FONTOS


 

Magyarország - Franciaország 12-3
Közepes játékkal is biztos csoportgyőzelem


Az időjárás keddre teljesen más arcát mutatta a budapesti Vízilabda Európa-bajnokságon, mint az előző napokban. A kora délutáni nagy vihar miatt jó fél órával később kezdődött a magyar hölgyek mérkőzése a spanyolok ellen. A mieink úgy szállhattak medencébe, hogy tudták, egy egygólos győzelem is a csoportelsőséget és a legjobb négy közé jutást jelenti.

Faragó Tamás szövetségi kapitány ezen a találkozón Pelle Anikót és Dancsa Katát pihenteti. A magyar csapat már túltette magát azon a tényen, hogy előző nap háromgólos előnyt "herdáltak el" a hollandok ellen. A mérkőzést szakadó esőben kezdték.


Valkay Erzsébet
fotó: Nemzeti Sport
Akárcsak a fiúknál, itt is a mi sikerünket hozta az első labdaelhozatal. Sőt. Az első gólt is mi szereztük, Drávucz révén. Igaz, nem volt nehéz dolga, hiszen emberelőnyben játszottunk. Érdekesség, hogy a franciák kapusát állították ki. A következő két támadásunknál kétszer is a kapufa mentette meg a gallokat az újabb bekapott góltól. A következő három perc góltalanságát Valkay törte meg, ezzel kettőre növelve a mieink előnyét. A francia támadások nem sok veszélyt jelentettek.

Ezért tűnt váratlan fordulatnak, hogy Gauthreau révén szépítettek. A mieink pedig lehet, hogy különversenyt szerveztek maguknak, ugyanis még két kapufát lőttek ebben a negyedben.

A második negyed is a mi támadásunkal, és a mi gólunkal kezdődött, hála Primásznak. Alig egy perc múlva pedig újra ő volt eredményes, így már három góllal vezetett a magyar válogatott. Ritz révén szépítettek ugyan a franciák, de a magyar vezetés nem forgott veszélyben. Ezt a negyedet "természetesen" egy hatalmas kapufával zártuk.

Új "tetkó" a lányok vállán
A magyar hölgyek fogadalmat tettek, amennyiben csoportelsőként jutnak tovább, új tetoválás váltja fel a vállukon látható nemzeti színeket. Hogy mi lesz ez, azt hétpecsétes titok övezi. A televízió riporterének többszöri próbálkozása ellenére sem a lányok, sem Faragó Tamás nem volt hajlandó fellebbenteni a fátylat a titokról.

Drávucz Rita harmadszor is elhozta a labdát (a női Kásás?), ám az akciót, talán mondani se kell, kapufával fejeztük be. A percek óta tartó gólszünetet Tiba Zsuzsa találata törte meg. Ez megtetszhetett Szremkónak, aki hatra növelte a magyar találatok számát. A következő akciónál Szremkó megmutatta, hogy centerből is érzi a kaput, így onnan is lőtt egy gólt.

A játékrész utolsó perceiben nem csak a magyar gólok potyogtak, de az eső is egyre sűrűbben kezdett esni.

A negyedik negyedben is Drávucz hozta el a labdát, és Faragó Tamás azonnal időt kért. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a következő találatnál Sipos Edit olyan egyedül volt az ellenfél kapuja előtt, hogy nyugodtan megnézhette, hova lőjje a csapat nyolcadik gólját. Alig egy perc múlva Primász kilencre növelte ezt a számot.

Majd ugyanő gyorsan kétszámjegyűvé tette a magyar csapat neve mellett lévő számot. Gauthreau ezután olyan gólt lőtt, ami még a férfi játékosoknak is dicséretére vált volna. Ezzel úgy "feldühítették" a Valkay családot, hogy a két testvér öszjátékából szereztük az újabb, szépségdíjas találatot.

Faragó: Ezt vártam
Faragó Tamás a női pólóválogatott szövetségi kapitánya a találkozó után elmondta, hogy ő ezt várta csapatától, azaz számára nem meglepetés a csoportgyőzelem. A népszerű Tonó nem félti csapatát sem a nagyobb medencétől, sem a nagyobb közönségtől. Szerinte ha ugyanígy játszanak, komoly sikereket érhetnek el a kontinensvetélkedőn.

Faragó Tamás együttese néha "meghalt a szépségben", de ez sem akadályozta meg őket abban, hogy a mérkőzés végére kilencgólos különbséggel legyőzzék a jóval gyengébb játékerőt képviselő franciákat. Csak azért nem lett kétszámjegyű a különbség, mert az utolsó percben kétszer is a kapufát találták el Stieberék.

A magyar csapat viszonylag könnyedén, különösebb megerőltetés nélkül szerezte meg a győzelmet. Így egyenes ágon kerültek az elődöntőbe, ahol a orosz-spanyol összecsapás győztesével találkoznak, már az 50m-es medencében.

Szidor, INDEX 2001.06.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK