FONTOS


 

Pénz áll a házhoz a pólósoknál

Nem szerepelt a Magyar Vízilabda-szövetség tegnapi ülésének napirendjén az Európa-bajnok női és a bronzérmes férfiválogatott jutalmazása. Nem azért nem döntöttek a prémiumokról, mert nem tartják rá érdemesnek a csapatok tagjait és vezetőit, vita nincs a jutalom jogosságáról, de még úgymond keresik a "forrást".

A rendkívül sikeres Eb pénzügyi mérlegén is most dolgoznak, és csak a gazdasági ügyek lezárását követően lehet majd tisztán látni - leghamarabb a hónap utolsó napján -, hogy mekkora volt a monetáris haszon a nagy erkölcsi diadal mellett. Egyébként eddig minden partner a szerződés szerint teljesített, és a szervezők biztosak benne, hogy az Országimázs Központtól is megérkezik az ígért tízmillió forintos támogatás.

Az viszont már most egyértelmű, hogy nyereséges volt a kontinensbajnokság, így marad forint a főszereplők teljesítményének honorálására is. A Dreher sörgyár híreink szerint egymilliót ajánlott fel a fiúknak, ha nyernek, de úgy tudjuk - mivel nagy csatában lettek harmadikok -, így is kifizeti a jutalmat. A nőknek nem voltak ilyen támogatóik az Eb előtt, róluk a szövetség szeretne "gondoskodni". Az csak természetes, hogy ők most többet kapnak majd, mint a fiúk. Igaz, nem sajnálják a pénzt a jó eredmények után, de spórolni is kell, mert csak a Japánban rendezendő vb-re utazás 20 millió forintba kerül.

Viszonyítási alapként pedig annyit, hogy két éve a kontinenselső férfiválogatott tagjai állítólag százezer forintot kaptak fejenként a szövetségtől, amely akkor még jobban "el volt eresztve", mint most.

Össze lehet természetesen hasonlítani ezeket a pénzeket más sportágak prémiumaival, ám az tényleg olyan lenne, mintha az almát tennénk a körte mellé.

Egyébként is: ilyen alapon a sportminisztérium sem differenciál. Az Eb-aranyak és -bronzérmek után a pólósoknak is kijár az állami jutalom, ami a csapatsportágakban fejenként 165 ezer, illetve 75 ezer forint.

Katona Horváth János, Magyar Hírlap 2001.06.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK