FONTOS


 

Vörös Zsuzsának nincs szerencséje a lovakkal

Az olimpia óta mintha átok ülne Vörös Zsuzsán, a világ- és Európa-bajnok öttusázón, pontosabban azokon a lovakon, amelyeken ő ül. Sydneyben, az olimpián tavaly szeptemberben 15., az idei első szabadtéri Világkupán, Mexikóvárosban 9., a múlt heti, párizsi meghívásos viadalon 26. hely: ez azért 1999 egyéni vb-, 2000 Eb-győztesétől nem csúcsteljesítmény. Ennek ellenére sem ő, sem edzője, a női válogatott szövetségi kapitánya, Kulcsár Antal nincs elkeseredve.


Vörös Zsuzsa a 2000-es Eb-
győzelem pillanatában
- Zsuzsa az olimpián önmagához képest gyengébben lőtt, aztán a lovaglás pecsételte meg a sorsát - kezdte Kulcsár. - Utána pihent három hónapot, decemberben egy kicsit felvezetett, januárban pedig teljes lendülettel nekilátott a munkának. Február végén a fedett pályás Steffl-kupát megnyerte, csakúgy, mint társaival a váltó ob-t. A mexikói Vk-n a negyedik helyről vághatott neki a lovaglásnak, de a lova belebukott a második akadályba, ezzel ment el a jó szereplés lehetősége. Múlt heti, párizsi lövészetére azt mondom, rendben volt, a vívás is, bár kicsit ingadozó, az úszás pedig mindenkinek visszafogottabban ment. Zsuzsa itt a harmadik helyen állt a lovaglás előtt, amikor megkapta az első két körben nem is szereplő, utolsó tartaléklovat.

- Magyarul a legrosszabbat?
- Azt. A bemelegítésnél még nem történt semmi, jó volt az első két akadály is, de után egyszerűen nem volt hajlandó ugrani. Erre nehéz mit mondani, tavaly is üdítő kivételnek számított egy-egy jó ló a számára, pedig ő a gyengébbekkel is jó pályát megy a többiekhez képest. Felkészültsége a jelen pillanatban közepes, ami javulni fog, s reméljük, hogy az Eb-n és a vb-n szerencséje is lesz. Bár az Eb-t Szófiában rendezik, ahol az 1997-es vb tapasztalatai alapján rosszak a lovak...

Kulcsár Antal szerint tehát nincs minden elveszve, s hasonlóan vélekedik a leginkább érintett Vörös Zsuzsa is: - Egy kicsit azért el vagyok keseredve, hogy a lovaglással mindig megjárom. Tavaly a nyolc versenyen kétszer húztam normális lovat, a fehérvári Eb-n és a váltó-vb-n. Azt hittem, hogy az olimpiával lezárul az a korszak, amikor végigverjük a pályát vagy nem akar ugrani a ló, de a jelek szerint mégsem.

- Nem talált ki valami új szisztémát, kabalát magának, amikor a saját négylábúját húzza ki a kalapból?
- Nem az én kezemet kell átkozni, vagy csak akkor, ha az első helyen állok. Ugyanis az új, felgyorsított sorsolási rendszer szerint csak a versenyben vezető húz lovat, a többit előtte már sorba rendezték, s besorsolják az indulókhoz helyezés szerint. Most abban bízok, hogy az új szisztéma szerint az 50-50 százalékos esélyből a kedvezőbb jön be.

- A többi tusával akkor nincsen gondja?
- Ezzel sem, mert megmondom őszintén, jó lovasnak tartom magamat, annak ellenére, hogy az eredmények sokszor nem ezt tükrözik. Januárban kezdtem edzeni, ahhoz képest minden számban megfelelően állok.

- A korábban ön által legtöbbször legyőzött, az olimpián viszont brillírozó angolok múlt héten Párizsban is villogtak. Nem húztak el nagyon a mezőnytől?
- Párizsban is a lovaglás döntött, szerencséjük volt. Jók, de nem verhetetlenek, olyan versenyző ugyanis nincs.

- Szóval vissza próbálja előzni őket?
- Természetesen. Jön az Eb és a vb, nincs mód, hogy sokat keseregjek.

Az április 27-e és 29-e között sorra kerülő székesfehérvári női öttusa Világkupa-viadalra már 15 ország 55 versenyzője jelezte részvételi szándékát. Máthé Vivien a párizsi versenyen a lovaglás során bukott, s orrcsonttörést szenvedett, így indulása bizonytalan, csakúgy, mint Simóka Nóráé, aki térdműtétje után még mindig csak lábadozik.

Deák Zsigmond, Népszava 2001.04.04

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vörös Zsuzsa