FONTOS


 

Európa-bajnokság, Székesfehérvár
Tombolt a váltóláz - Bronzos rajt a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon

Szinte minden magasságot és mélységet bejárt női váltónk a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság nyitónapján: a magyar trió utolsó előttiként kezdett, ám a zárószámot már az élről várta, aztán végül harmadikként, bronzérmet nyerve futott be.

Szalmás Péter felvétele
Női váltónk az élről kezdte az utolsó számot,
de a harmadik helynek is örült
Váltólázzal dőltek, ha nem is az ágyba, de neki a nagy feladatoknak a 9. férfi és 8. női öttusa Európa-bajnokság első számában, a női váltóviadalban indulók Székesfehérvárott. A koronázóváros negyedik öttusa-világversenyének első napján Simóka Nóra, Simóka Bea és Máthé Vivien képviselte a sportágban oly sikeres piros-fehér-zöld színeket. Utóbbiak tagjai voltak a két hete Pesaróban világbajnok honi hölgyváltónak, a harmadik "grácia", a fehérvári illetőségű tavalyi egyéni vb-1. Vörös Zsuzsanna viszont az egyénit részesíti előnyben. A lövészet alapján hiba volt kihagyni a váltóból, hiszen a trió a nyolc induló nemzet közül a 7. lett (916 pont). Ám a vívást követően visszatért a remény: a mieink a 63 csörtéből 40-et megnyertek, mint ahogy ezt a tusát is (916), így a németek mögé felzárkóztak a 2. helyre.

Az úszás és a lovaglás után pedig már csak úgy emlegették Vörös Zsuzsát, mint azt, aki elszalasztott egy Eb-érmet. Máthé és a Simóka nővérek ugyanis megnyerték az úszást (1130 pont), megnyerték a lovaglást (1082), így négy tusa után vezettek. Az utolsó szám, a futás előtt hatalmas számolgatás kezdődött, amelynek az lett a konklúziója, hogy senki más - így a címvédő lengyel váltó - sem lehet érmes, csakis a futás előtti dobogósok. A helyezések eloszlásáról sem oszlottak meg nagyon a vélemények, Németh István, a britek magyar trénere például az obligát "mi lesz a futáson?" kérdésre így válaszolt: "Nagy zaj, hatalmas szurkolás, és mi nyerünk." Mármint a britek. Kulcsár Antal, a magyar szövetségi kapitány is Némethéket említette esélyesként, de nem a németeket, akikkel szemben megtarthatónak ítélte a szerény, 9 másodperces előnyt.

Máthé Vivien tartotta is ezt és magát Meyer-Eflanddal szemben, viszont a brit Allenby jött fel, mint a hőségtől tikkadt nézők által iszogatott ásványvízben a buborék. Amikor kiderült, hogy az eredeti 46 másodpercből 22-t lefaragott, Németh tréner már izgalommentesen nézegethette a stopperét. Csapata második embere, Harland ugyanis befogta Simóka Beát, harmadikja, Cook pedig a német Raisnert. Utóbbi viszont, a tavalyi budapesti egyéni vb-3. nem engedte magához közel Simóka Nórát, aki nővérétől előny helyett hátrányt kapott váltáskor. Meg is tartotta...

Nem sikerült tehát a két héttel ezelőtti vb-n tapasztalthoz hasonló váltóbravúr, sikerült viszont az Eb-bronz, amely az első koedukált kontinensviadalon kellemes kezdet. Hasonló érzéseinkhez ma fényesebb érem szükségeltetik a tavalyi aranytriótól, amelynek egyik tagja, Sárfalvi Péter pozitív töltetű esélylatolgatásként azt mondta: "Jól össze vagyunk rakva." Balogh Gábor és Hanzély Ákos sem válaszolt volna mást.

A női váltó végeredménye: 1. Nagy-Britannia 4725 pont, 2. Németország 4594, 3. Magyarország 4530.

(Deák Zsigmond - Népszava), [origo] 2000.07.05.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK