FONTOS


 

Vörös Zsuzsanna képesnek tartja magát korábbi sikerei megismétlésére
Ösztön helyett tudatosság


Vörös Zsuzsanna 1999-ben egyéni vb-, 2000-ben Eb-arannyal mutatta meg a női öttusa világának, mit tud, de azóta azt is, hogy mit nem: állandósítani a formáját, folyamatosan kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. A sydneyi olimpiai kudarc (15. hely) után 2001 zajosabb egyéni siker nélkül telt el, 2002 viszont jól indult: fedett pályás győzelem Párizsban, Világkupa-5. hely Madridban. Ma újabb Vk-viadal kezdődik, méghozzá Magyarországon, Vörös szűkebb pátriájában, Székesfehérvárott. A rajt előtt beszélgettünk az Alba Volán klasszisával.

Vörös Zsuzsanna, ha álmában keltik is fel, tökéletesen interjúképes. Bizonyíték erre, hogy tegnap szundikálás közben zavartuk meg, mégsem tűnt sem zavarodottnak, sem idegesnek.

- Elégedett eddigi idei eredménysorával?

- Igen, szerintem jónak mondható. A madridi Vk-n volt erősebb, világszintű a mezőny, itt lettem ötödik.

- A ma kezdődő székesfehérvári Vk-n, duplán hazai pályán azért ennél többre tör, nem? Önnek itthon mindig jól ment, Budapesten lett egyéni világ-, Székesfehérváron Európa-bajnok.

- A hazai verseny mindig más, nagyobb a nyomás, kimondva-kimondatlanul elvárják tőlem a dobogós helyezést. Amit most, ebben a pillanatban szó nélkül el is fogadnék, sőt azt mondom, az első hatba kerülés jó eredménynek számítana. Bár az is igaz, hogy engem a jelek szerint inkább feldob a hazai környezet, mintsem lebénítana.

- A felkészülésében változott-e valami a korábbiakhoz képest? A lovakkal néhányszor meggyűlt a baja, a favoritnak számító angolok meg úgy futnak, mint a nyúl, utol kellene érni őket...

- Azon vagyok. Tavaly szerintem sikerült stabilizálni a számokat, addig a technikai tusákban nem mindig voltam a topon, a vívás biztosabb lehetett volna. Futásban is sokat dolgoztunk, remélem, meglesz az eredménye. Szerintem a lényegi változás az, hogy kicsit más lett a hozzáállásom, az eddigi ösztönösséget felváltotta a tudatosság, fejben érettebben versenyzek.

- Ez elég lehet korábbi szép eredményei megismétlésére, illetve a brit dominancia megingatására?

- Szerintem képes vagyok rá. Az angolok összeszedetten versenyeznek, de nem biztos, hogy van titkuk, meg kell őket verni, és kész.

- A mostani Vk és az ob - ami szintén Fehérvárott zajlik - a két válogató az idei Eb-re és a vb-re. Előbbit a csehországi Usti nad Labemben, utóbbiban San Franciscóban rendezik. Milyen emlékei vannak a városokról?

- Usti Nad Labem hagyományos öttusaváros, ahol főként juniorként versenyeztem sokat, s megjártam a pokoltól a mennyig mindent. De most már, mint mondtam, más vagyok. San Franciscóban még nem indultam, de az Egyesült Államokban, mégpedig San Antonióban sokszor. Az amerikaiak sikerorientáltsága garancia lehet a jó rendezésre.

- Idén lesz még egy világverseny, mégpedig a Vk-döntő Budapesten. Ennek alapján milyen fontossági sorrendet állítana fel a legfontosabb 2002-es viadalok között?

- Az Eb a harmadik, a vb és a Vk-döntő között viszont nem tudok dönteni, hiszen utóbbi itthon van, és már kvalifikál az olimpiára, a győztes ott lehet Athénban. Viszont ezt jövőre is minden további nélkül ki lehet vívni.

Deák Zsigmond, Népszava 2002.04.25

ÖTTUSA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vörös Zsuzsa