FONTOS


 

A hazai Eb üti a világbajnokságot
A címvédő már izgul, de - ez még nem az igazi


- Számomra teljesen más lesz a jövő heti pesarói világbajnokság, mint bármelyik korábbi. Egyrészt azért, mert most nekem nem annyira fontos a jó szereplés, mint a mezőny azon tagjainak, akik még nem szereztek olimpiai kvótát. Szerencsére én a tavalyi, margitszigeti győzelmemmel megváltottam a sydneyi repülőjegyem - mondja a magyar női öttusázás első és eddig egyetlen világbajnoka, Vörös Zsuzsanna. - Persze, ez nem azt jelenti, hogy félvállról veszem a versenyt, csupán csak azt, hogy ezúttal nem létfontosságú a siker. Idén fontosabb versenyek is várnak rám. Természetesen a legfontosabb az olimpia, de bevallom, most az Európa-bajnokság is megelőzi a vébét, mivel duplán hazai környezetben versenyezhetek. Nemcsak Magyarországon, hanem lakhelyemen, Székesfehérvárott.

- A fontossági sorrend bizonyára meghatározta a felkészülését is.

- A sorrend is, pontosabban az, hogy a főversenyt ezúttal nem nyáron, hanem ősszel tartják meg. Sydneyben október elsején rendezik a női öttusát. Szóval az alapozást kitoltuk, így az év elején még fáradtabb voltam a megszokottnál. A budapesti fedett pályás viadalon ez érződött is rajtam, ám utána egyre felszabadultabban versenyeztem, és jól is szerepeltem. Egyedül a Westel Világkupán elért huszonhetedik helyezésem volt aggasztó, de hát ott is csak a balszerencsés lovaglás miatt végeztem a mezőny hátsó felében. A többi számmal nem volt gond.

- Ha már az egyes tusákról esett szó, miben fejlődött tavaly óta?

- Mint mondtam, más volt a felkészülésem, mint tavaly, ezért konkrétan nem lehet meghatározni, miben javultam egy év alatt. Ám azt hiszem, a vívásom és a futásom mindenképpen fejődött. A vívásom tudatosabb lett, ezt jelzi a pesti Világkupán elért ezer pont is. A futásban pedig a téli alapozás hozta meg az eredményét.

- Bár nem a vébé lesz a főversenye, azért bizonyára Pesaróba sem utazik cél nélkül. Már csak azért is, mert ön a címvédő.

- Mindenképpen az élmezőnyben, vagyis az első hat között akarok végezni. De az majd a helyszínen derül ki, hogy mit is kell ehhez teljesítenem. Sokan a vébén lesznek csúcsformában, mert az a fő versenyük. Éppen ezért, ha magamhoz, mostani állapotomhoz mérten jó eredményt érek el az egyes számokban, és az mégis csak mondjuk a nyolcadik helyhez lesz elég, nem keseredem el, nem dől össze a világ. A csapat is jó eredményt érhet el, hiszen Simóka Bea és Nóra egyéniben kvótára esélyes, tehát nagyon fog hajtani. A váltónk pedig, amelyben a fiatal Máthé Vivien is helyet kapott, jó stafétává érhet össze.

- Vagyis nyugodtan várja a világbajnokságot.

- No, azt azért nem mondanám. Verseny előtt mindig izgul egy picit az ember. Már az én gyomrom is elkezdett jelezni, mert bármennyire is nem ez a legfontosabb versenyem, mégis csak világbajnokság vár rám.

(füredi), Nemzeti Sport 2000.06.09.

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vörös Zsuzsa