FONTOS


 

Kemény Dénes: Nem tudom garantálni az aranyérmet
Jövőre vízilabda Európa-bajnokság a Margitszigeten


Jövő júniusban Budapest, pontosabban a Margitsziget lesz a házigazdája a férfi és a női vízilabda Európa- bajnokságnak. Ez lesz az eddigi legnagyobb hazai vízilabdatorna. A legutóbbi olaszországi vetélkedésnél már volt rá példa, hogy egy ország adott otthont a vetélkedésnek, de ez lesz az első olyan kontinensviadal, amelyen a férfi és a női küzdelmeket, egy városban rendezik. Az 1998-as firenzei bemutatkozás után másodszor kerül sor önálló vízilabdás vetélkedésre, a többi uszodai sportág nélküli versenyre.

"Ez lesz eddig a legnagyobb pólótorna, amit hazánkban rendeznek" - mondta Dr. Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség és a szervezőbizottság elnöke. Az eddigi nagysikerű Tungsram- és Unicum-kupákon csak nyolc csapat volt, a jövő nyári eseményen viszont 12 férfi és 8 női válogatott vesz részt. Az elnök szerint itt az alkalom, hogy a magyar női vízilabda visszakapaszkodjon a világ élvonalába, míg a férfiaknak, mint címvédőnek és olimpiai bajnoknak, igen magas a mérce. "Csalódott lennék, ha nem nyernénk legalább egy aranyérmet" - tette hozzá Martin.

Sajtótájékoztató
Fábián László, Martin György és Kemény Dénes
Olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázónk, Fábián László, az eb szervezőbizottságának társelnöke, elmondta, miért éppen Magyarország lehet a házigazda.

"Minden egy helyen van: így a versenyeket, az edzéseket és a csapatok szálláslehetőségeit is meg lehet oldani Budapesten. Az elmúlt években Budapest a sport fővárosa lett, ahol sikeresen rendeztünk kézilabda vb-t, ökölvívó vb-t, atlétikai eb-t és a Margitszigeten öttusa vb-t" - sorolta Fábián László, az eb szervezőbizottságának társelnöke az okokat, amiért Magyarország lehet a rendezvény házigazdája.

A létesítmények korszerűsítése jelenleg is zajlik. A Sportuszoda szinte teljes átalakításon megy át. A legapróbb részletektől az új mobil lelátók elhelyezéséig elkészültek a tervek. A jelenlegi 3000-3500 néző befogadására alkalmas lelátók a felújítás után 7-8000 nézőnek nyújtanak kényelmes helyet. Az egész úgy néz majd ki, mint egy igazi aréna.

Az Európa-bajnokságok éremtáblázata:
arany ezüst bronz
Magyarország 12 4 1
Szovjetunió (Oroszország) 5 2 4
Olaszország 3 0 5
Németország (NSZK) 2 4 3
Jugoszlávia 1 8 4
Hollandia 1 0 1
Svédország 0 3 1
Spanyolország 0 1 2
Franciaország 0 1 0
Horvátország 0 1 0
Belgium 0 0 2
Ausztria 0 0 1

A Magyar Televízió 15 kamerával tudósít az eseményekről, amelyek közt lesz víz alatti, és a kapufák mögé szerelt kamera is. Az esemény ideje alatt a Margit-szigeten kiegészítő programok várják a családokat (mini állatkert, extrém sportok bemutatója, sulipóló). A verseny mottója: "Európa egy szigeten", amihez a szervezők még annyit tettek hozzá: "A magyar vízilabda győzelemre született".

Kemény: Nem tudom garantálni az aranyérmet

Kemény Dénes, az olimpiai bajnok vízilabdacsapat szövetségi kapitánya csak annyit tett hozzá, hogy tanítványai szinte már mindent megnyertek, amit lehetett. Mégsem fél attól, hogy ne tudná őket motiválni. Inkább attól tart, hogy az itthoni hangulat, a túlzott győzni akarás visszafogja együttesét. "Az olimpiai bajnoki cím nem garantálja az Eb-elsőséget is. A spanyolok az atlantai győzelmük után egy évvel otthon rendezhettek kontinensvetélkedőt, és csak ötödikek lettek" - emlékeztetett Kemény.

Szidor, INDEX 2000.12.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK