FONTOS


 

Ma kezdődik a vízilabd a Európa-bajnokság

Vissza a kezdetekhez. Talán ennek a jelszónak a jegyében kezdődik ma a vízilabda Európa-bajnokság. SEmlékezetes évfordulót ünnepelhetünk a megnyitón: 75 évvel ezelőtt éppen Budapest adott otthont a sportág első kontinensbajnokságának. S jó előjel lehet a következő napokra, hogy akkor a részt vevő négy csapat közül a mieink voltak a legjobbak. Az azóta rendezett 24 Eb-n még 11-szer nyert a magyar vízilabda-válogatott. Szóval a medencében kivívott rang ezúttal is kötelez.

Nos, 1926 óta megváltozott egy, s más. A margitszigeti Eb-n tizenkét csapat küzd. Ráadásul a hölgyek is vízbe szállnak. Sőt, játékukon már talán nem is látszik a kezdetekre jellemző elfogultság, időnkénti ügyetlenkedés. Manapság már igenis a férfiakra jellemző elszántsággal, technikai tudással és látványos megoldásokkal operálnak.

Kimondva-kimondatlanul, de mindenki aranyat vár a mieinktől. Nem csoda, hiszen a férfiak olimpiai bajnokként és címvédőként ugranak vízbe, míg a lányok tíz év után érhetnek fel újra Európa tetejére.

Kemény Dénes, a férfiak kapitánya megfogadta a régi mondást, a győztes csapaton ne változtass. A tizenhárom olimpiai bajnok mellé a spanyol légiós Kis Csabát és az angyalföldi Varga Tamást jelölte a keretbe a kapitány. Indoklása szerint ez a csapat a legkiegyensúlyozottabb, minden poszton van legalább két játékos, aki bevethető.

- A felkészülésünkön látszik, hogy csak négy hetet tudtunk együtt tölteni és ennek is csak a felét dolgoztuk a teljes kerettel - mondta a kapitány. - A pozsonyi tornán a játékvezetők sajnos engedték a durva játékot, remélem, az Eb-n más felfogásban fújnak.

A játékosok is nagyon várták az Eb kezdetét. A hangulat a keret kihirdetése óta teljesen felszabadult. Mennek is az ugratások az edzésen, és ez a vagányság segítheti újra a csúcsra a magyar csapatot.

A lányoknál Faragó Tamásnak nehezebb dolga volt, hiszen új csapatot kellett építeni a kontinensbajnokságra. Az sem segítette munkáját, hogy lemondtak egy német tornát a szervezők, így csak egy komolyabb megmérettetésre került sor. Egy héttel az Eb rajtja előtt Barcelonában jártak egy négyes tornán, ahol az olaszok mögött a második helyen végeztek.

- Ez a torna pontosan megfelelt a céljának - mondja Faragó. Meccsről meccsre javuló formát mutatnak a lányok. Az utolsó derbin azokat a görögöket vertük viszonylag simán, akik ellen negatív a magyar csapat mérlege. Amikor a cserejátékosok voltak a vízben, akkor sem volt gond a játékkal. Derűlátóan várom az Eb kezdetét.


Benedek Tibor (labdával) meghatározó csapattag lehet

Jegyügyek

Minden jegy elkelt. Legalábbis a férfidöntőre és az elődöntőre, de a többi mérkőzésre is alig van már hely. Belépőket az ismert jegyirodákban, a Komjádi, a Hajós és a Szőnyi úti BVSC-uszoda pénztáraiban lehet vásárolni. Az 50-es medence három oldalán kibővített lelátókon hétezer ember fér el. A műugrótorony felőli kapu mögött lévő C lelátóra húsz százalékkal olcsóbbak a jegyek, de onnan nem egészen ideális a rálátás. A medence körül és a játékoskijáró felőli szektorban foglalnak helyet a VIP-vendégek, köztük például Kovács Koko István és menedzsere, Dámosy Zsolt. A női mérkőzések az elődöntőkig a 33 m-es medencékben zajlanak, utána átköltöznek az 50 méteresbe. A kisebbik pálya körül ezernyolcszázan férnek el és egységes jegyárak - 1500 Ft - szólnak a három lelátóra. Az elődöntőkre 2000-2500, a döntőkre 3200 és 4000 forintos jegyek kaphatók. A lelátókon az eligazodást száznyolcvan önkéntes segíti. A belépők ellenőrzésére és a biztonságra két biztonsági céget kért fel a szervezőbizottság, és a rendőrség is kihelyezett egy őrsöt az uszodába.

A színes Sport 2001.06.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK