket látnák szívesen a saját képviselőjükként a testületben, akkor az meg is valósul. De ez megmaradt a képzelődés szintjén, mert hiába minden versenyzői akarat, a Nemzetközi Öttusaszövetség nem hagyta magát befolyásolni, és másokat juttatott be a sportolói bizottságba. Szvatkovszkij emiatt annyira megsértődött, hogy visszalépett a Vk-döntőtől, és tiltakozásul városnézéssel töltötte a verseny napját. Simóka Bea elindult a viadalon, de ő is furcsállja, ahogyan a választás alakult:


Simóka Bea hiába kapott bizalmat versenyzőtársaitól, a Nemzetközi Öttusa Szövetség bürokráciája túl nagy akadály volt megválasztása előtt.

"Érthetetlen, hogy miért nem vették figyelembe a sportolók döntését. A nemzetközi szövetség adminisztratív okokra hivatkozva utasította el a jelölésünket. Álláspontjuk szerint nem kapták meg az országos szövetségektől a minket támogató dokumentumot augusztus tizenötödikéig, ezért nem tudták figyelembe venni a jelölésünket. A szövetségek nem is tudtak erről, és szó sem lett volna arról, hogy nem támogatnának bennünket. Helyettünk egy dán és egy portugál lány, valamint egy bolgár és egy német fiú került be, valamennyiüknek van valamilyen személyes kötödése a nemzetközi szövetséghez. Ráadásul őket négy évre választották meg, így sokáig nem is lehet változtatni a mostani helyzeten. Az, hogy így alakult, nem érinti a versenyzői pályafutásomat, nem lesznek ettől gyengébbek az eredményeim, személyes sértésnek sem veszem, de jó lett volna, ha olyanok kerülnek a döntések közelébe, akik valóban a sportolók érdekeit tartják szem előtt. Elmondhatom én a véleményemet, kérésemet, javaslatomat egy tisztségviselőnek, de ő nem a mi szemszögünkből látja a kérdést. Különösen a Szvatkovszkijjal való bánásmódot nem értem, hiszen ő nyert olimpiát, világbajnokságot, Európa-bajnokságot, ennél többet nem is lehet elérni. De nem csak eredményes versenyzőként, hanem mint ember is megérdemelte volna, hogy képviselje az öttusázókat."

(gadácsi), A Színes Sport 2000.10.20.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Simóka Bea