FONTOS


 

Magyarország-Jugoszlávia 5-8
Három gólt vertek ránk a jugoszlávok


A magyar vízilabda válogatottra az eddigi legnehezebb ellenfél Jugoszlávia és szakadó eső várt. Az időjárás sem tudta otthon tartani azt a több ezer embert, akik kilátogattak a Hajós Alfréd Sportuszodába. A mérkőzés tétje a csoportelsőség volt.

Molnár Tamást kiütötték
A mérkőzés előtt sokan tartottak attól, hogy megismétlődik a pozsonyi torna verekedése. A meccs igazolta a kétkedőket, hiszen alig telet el fél perc, amikor Molnár Tamást a víz felett szándékosan szemen ütötték. A válogatott centerének felrepedt a szemhéja, és mivel a találkozó után nem emlékezett a történtekre, az orvosok javaslatára agyrázkódás gyanújával az Uzsoki kórház ideggyógyászatára vitték.
A jugoszlávok hónapok óta az Európa-bajnokságra készülnek. Ezt Kásás Zoltán, a válogatott másodedzője mondta érdeklődésünkre. Ő pedig igazán tudja, hiszen a tavalyi BL-győztes Becsej edzője, és el is panaszolta, hogy szinte alig tudott együtt készülni a csapata, mert a jugók szinte minden héten válogatott edzőtáborban voltak. Amióta szétszakadt Jugoszlávia, a világversenyeken nem nyertek aranyérmet, és kimondva-kimondatlanul Budapesten szerették volna megszakítani ezt a rossz tendenciát.

A két csapat a sydneyi olimpián kétszer is találkozott, a csoporttalálkozók során kikaptunk tőlük, amikor viszont már élesben ment az egyenes kieséses rendszerben, akkor Kiss Gergely bombájával nyertünk.

Kásás: Az olimpián sem szándékosan kaptunk ki
A csapat egyik legjobbja volt a spanyolok elleni meccsen Kásás Tamás volt, a jugoszlávok ellen azonban neki sem ment a játék. "Törvényszerű, hogy vannak hullámvölgyek a csapat életében, most nekünk is bekövetkezett, természetesen nem terveztük, csakúgy, mint az olimpián. Ám képesek vagyunk a feltámadásra" - vélekedett a Posillipo magyar légiósa.
A magyar együttes már a mérkőzés előtt ünnepelhetett, hiszen Benedek Tibor ezen a találkozón szerepelt háromszázadik alkalommal a magyar válogatottban. Az viszont egyáltalán nem adhatott okot örömre, hogy nem jött rendbe Vári sérülése, aki még a spanyolok ellen szakadt be a dobhártyája.

A két gárda legutoljára az Eb előtt találkozott egymással egy pozsonyi tornán, ahol keményen összeverekedtek, így mindenki feszülten várta a találkozót.

1. negyed:

Kemény Dénes: Nagyon rosszul játszottunk
A válogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy ma nagyon rosszul játszottunk, de ehhez hozzájárult az is, hogy Molnárt már az első percben szinte harcképtelenné tették. Ugyanakkor Vári is egy szándékos szabálytalanság miatt nem állhat rendelkezésre, immáron a második meccsen: "Most két napunk van arra, hogy regenerálódjunk, elemezzük a hibákat, azok pedig, akik ma gyengén játszottak, fel fogjuk hozni." Nevesíteni azonban nem akarta, hogy kikre gondol, azt mondta, hogy aki látta a meccset, annak nyilvánvaló.
Kivételes alkalom az Eb-n, nem Kásás hozta el a labdát az első ráúszásnál. Sajnos az első találatot is az ellenfél érte el, Sapic révén. Ezután mindkét oldalon a kapusok (Sostar és Szécsi) remekeltek, így sokáig nem született gól. Aztán Benedek méltó módon ünnepelte 300. válogatottságát és hatalmas gólt lőtt.

Sajnos nem sokat késett a válasz, emberelőnyből szereztek ismét vezetést a plávik. A magyar csapat sajnos ezután egy kettős emberelőnyt is kihasználatlanul hagyott, ám a tényekhez tartozik, hogy a jugók kegyelmet nem ismerve, néhol kiméletlenül játszottak. Így ez volt az első negyed a kotinensvetélkedőn, amit elvesztettünk (1-2).

