FONTOS


 

Nehéz csoportba kerültek férfi vízilabdázóink az Eb-sorsoláskor
Kemény Dénes kellemetlen névnapi ajándéka


Vasárnap tartották a június 15-24. között Budapesten sorra kerülő férfi és női vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztásának sorsolását. A hölgyek viszonylag könnyebb csoportba kerültek, míg a férfiak kifejezetten nehéz ellenfeleket kaptak a csoportküzdelmekre. Az olimpiai bajnok férfiak szövetségi kapitánya kellemetlen névnapi meglepetésnek titulálta a sorsolást.

Már csak 75 nap választ el bennünket az év legjelentősebb hazai sporteseményétől, a júniusi női és férfi vízilabda Európa bajnokságtól. A nyári tíz napban, Európa valamennyi jelentős pólónagyhatalma hazánk vendége lesz. Az esemény helyszíne a Margitsziget, pontosabban a Hajós Alfréd Sportuszoda. Az Európa-bajnokság csoportjainak beosztását vasárnap készítették el a margitszigeti Grand Hotelben. Mint a szervező bizottság egyik tagja elmondta: ami a fociban a brazil Maracana stadion, az a pólóban a Margitsziget.


A férfiak csoportjainak sorsolásakor segédkezett Dr. Kárpáti György
Először a hölgyek csoportjait sorsolták ki, és itt nemigen lehet panaszra okunk. A sorsolásnál segédkező két egykori Európa- és világbajnokunk, Szalkai Orsolya és Kuna Ildikó, szerencsés kézzel húzták a golyókat. A hölgyek az éremesélyes Hollandiával és a korántsem verhetetlen francia és spanyol alakulattal küzdenek a továbbjutást jelentő két helyért.

Nők:
A-csoport: Olaszország, Oroszország, Görögország, Németország

B-csoport: Hollandia, Magyarország, Franciaország, Spanyolország

A férfiak csoportjainak sorsolásakor három igazán nagy egyéniség, Dr. Kárpáti György, Dr. Gyarmati Dezső és Dr. Konrád János segédkezett. Sajnos, nem olyan "sikerrel", mint a hölgyek. Az olimpiai bajnok férfi gárdának több, a végső győzelemre is esélyes együttessel kell összemérnie erejét, már a csoportküzdelmek során.

Férfiak:
A-csoport: Magyarország, Olaszország, Jugoszlávia, Hollandia, Spanyolország, Románia

B-csoport: Horvátország, Görögország, Szlovákia, Oroszország, Franciaország, Németország

Vélemények:

Faragó Tamás és Kemény Dénes
a két szövetségi kapitány

Faragó Tamás, a női együttes szövetségi kapitánya elmondta:
Elégedett vagyok, a könnyebb csoportba kerültünk. Innen kötelező bejutnunk a legjobb négy közé, és ha az elődöntőt is megnyerjük, akkor már nem okoztunk csalódást.

Kemény Dénes, a férfi válogatott szövetségi kapitánya így értékelte a sorsolást:
Névnapomra szép ajándékot kaptam. Igaz, hogy könnyebb dolgunk lesz a negyeddöntőben, de ezt szerencsésebb beosztással is el lehetett volna érni. Voltunk már könnyebb, de nehezebb helyzetben is. Nem szabad sokat foglalkoznunk a sorsolással, mindent elkövetünk azért, hogy címvédőhöz méltó módon szerepeljünk, és megnyerjük az Eb-t.

Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség és az Eb szervező bizottságának elnöke szerint:
Ez a hétvége nem hozott szerencsét a magyar vízilabdának. Előbb az FTC -Mirato esett ki vitatható körülmények között a Bajnokok Ligájából, utána a férfi válogatott került hihetetlenül nehéz csoportba. A nőknek szerencsére könnyebb a helyzetük, a papírforma alapján ők ott lesznek a négy között, és ha az elődöntőben is győznek, akkor teljesítik az eléjük kitűzött célt.

Szidor, INDEX 2001.04.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK