FONTOS


 

Veretlenek maradtak Kemény Dénes tanítványai Pozsonyban
A vízilabda-válogatott megnyerte a Duna Kupát


A magyar vízilabda-válogatott valamennyi mérkőzését megnyerve hódította el a Duna Kupát. A pozsonyi felkészülési torna utolsó mérkőzésén Jugoszláviát verték Kemény Dénes tanítványai kilenc-nyolcra. A budapesti Európa-bajnokságra készülő csapat az egész tornán jól játszott, fordulóról-fordulóra tudott javítani teljesítményén, amely jó előjel a közelgő kontinensviadal előtt.

A négynapos torna első játéknapján nehezen lendült játékba a magyar csapat, a nyitó mérkőzést hat-ötre nyerték meg Benedekék a görögök ellen, Molnárnak az utolsó percben lőtt góljával. A másnap viszont igazi gólparádét rendezett válogatottunk. A franciáknak húszat, míg a japánoknak tizenhetet vágott az olimpiai bajnok gárda. A gallok ellen a négygólos Benedek mellet a három gólig jutó Biros, Kiss Gergő és Varga II Zsolt játszott egészen kiválóan. Japán ellen főleg Kiss Csaba remekelt, négy góllal terhelte meg az ázsiaiak hálóját.


Benedek Tibor
Szombaton a házigazda szlovákok ellen már ötletes, jó játékkal rukkoltak elő pólósaink. Az első negyedben Molnár, Kiss Csaba és Benedek találataival már három-nullra vezettek, és úgy tűnt, újabb könnyed győzelmet aratnak. A hazaiak másként gondolták, és a játékrész végén feljöttek egy gólra. A folytatásban "beindult a henger", s a negyed végére már 8-3-as magyar előnyt mutatott az eredményjelző tábla. A vége egészen sima lett: 12-6-ra nyertek a mieink.

A kupa elnyeréséért az utolsó játéknapon Jugoszlávia ellen szállt vízbe a magyar csapat. Az örök rivális plávik kezdték jobban a találkozót, az első negyed után Szavics révén egygólos előnyre tettek szert, sőt a második negyedben elhúztak három-nullra. A folytatásban már jobban ment a góllövés a mieinknek, Molnár, Kiss G. és Vári is betalált a jugoszláv kapuba, döntetlenre alakítva az eredményt (3-3).

Fokozatosan fölénybe kerültek Kásásék, és Steinmetz ejtésével tizennyolcadik percben a vezetést is átvették. A befejező játékrészben egy perccel a vége előtt Benedek góljával már kétgólossá nőtt a magyar előny (9-7). A jugoszlávok időt kértek, és a következő akció után Ikodinovics révén szépítettek. A rendkívül parázs légkörben befejeződő találkozót végül Kemény Dénes legénysége nyerte meg (9-8).

A magyar válogatott eredményei
1. forduló:
Magyarország-Görögország 6-5 (2-0, 0-2, 2-2, 2-1)
a magyar gólszerzők: Kásás, Kiss G. 2-2, Benedek, Molnár
2. forduló:
Magyarország-Franciaország 20-3 (7-2, 3-0, 4-1, 6-0)
gsz: Benedek 4, Kiss G., Varga II, Biros 3-3, Székely, Ma:rcz 2-2, Kásás, Molnár, Varga T. 1-1
3. forduló:
Magyarország-Japán 17-2 (4-0, 6-0, 3-2, 4-0)
gsz: Kiss Cs. 4, Biros 3, Bárány, Kiss G. 2-2, Székely, Vári, Fodor, Varga II Zs., Varga Zs., Steinmetz 1-1
4. forduló:
Magyarország-Szlovákia 12-6 (3-2, 5-1, 3-2, 1-1)
gsz: Vári, Benedek, Molnár, Varga T. 2-2, Székely, Varga Zs., Kásás, Kiss Cs. 1-1
5. forduló:
Magyarország-Jugoszlávia 9-8 (0-1, 3-2, 4-2, 2-3) gsz: Molnár 3, Kásás, Vári, Kiss G., Varga Zs., Steinmetz, Benedek 1-1

A Duna Kupa végeredménye:
1. Magyarország 10 pont
2. Jugoszlávia 8
3. Szlovákia 6
4. Görögország 4
5. Japán 2
6. Franciaország 0

Bodonyi Zsolt, INDEX 2001.06.03.

Karate a vízben
A pozsonyi háború után a jugók hazatértek


Szó mi szó, fura fölfogásban vezették a jugók elleni utolsó derbinket a bírók Pozsonyban. Az indulatok ugyanis olykor elharapóztak.

A Duna Kupa azzal együtt is a mi vitrinünkbe került (Kemény Dénes szövetségi kapitány serege pontveszteség nélkül, tornagyőztesen tért haza), ám jobb a békesség. Ebben egyezett meg Kemény és a plávik kapitánya, Manojlovics. Ebből fakadóan a tegnapi és mai közös tréningek elmaradtak, Jugoszlávia vízilabdázói Pozsonyból hazautaztak, nem tértek vissza a mieinkkel Pestre.
- Kemény parti volt - mondja Kemény - nyertünk 9-8-ra, bár a fülesektől kezdve a víz fölötti rúgásokig mindent láthattunk.


Hát, megjöttek Pozsonyból - szokás szerint tornagyőzelemmel

A döntés helyes, közeledik az Eb-rajt, nem lett volna jó, ha a mieink és a jugoszlávok még magyar vízben is elültetik egymásba a tüskéket. Így aztán Benedekék egymást közt tréningeztek.
- Emiatt egy-két napot késik keretszűkítő döntésem - teszi hozzá sikerkapitányunk.- Inkább nem kockáztattunk, az Eb-n a csoportban is együtt szerepelünk, ha ott megismétlődik a pofonzuhatag, az eltiltásokat von maga után.

Márpedig eltiltottakkal nem tudunk Eb-t nyerni, nemde..?

(szabó), A színes sport 2001.06.05.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK