FONTOS


 

"Haladni szeretek, s nem egy helyben toporogni"
A győzelemért szenvedni is kell


A tavalyi sikerek után kevesen emlékeznek arra, hogy az elmúlt évi öttusa országos bajnokságon Vörös Zsuzsát megelőzte a tizenhat éves húga, Ági, aki a technikai számokban rendkívüli tehetséges. A világbajnoknő szerint még nála is jobban kezeli a lő- és szúrófegyvert, a lovakkal is rendkívül jó viszonyban van, de a fizikai számokban még nem jeleskedik, mert: "Ági tehetséges, gyorsan tanul, de nem szeret szenvedni, ami pedig nagyon fontos ebben a sportágban."


Vörös Zsuzsa arcáról sugárzik az önbizalom.

Zsuzsa már csak tudja, hiszen neki a futás és az úszás az erőssége. Ez azért is jó így, mert ha nem úgy kezd lövészetben vagy vívásban, ahogy szeretne, akkor még úgy ugorhat a medencébe, hogy úszásban lbehozza a hátrányát. Ha pedig a futás előtt vezet, azzal a pszichológiai előnnyel rajtolhat, hogy őt kevesen érhetik utol. Ennek már többször tanúi lehettünk. A margitszigeti vb-n és a székesfehérvári Eb-n is.

Vele már megtörtént az a nem hétköznapi eset is, hogy az úszásával nyerte meg az adott versenyt. Néhány hónapja egy angliai Világkupa-viadalon a szervezés sajátossága úgy hozta, hogy a medencében ért véget a küzdelem, az úszás volt a befejező szám. Szoros volt az élmezőny, de a szerencse a legjobbnak kedvezett. Zsuzsa volt a legérdemesebb Fortuna kegyeire, mert a végső elszámolás után kiderült, hogy mindössze egy ponttal, de többet szerzett a második helyezettnél, és megnyerte a versenyt. Ilyen eredményt pedig csak úgy lehet elérni, hogy az ember megszenved előtte az edzéseken.

Valószínűleg nem volt még erről fogalma tizenkét évesen, amikor elkezdte az öttusázást. De ne gondolja senki, hogy szépen elment és jelenkezett az Alba Volán sporttelepen egy toborzón, ahol ifjú tehetségeket kerestek. Az ilyen felhívások amúgy is a nyolc-tíz esztendős korosztálynak szóltak. Zsuzsát - nincs jobb szó - egyszerűen kiszúrták! Szemben lakott velük Korponai István vívóedző, akinek feltűnt Vörös, a vörös hajú lány, aki ott, az utca másik oldalán cseperedett fel a szeme láttára. Egyszer meglátogatta a kollégáját Kulcsár Antal, a jelenlegi női szövetségi kapitány, és erre a vizitre Pista bácsi - nem véletlenül - áthívta magukhoz Zsuzsikát is, akinek a karcsúsága azonnal feltűnt Kulcsárnak. "Nem volna kedved kipróbálni az öttusázást?" - kérdezte az edző, aki ma is irányítja az olimpikon edzésmunkáját, mire a jelölt visszakérdezett: "Az miből áll?" Átnézték az versenyszámokat. Mindent rendben találtak, Zsuzsának is kedvére való volt, így elkezdődhetett a páratan sikertörténet.

"Ha nincs ez a szomszédság, ha nincs ez a randevú, nem kezdtem volna el öttusázni" - mesélte a sportág első magyar női világbajnoka, aki pályafutása első olimpiájára készülhet.

A monoton úszóedzéseket még nézni is fárasztó. Ilyenkor nyáron az amúgy is fülledt uszodában szinte elviselhetetlen a klíma. Zúgnak a gépek, visszhangzik az épület belseje a víz csobogásától, de a versenyzők róják a kilométereket.

"A mostani edzések már sokkal jobbak, mint amilyenek néhány héttel ezelőttiek voltak. Ahogy közeledik a verseny, úgy lesz pergőbb a ritmus, és veszít az egyhangúságából a tréning. Két-három hetenként javul a helyzetünk, kint Sydneyben lesz a legjobb dolgunk. Legalábbis ilyen szempontból."

Székesfehérvár büszkesége már várja az olimpiát, sőt, szívesen túl is lenne rajta, oly régóta készül rá. Túlzott feszültségről azért még nincs szó, az mindig a verseny előtti napon jön el. Inkább a fáradtság okoz most gondot, és ez nem csak a testre vonatkozik. Nemrégiben volt egy kitörése - ahogy mondani szokás, elszakadt a cérna -, ami rövid ideig tartott ugyan, de akkor nem volt tanácsos a közelében lenni, mert az addig felgyülemlett "gőzt" eresztette ki. Ezzel le is zárta, így most már kizárólag az öttusára, az olimpiára koncentrál.

"Pontos helyezést nem szívesen mondanék, inkább úgy fogalmazom meg a vágyamat, hogy azt a teljesítményt, azt a pontszámot szeretném elérni, amelyet már produkáltam korábban. Azért edzek, hogy azt a szintet hozni tudjam, ami már elég volt a sikerhez. Ez persze nem mindig jön össze. Az idei világbajnokságra címvédőként utaztam, és csak a tizennyolcadik lettem. Akkor és ott, ami rossz létezik, minden elkapott, ezért két héttel később Fehérváron az Európa-bajnokságon már nem gátolhatott semmi szerencsétlenség."

Székesfehérvár, az otthon, a kedves hely. A mostani eszével sohasem menne el onnan, de kizárni semmit sem lehet.

"Azért is szeretem ezt a várost, mert olyan jókat lehet autózni az utcáin. Imádok vezetni, és itt tíz perc alatt bárhová elérek. A pesti dugókat ki nem állhatom. Haladni szeretek, és nem egy helyben toporogni."

Ez így is van rendjén. Egy sportoló, aki az olimpián jól akar szerepelni, legyen lendületes, elszánt, akarjon haladni és - legyen szerencsés is. Vörös Zsuzsára mindezek jellemzőek, így aztán még arra is képes lehet, hogy új egyéni pontszámcsúccsal nagyon szép eredménnyel örvendeztet meg bennünket október első, az olimpia utolsó napján.

GADÁCSI JÁNOS, A színes Sport 2000.09.01.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vörös Zsuzsa