FONTOS


 

Szakadáti szerint az Eb-t mindenképpen az MTV közvetíti
Fiúk, lányok ne keveredjenek

Három nap híján öt hónap múlva rajtol a budapesti Európa-bajnokság, ehhez képest a magyar szövetség keddi elnökségi ülésén dr. Martin György egy sor, még megoldatlan problémát említett. Az elnök leginkább a LEN és marketingügynökségének csökönyösségében vélte a bajok forrását felfedezni, s mi tagadás, bizonyos esetekben valóban érthetetlennek tűnik az európai szövetség ellenállása - ezért a tisztánlátás végett felhívtuk a LEN római központjában Szakadáti Lászlót, az Európai Úszóliga igazgatóhelyettesét.


Egy Benedek-lövés a szigeti ötvenesben tavaly nyáron, a románok elleni összecsapáson. De vajon hol játszanak a lányok?

- Régóta megy a huzavona azon, hol játsszon a magyar női válogatott: az MVLSZ a nagymedencét javasolja, a LEN a harminchármashoz ragaszkodik. Mert?

- Jó volna, ha a hazai csapat nem kerülne előnybe azáltal, hogy ott játssza a meccseit, ahol aztán a helyosztók is zajlanak.

- Ön is emlékszik arra, hogy a perthi világbajnokságon az ausztrál férfiválogatott végig a nagy uszodában szerepelt, ugyanabban az időpontban, míg az elődöntő előtt a magyar csapatot még melegíteni sem engedték az ötvenesben.

- Épp az ilyen szituációkat szeretnénk elkerülni. De nem is ez az elsődleges szempont: adva van két nagyszerű helyszín, mindenkinek jobb, ha az egyikben a férfiak, a másikban a nők játszanak. Jobb a tévének, a hivatalos személyeknek, a közönségnek.

- Na épp ez az: a magyar szövetség azt szeretné, hogy ne csupán 1900-an láthassák a magyar lányokat, merthogy az érdeklődés gyaníthatóan nagyobb lesz.

- Logikátlannak tartom ezt az érvelést. Csomó pénzért felépítenek egy kétezer férőhelyes lelátót, amely előtt aztán hét-nyolc mérkőzést játszanának mindössze, a magyarok nem is szerepelnének ott, ami azt jelenti, hogy egy találkozóra maximum háromszáz ember lesz kíváncsi, elvégre kit érdekel egy görög-német? Úgy véljük, a magyar lányok csoportmérkőzéseire elégséges a kétezres uszoda. Mondhatnám, hogy egy Lazio-Roma derbit itt megnéznének kétmillióan, de csak nyolcvanötezer hely van az Olimpiai stadionban. Egyébként sem tartom szerencsésnek, hogy hol itt játszanak női meccseket, hol ott, hogy a nagymedencében folyton állítgatni kell a pályát, húzkodni a köteleket, mert egyszer huszonöt, egyszer harmincméteres a játéktér.

- Jól sejtem, hogy ebből az álláspontjukból nem engednek?

- Semmiképpen sem szeretnénk.

- A program amúgy kinek a hatásköre?

- Nem úgy akarunk érvényt szerezni az álláspontunknak, hogy mi megmondtuk, akkor pedig úgy lesz - épp ezért tárgyalgatunk, és észérvekkel kívánjuk meggyőzni a szervezőket.

- Akik panaszkodnak, hogy a jegyárusítást sem tudják emiatt elkezdeni.

- Határidő nincs, hogy mikor kell elkezdeni, ezt úgymond, érezni illik. Az viszont kétségtelen, hogy már lehetne árulni, mert már tőlünk is érdeklődtek belépők után. Egyébként azt hiszem, a különféle blokkok és bérletek árusítását is megkönnyítené, ha tisztán ketté lennének választva a versenyek.

- A költségvetés "egybeterelése" sem könnyű, minthogy a LEN marketingügynöksége több érthetetlen döntést is hozott, például kihúzta a potenciális támogatók listáról a Szerencsejáték Részvénytársaságot valamint az Országimázs Központot, holott e két cég aligha sérthet nemzetközi üzleti érdekeket, minthogy ezek a területek mindenütt állami monopóliumnak számítanak.

- Ez ügyben nem tudok mit mondani. Kétségtelen, a JDR mindkettőt elutasította, az indokokat viszont nem ismerem.

- És hasonló sorsra jut az általunk ajánlott cégek többsége.

- Ezt cáfolom. Tudtommal legalább tizenöt vállalkozásra bólintott az ügynökség, ráadásul az, hogy egyet visszadobnak decemberben, nem jelenti azt, hogy januárban ne lehetne megint megpróbálni. Ez attól függ, hogy a JDR tárgyalásai hogy alakulnak. Ha például az Alcatellel nem jutnak tűlőre, elképzelhető, hogy a Westel beszállhat a versenybe. Egyébként ezt a kifogást nem értem: egyelőre két csomagot kell értékesíteniük a szervezőknek, azaz a tizenöt potenciális szponzorral simán elkezdhetnék a megbeszéléseket.

- Nyilván értesült arról, hogy az MVLSZ átpártol a TV2-höz, és információim szerint a kereskedelmi tévé titkon dédelgetett álma, hogy az Európa-bajnokságot is elhappolja az MTV-től.

- Találkoztam a TV2 képviselőivel, de nem látok túl nagy

esélyt arra, hogy ők közvetítsenek.

- Még úgy sem, hogy az MTV nem fizette ki az óbecsei Bajnokok Ligája négyes döntő közvetítési díját, ami akár a pozícióit is ronthatja?

- Először is, a Magyar Televízió rendezte a tartozását, azaz ez semmiképpen sem lehet akadálya az együttműködésnek. Másrészt a LEN decemberben egyezségre jutott az EBU-val, néhány kérdés ugyan még tisztázandó, ám a négyéves szerződés alighanem egyértelművé teszi a helyzetet. Az EBU, azaz az Eurovízió megvette az eseményeink közvetítési jogait, és azt a tagjainak ajánlja ki, ami esetünkben az MTV. Valami nagyon extrém dolognak kéne történnie, hogy ne a "nagy" tévé adja az Európa-bajnokságot, de mivel épp most kaptam egy faxot Budapestről, hogy az MTV azt szeretné, ha negyedórával később, azaz este negyed kilenckor kezdene a magyar csapat, úgy vélem, hogy a Szabadság téren nagyon is komolyan gondolják a közvetítést. Épp ezért nem lenne szerencsés, ha mi itt elkezdenénk összevissza cselezgetni.

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Vízilabda.2001