2. negyed

Ismét az ellenfél hozta el a labdát, az első lövés mégi Biros nevéhez fűződött, akinek lövése után majdnem eltört a felsőkapufa. Viszont az első találatot ismét ők szerezték. A magyar akciókat hárították és sajnos megint kihagytunk egy kettős emberelőnyt. Majd Kiss lőtt kapufát, az ellenakcióból - egy emberelőnyt kihasználva - ismét gólt szereztek a jugók, ezzel háromgólosra növelve előnyüket. Fodor azonban a legjobbkor végre értékesített egy emberelőnyt, majd nemsokára Biros is eredményes volt - ugyancsak előnyből. Ám mindezzel együtt csak annyira futotta az erőnkből, hogy szépítsünk, és hogy ne esélytelenül álljunk oda a második félidőre (3-4).

3.negyed

Gerendás: Ötből négyszer mi nyerünk
Az atlantai olimpián Horkai György segítője volt a BVSC jelenlegi edzője. Gerendás úgy vélte, hogy ötből négy meccsen megverjük a jugoszlávokat, mert a miénk a legjobb csapat, most az egy kudarc volt soron. "Egygólos meccseket szoktunk velük játszani, az olimpián sem volt másként, egyszer ők, egyszer pedig mi nyertünk. Most is így lehet"- töprengett a tréner.
A harmadik negyed sem kezdődött jobban, mint az eddigiek, Ikadinovics ugyanis a hálóba lőtt. Két perc sem telt el, amikor döntő esélyt kapott válogatottunk. A bírók megelégelték a jugoszlávok durva játékát. Cserével végleg kiállították a plávik egyik legjobbját, Szapicsot. Fodor rögtön meg is rázta magát, és a szélről, szokásos helyéről mattolta Sostart. Megint egy volt a hátrányunk, de előnyből ezen a napon szinte nem tudott hibázni az ellenfél, mindössze egyet hagytak ki. A negyed is ennyivel zárult, mert az emberelőnyöket továbbra sem voltunk képesek belőni. Kilencből hármat használtunk ki (4-6).

4.negyed

Hosszas elemzés előtt?
Az olimpián a selejtezőbeli két vereség után a csapat összeült, és hosszasan beszélgetett egymás között, elemezték a hibákat. Kemény nem is tudta hol vannak. Akkor annyit üzentek - SMS-en keresztül - a fiúk Kemény Dénesnek, hogy ne izguljon, meg fogják nyerni az olimpiát.
A játék képe továbbra sem változott, a mieink kihagyták a helyzeteket, a jugoszlávok viszont újabb gólt lőttek. Megalázó találat volt, jobb oldalról, jobb kézzel, az olimpián megismert Trbojevics varrta be a labdát. És hogy ne legyen vége a szenvedésünknek, Szavics négyesből lőtt gólt. Varga Tamás gólja már csak szépségtapaszt jelentett (5-8).

Ezen a napon nem volt vezéregyénisége a csapatnak, egyetlen játékosunk sem volt, aki meghatározó szerepet lett volna képes játszani. Megszületett tehát az első vereségünk, de emiatt sopánkodni kár, hiszen az olimpián hasonló forgatókönyv szerint játszódtak az események, és akkor a végső győzelmet mi szereztük meg.

Jegyzőkönyv

Jugoszlávia-Magyarország 8-5 (2-1, 2-2, 2-1, 2-1)
7000 néző, vezették: Illiadisz (görög), Lehn (német)
Jugoszlávia: Alexander Sostar - Petar Trbojevic 1, Dejan Savic 2, Viktor Jelenic, Alexander Ciric 1, Alexander Sapic 1, Vladimir Vujasinovic 2, csere: Predrag Zimonic, Danilo Ikodinovic 1, Veljko Uskokovic, Branko Peokvic
Magyarország: Szécsi Zoltán - Steinmetz Barnabás, Kásás Tamás 1, Kiss Gergely, Benedek Tibor 1, Molnár Tamás, Fodor Rajmund 1, csere: Biros Péter 1, Székely Bulcsú, Märcz Tamás, Varga Tamás 1
Kiállítás: 7/5 illetve 16/3
négyméteres: 1/1 illetve 0

Szidor, INDEX 2001.06.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK