FONTOS


 

Fél év múlva kezdődik a budapesti Európa-bajnokság
Este nyolctól indul útjára a gyönyör

Aligha kétséges, hogy az olimpiai aranyérem megszerzésének a sportág szerelmesei mellett azon távlatokban gondolkodó egyének örültek elsősorban, akik jegyüzérként kívánnak némi haszonra szert tenni a jövő évi, budapesti Európa-bajnokságon.

A négy nap híján fél év múlva kezdődő esemény első sajtótájékoztatóján mindenesetre kiderült, "alapjáratban" hétezren férnek majd el a mobillelátókkal kiegészített tribünökön a Hajós Alfréd sportuszodában, ám Fábián László, a szervezőbizottság társelnöke amondó, adott esetben megpróbálnak nyolc-tíz ezer drukkert bepasszírozni. Tekintettel arra, hogy a világ legjobbjait láthatjuk hazai medencében, a helykeresést már alighanem most el lehet kezdeni, elvégre a napozóteraszokon csupán néhány százan nézhetik relatíve kényelmesen a mérkőzéseket (a legutóbbi, '58-as budapesti Eb tapasztalatai is ezt mondatják az értőkkel).


Kásás és Krzics csatája nyáron, a margitszigeti magyar-horváton. Az Eb-n - akárcsak Firenzében - megint találkozhatnak a döntőben

Voltaképpen összeállt a június 15-től 24-ig tartó viadal menetrendje is, bár ennek néhány pontja még "óvás alatt van": a magyar rendezők azt szeretnék, hogy női válogatottunk is az ötvenes medencében játszhassa összecsapásait, míg a LEN ódzkodik ettől, mondván, tisztességtelen előnyt élveznének a dr. Faragó Tamás vezette hölgyek, ha ők végig ott pólóznának, ahová a többiek - akik a harminchármasban meccselnek - csupán a helyosztók alkalmával nyernek bebocsátást (holott láttunk már ilyet: a '98-as perthi vb-n az ausztrálok kiváltsága volt a nagyuszoda, férfigárdánkat még bemelegíteni sem engedték az elődöntő előttÉ). "Mindenképpen szeretnénk elérni, hogy az általunk elképzelt program valósuljon meg, azaz a lányokat is öt-hét ezer szurkoló biztathassa, ne csupán ezerháromszázan, merthogy a harminchármas körül csak annyian férnek el" - szögezte le Fábián.

Martin György, a szövetség és a szervezőbizottság elnöke jó előre leszögezte, hogy nincs helye hímezésnek-hámozásnak, ezt az Eb-t igenis meg kell nyernie a bajnokcsapatnak - míg a lányok számára itt a kiváló alkalom, hogy felzárkózzanak ismét az elithez.

A "kötelező arany" műfajában rajtoló férfigárda mestere, dr. Kemény Dénes ehhez annyit fűzött hozzá, hogy magától értetődő módon az első hely a cél, de "annyival azért nehezebb dolgunk van, hogy mindenki minket akar legyőzni, ráadásul a normális hat-nyolc hét helyett három-négy alatt kell felkészülnünk. Persze, azért a pozitív oldalon is szerepel valami, mégpedig a játéktudás."

Az előadások - ha megkapjuk a LEN áldását - a férfiak esetében az első öt napon esténként 20 órakor kezdődnek (azaz a csoportmeccseken ekkor indul útjára a gyönyör), míg a hölgyek fél öttől mutatják meg magukat. A finálékra egyaránt 18 órától kerül sor, a lányokét 23-án, szombaton játsszák, míg a fiúk vasárnap, 24-én szállnak vízbe. Ugyan még elég sok idő van addig, ám amondóak vagyunk, érdemes azt a hétvégét szabadon hagyni.

Pláne, ha valaki üzérkedéssel keresi a kenyerét.

(cs.g.), A színes Sport 2000.12.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK