FONTOS


 

Magyarország-Olaszország 10-8
Azok a csodálatos hölgyek

Lehet, hogy Montrealban sem volt ennyire boldog Faragó Tamás, mint tegnap a Margitszigeten. Pedig akkor, 1976-ban, az olimpiai dobogó tetejére állt a társaival. Tegnap azonban tanítványai szereztek dicsőséget a magyar színeknek, Európa-bajnok lett a magyar női pólóválogatott!

Nem csoda, hogy Faragó szövetségi kapitány, az egykori extraklasszis a hetedik mennyországban érezte magát, miután csapata 10-8-ra verte az olaszokat a fináléban. Ez a vigaszdíj, mondogatták sokan a magyar - olasz női döntő előtt, a férfiak olaszok elleni fiaskójára célozva. Volt egy kis lenézés ebben a mondatban, ám a mérkőzés első perceiben a lányok játékára amúgy görbe szemmel tekintő "szakértők" is megváltoztatták a véleményüket. Annál is inkább, mert Valkayék remekül játszottak. A harmadik negyedben már 6-2-re vezettek. Némi megingás bekövetkezett, vészesen megközelítettek bennünket az olaszok, de Valkay Ági, Primász és Pelle kétséget sem hagyott afelől, hogy ki a jobb ezen a napon. Az utolsó másodperceket hangosan számolta a közönség, s a végét jelző dudaszó után boldogan ugorhatott magasba Faragó kapitány, hogy néhány másodperccel később fiatal atlétákat megszégyenítő sebességgel rohanjon föl a tribünre párjához. Mi tagadás, száz százalékig megérdemelte a hitvesi dicséretet, s a közönség vastapsát.


A mellbedobás sem segített az olaszokon

- Sikerült elhitetni a lányokkal, hogy bárkit képesek megverni, megnyerhetik az aranyérmet - mondta Faragó. - Boldog vagyok, hogy sikerült bebizonyítani, jó játékosból is lehet jó edző.

Az aranyérem mellé külön jutalom is járt Primász Ágnesnek, aki 14 találatával az Eb gólkirálya címet érdemelte ki. Ma 16 órakor a férfitorna harmadik helyéért: Magyarország - Horvátország. A döntő (18 óra): Olaszország - Jugoszlávia.

Helyosztók: nők, a 3. helyért: Oroszország - Görögország 8-5, férfiak, az 5. helyért: Oroszország - Spanyolország 8-5, a 7. helyért: Görögország-Szlovákia 8-4.

Jánosy Károly, A Színes Sport 2001.06.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK