FONTOS


 

9. férfi és 8. női Európa-bajnokság, Székesfehérvár
A férfiaknál lezárult egy korszak


-- A férfiak oldaláról felemásra sikeredett ez az Európa-bajnokság -- értékelt Pécsi Gábor technikai igazgató. -- Egyrészt egy nagy csapatot búcsúztattunk, hiszen az öttusasport történetében nem nagyon akadt három olyan versenyző -- mint Balogh Gábor, Sárfalvi Péter és Hanzély Ákos -- akinek az adott időszakában nem volt lyukas száma. Ez azt jelenti, hogy mindhárman mind az öt versenyszámban igen komoly teljesítményre voltak képesek, és ezzel a csapatverseny sorsdöntő tényezője, a hibázás lehetősége is alacsonyabb volt, mint a többi nemzet együttesénél. Ennek, na és a jó csapatszellemnek köszönhető, hogy az utóbbi években nem is akadtak legyőzőre. De mint minden korszak, ez is véget ért, hiszen Hanzély már idén is csak az olimpiai tartalék szerep miatt vállalta a felkészülést.

A másik oldalon az egyéni és a hagyományos csapatverseny áll, amelyben már korántsem volt ilyen rózsás a helyzet. A tehetséges versenyzők között nem akadt igazi vezéregyéniség. Nem volt, aki betöltse azt a szerepet, amit a lányoknál Vörös Zsuzsanna megtett.

A nagy ünnepléssorozat és a rájuk nehezedő várakozás ezúttal bénítólag hatott a Kállai Ákos, Kovács Gergely és Sárfalvi Péter alkotta csapatra, valamint az egyéni induló Fülep Sándorra, és már a kezdőszámnál, a lövészetnél nyújtott teljesítményük is csak a középmezőnyhöz volt elég.

Utána pedig már csak, ahogy mondani szokás, futottak a pénzük után, görcsössé váltak a nagy igyekezettől.

Mindenképpen csalódás, hogy a csapat nem került dobogóra. Egy-két örvendetes teljesítmény azért akadt, ilyen Kovács lovaglása, és Fülep vívóteljesítménye. Az utóbbi versenyző ugyanis idén kétszer is gyengén szerepelt már ebben a számban.

Bízom abban, hogy ha valamennyien nagyobb nemzetközi rutinra tesznek szert, akkor felépíthetjük a jövő nagy öttusacsapatát.

Milliós felajánlás

Akárcsak a tavalyi budapesti világbajnokságon, az idei székesfehérvári Eb-n is mély benyomást tett a magyarok teljesítménye a Németországban élő magyar vállalkozóra, Szőcs Tiborra. Annyira meghatotta a lányok szereplése a nagylelk? öttusabarátot, hogy a kétszeres Európa-bajnok Vörös Zsuzsannának egymillió, a női csapat másik két tagjának, Simóka Beának és Füri Csillának pedig fél-fél millió forintot ajánlott fel.

Az Eb összesített éremtáblázata
A E B
MAGYARORSZÁG 3 -- 1
Nagy-Britannia 1 2 --
Oroszország 1 -- 1
Észtország 1 -- --
Németország -- 2 --
Franciaország -- 1 2
Románia -- 1 1
Svédország -- -- 1

Az olimpiai számok érmesei

Férfi egyéni. Európa-bajnok: Imre Tiidemann (Észtország), 2. Nicolae Papuc (Románia), 3. Adrian Toader (Románia)

Női egyéni. Eb: Vörös Zsuzsanna (Magyarország), 2. Stephanie Cook (Nagy-Britannia), 3. Tatjana Muratova (Oroszország)

Csanálosi Beáta, Nemzeti Sport 2000.07.11.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK