FONTOS


 

Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Készen állnak a fehérvári kulisszák és a magyar öttusázók az Eb-re

Székesfehérvárott, a koronázóvárosban jövő héten a megkoronázzák az öreg kontinens legjobb öttusázóit, hiszen négy nap múlva a megnyitóval kezdődik meg, s vasárnap a férfi döntővel fejeződik be a 2000-es öttusa Európa-bajnokság.

Az idei versenyek között "rangban" az Eb a szeptemberi sydneyi olimpia és két hete lezajlott pesarói világbajnokság mögött áll, de nekünk, magyaroknak a hazai színhely miatt "előzi" a vb-t. S ha valakinek a memóriája elraktározta az egy esztendővel ezelőtt a Margitszigeten történteket, az az 1999. július 12-18. közötti "aranyos" vb-re gondolva elismeri: jó jel a hazai pálya.

A tavalyi sikerek - négy aranyérem Vörös Zsuzsanna, Balogh Gábor, a férficsapat és váltó jóvoltából - emlékére utóbbi számban a Balogh, Sárfalvi Péter, Hanzély Ákos "aranytrió" indul. Tegnap Pécsi Gábor technikai igazgató a többi résztvevőt is megnevezte: a hagyományos egyéni és csapatviadalon Fülep Sándor az egyéni induló, biztos csapattag Sárfalvi és Kállai Ákos, a harmadik - a váltóteljesítmény függvényében - Balogh vagy Kovács Gergely lesz. A tartalék: Madaras Ádám. Balogh két hete felkészülési nehézségei ellenére 2. lett a vb-n, s bár az indoklásban nem hangzott el, vélhetően maga döntheti el, akar-e az Eb egyéni versenyében is csatázni. Bizonyítania már nem kell semmit... Hozzá hasonlóan Sárfalvi is ott lesz Sydneyben, de neki a vb nem sikerült túl jól (31. hely és lábsérülés), nem árt tehát egy kis önbizalomnövelés. Kállai 1997-ben már volt csapat-, idén pedig egyéni katonai világbajnok, Pesaróban váltóban 3. lett, biztos, hogy most sem ég le, maximum a napon, lévén szőke és fehér bőrű.

Kulcsár Antal, a nők szövetségi kapitánya közvetlenül Pesaro előtt változtatva eltalálta a későbbi világbajnok váltó összetételét. Reméljük, az is bejön, hogy az Eb-n váltóban Simóka Bea, Simóka Nóra és Máthé Vivien rajtol, a hagyományos egyéni és csapatversenyben Vörös, Simóka Bea és Füri Csilla (csapat), valamint a még utánpótláskorú Szathmáry Adrienn (egyéni induló).

Riválisban nem lesz hiány, hiszen a fehérvári kontinensviadalra a nevezések alapján a pesarói vb-n részt vett versenyzők többsége jelezte érkezését. Már ezért is örömteli, hogy készen állnak az Eb méltó kulisszái, a verseny központjaként működő, felújított lovardát például tegnap avatták föl Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter jelenlétében. A létesítmény neve - Alba Volán Rt. Jakab Endre Öttusa Lovarda - részben a székesfehérvári öttusázás megalapítójának állít emléket. Az Eb-n a lovaglás mellett a futást is itt rendezik. A lövészetre az Alba Volán Börgöndi úti telepén, a vívásra a Köfém-sportcsarnokban, az úszásra a városi uszodában kerül sor. A nagy érdeklődés miatt a lovas- és a futóversenyekre jeggyel lehet bejutni, a felnőtt belépők a váltóra 500, a hagyományos versenyre 800 forintba kerülnek. A többi tusa eseményeit ingyen lehet megtekinteni, csakúgy, mint a selejtezőket.

Az Eb július 3-án 18 órakor a Városház téren a megnyitóval kezdődik. Kedden a női, szerdán a férfi váltóra, csütörtökön az egyéni és csapatverseny női, pénteken a férfi selejtezőjére kerül sor. A női döntő szombaton, a férfi vasárnap zajlik, aztán jöhetne a megszokott magyar ünneplés...

Népszava, [origo] 2000.06.29.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK